Yargıya, Budapeşte İlkeleri geliyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 09 Kasım 2006 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye, Kopenhag ve Maastricht kriterlerinin ardından Budapeşte İlkeleri'ni öğrenecek. Türkiye'nin de uymak zorunda olduğu Kopenhag Kriterleri, AB'ye tam üyelik koşullarının esaslarını, Maastricht Kriterleri ise AB'ye üye ülkelerin ekonomik ve parasal birliğe katılabilmeleri için gerekli şartları belirliyor.

Avrupa ülkelerindeki bütün savcılar için geçerli olan Budapeşte İlkeleri'nde "Savcılar, kamu ve medya baskısının etkisinde kalmazlar." deniyor.

Türk yargısı, bundan sonra görev sırasında ve dava açarken, 'Budapeşte İlkeleri'ne uyacak. Avrupa Savcıları Konferansı'nda kabul edilen Budapeşte Etik İlkeleri Belgesi'nde savcıların görevlerini adil, tutarlı, korkusuzca, iltimas ve önyargı olmaksızın süratle gerçekleştirmeleri gerektiği vurgulanıyor. Avrupa ülkelerindeki bütün savcılar için geçerli olan etik prensipler kapsamında, "Savcılar bireysel ya da belli bir kesimin çıkarlarının, kamu ve medya baskısının etkisinde kalmazlar." deniyor.

Daha önce yargı mensuplarıyla ilgili genel meslekî prensiplerin yer aldığı 'Bangalor Yargı Etiği İlkeleri'ni tavsiye eden Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, 10 Ekim 2006'da yaptığı toplantıda, savcılar için özel olarak hazırlanan Budapeşte İlkeleri'ni de kabul etti. 'Savcılar İçin Etik Davranış Biçimlerine İlişkin Avrupa Esasları' başlığını taşıyan Budapeşte İlkeleri, savcıların görev sırasında nasıl hareket etmeleri gerektiğine ilişkin kuralları içeriyor. İlkeler 31 Mayıs 2005'te, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen Avrupa Savcıları Konferansı'nda kabul edilmişti.

Savcıların ceza adaleti sisteminde kilit rol oynadıklarına dikkat çekilen Budapeşte Belgesi'nde, savcıların görevinin, birey haklarını savunmak ve hukukun kamu yararına uygulanmasını sağlamak olduğu belirtiliyor. Avrupa ülkelerindeki bütün savcıları kapsayan ilkeler, savcıların temel görevleri, meslekî hareket tarzları ve özel davranışlarını belirliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber