Emlak vergileri tekrar hesaplanacak

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 09 Kasım 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Metrekare birim değeri ağustosta artan, azalan ya da değişmeyen yerlerin yıllık emlak vergisi yeni değerler üzerinden bu ay ödenecek

Arsa, arazi ve bina metrekare birim değeri ağustosta artan yerlerin yıllık emlak vergisi, yeni değerler üzerinden hesaplanacak, ikinci taksit ödemeleri de bu ay içinde yeni değerler üzerinden yapılacak. Resmi Gazete'de yayımlanan Emlak Vergisi Genel Tebliği ile temmuzda çıkarılan Emlak Vergisi Kanunu uyarınca, ağustosta birim değerlerinde düzeltme yapılan yerlerin emlak vergilerinin nasıl hesaplanacağı ve ödeneceği konusuna açıklık getirildi. Yeni değerlemede birim değeri artan yerlerin 2006 yılına ilişkin emlak vergisi, yeni değerler üzerinden hesaplanacak.

DEĞERLER ÇOK YÜKSEK

Daha sonra mart-mayıs döneminde yatırılan birinci taksit, bu tutardan mahsup edilecek. Kalan kısım da bu ay içinde tarh ve tahakkuk ettirilecek. Bu arada birinci taksidin mahsubunda, verginin ödenmiş olma şartı aranmayacak. Yeni düzenlemeyle yerlerin değerlerinin düşürülmesi ve böylece hesaplanan emlak vergisinin 2006'ya ait birinci taksitten az olması halinde aradaki fark, mükellefin ilgili belediyeye Emlak Vergisi ya da Belediye Gelirleri Kanunu kapsamında borcu varsa, ona mahsup edilecek. Borcun bulunmaması durumunda da red ve iade yoluna başvurulacak. Ağustos ayında emlak vergisine tabi birim değerler değişmeyen yerlerde emlağı bulunanlar ise yeni bir işleme gerek kalmadan, verginin ikinci taksidini yatıracaklar. Değer tespit komisyonlarının belirlediği, metrekare birim fiyatlarının yüksekliğinden şikayet eden İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş, bu değerlerin düşürülmesini söyledi. İstanbul'da metrekare birim değeri artırılan yerler şöyle: Eyüp ilçesinde toplam 10 sokak ve Göktürk, Bakırköy Şenlik Mah, Ümraniye Yenidoğan, Arnavutköy Gaziosmanpaşa, Sarıyer, Pendik'de 19 mahalle, Kartal'da 5 mahalle ve Eminönü'nü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber