Üniversite mezunları çıraklık okuluna yazıldı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Kasım 2006 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İŞSİZLİK BEL BÜKÜYOR

Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürü Sağcan, 'Lise ve üstü okullardan mezun 30 bin kişi çıraklık eğitimi için başvurdu. Üniversite bitirip iş bulamamak dünyanın sonu değil. Gençlerimize tavsiye ederim' dedi

Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürü Esat Sağcan, 30 binin üzerinde lise ve üstü eğitim almış gencin, iş bulabilmek için çıraklık eğitimi almak istediğini söyledi.

Üniversite bitiren bir kişinin alanında iş bulamamasının dünyanın sonu olmadığını belirten Genel Müdür Sağcan, çıkarılan yasayla bu gençlere kolaylık sağlandığını, ilköğretim mezunları için 3 yıl olan çıraklık eğitiminin bu gençler için 1.5 yıla çekildiğini söyledi.

Samsun'da Bölgesel Meslek Eğitim Merkezi ve Halk Eğitim Merkezi Toplantısı'na katılan Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürü Esat Sağcan, toplantıda kuruluşunun faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Sağcan, "Üniversiteyi bitiren bir kişinin kendi alanında iş bulamaması dünyanın sonu değil. Şu anda 30 binin üzerinde lise ve üstü eğitim almış olup, çıraklık eğitimi yoluyla meslek edinmek isteyen gencimiz var. Üniversite mezunu olup iş bulamayan gençlerimize tavsiyem en yakın meslek eğitim merkezine başvurarak meslek edinsinler" dedi.

'Kolaylık sağladık'

14 ilin Çıraklık ve Halk Eğitim Merkezi müdürlerinin katıldığı toplantıda teknik bilgiler de veren Genel Müdür Sağcan, halen iş bulamayan üniversite mezunu gençlerin başka mesleklerde meslek edinmek ve öğrenmek için çıraklık eğitimine devam ettiğini söyledi. Genel Müdür Sağcan, şöyle konuştu:

"Çeşitli alternatifler var. Bugün 30 bin üzerinde lise ve üstü eğitim almış olup da çıraklık eğitimi yoluyla meslek edinmek isteyen gencimiz var. Üstelik çıkarılan yasayla bu gençlerimize kolaylık sağladık. İlköğretim mezunlarına çıraklık eğitimi 3 yılsa lise ve üstü mezunlara 1.5 yıl. O nedenle üniversite mezunu olup herhangi bir iş bulamayan gençlere tavsiyem en yakın meslek eğitim merkezine başvurarak meslek edinsinler."

Yeterlilik belgesi AB'de geçerli olacak

Türkiye'deki mesleki eğitimin AB'ye üye devletlerin mesleki eğitimine paralelliğinin sağlanması için çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Genel Müdür Esat Sağcan, MEGEP projesi kapsamında Mesleki Yeterlilikler Kurumu Kanunu çıkarıldığını anlattı.

Sağcan, şöyle devam etti:

"Bu kanuna göre, Çalışma Bakanlığı'na bağlı mesleki yeterlilikler kurumu kurulacak. Eğitim programları standartlara göre yapılacak, sınav yapacak okul ve kurumlar akredite edilecek.

Kişi eğitimi nereden alırsa alsın, ister okuldan, isterse anneden ve babadan öğrenmiş olsun, bu sınavlara girmek suretiyle becerisini, bilgisini bu sınavlarla ispat ederse ona 8 seviyeli referans sistemine göre, 'Sen şu seviyede teknisyensin, teknikersin, çıraksın' diye belge verilecek. Bu belge tüm Avrupa ülkelerinde kabul edilecek. İleride Avrupa Birliği'ne girildiğinde serbest dolaşım gündeme geldiğinde bu belge vatandaşımızın çok işine yarayacak."

MEGEP'in 51 milyon euro tutarında bir proje olduğunu söyleyen Genel Müdür Esat Sağcan, pilot okulları belirlediklerini dile getirdi.

Bu konuda Avrupalı uzmanlarla çalıştıklarını vurgulayan Sağcan, ayrıca 100 milyon euro'luk temel eğitimi destekleme projeleri de olduğunu söyledi.

Sağcan, "AB'de olup da Türkiye'de de olması gereken konuların hepsi tartışılıp ona uygun şekilde düzenlemeler yapılıyor. Bu çalışmalar Türkiye'nin mesleki eğitim konusundaki pek çok sorununu çözmeye dönük sonuçlar verecektir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber