İdil'de bitti merkezde operasyon başlıyor

İdil'in ardından PKK'ya yönelik operasyonların Şırnak merkezde başlayacağı öğrenildi. Kent merkezine çok sayıda asker ve polis sevkedildi. Kentteki memurlara, "Cizre ve Silopi'ye geçin" talimatı verildi. Operasyon haberleri üzerine kent merkezinin yüzde 80'i boşaldı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 10 Mart 2016 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

PKK'ya yönelik bir süredir devam eden süpürme operasyonlarının Şırnak merkezine kayacağı belirlendi. Şırnak'ta görev yapan memur ve teknik elemanlara "Cuma gününe kadar evrak ve bilgisayarlarınızı alarak Cizre ve Silopi'ye geçin" talimatı verildi.

MERKEZİN YÜZDE 80'İ GÖÇ ETTİ

Cizre ve Silopi'deki operasyonlar tamamlandıktan sonra Şırnak merkezdeki vatandaşların yüzde 80'i bölgeden ayrıldı. Vatandaşların birçoğu Cizre ve Silopi'nin güvenli köylerine giderken, büyük bir kısmı da Mersin, Gaziantep ve Siirt'e göç etti. Öte yandan 12 mahallesi bulunan Şırnak merkezin 6 mahallesinde çukur kazılmış durumda. Yeni Mahalle, Cumhuriyet Mahallesi, Dicle Mahallesi, Bahçelievler Mahallesi, İsmetpaşa Mahallesi, Yeşilyurt Mahallesi dolaylarında yapılan kazılar, operasyonun bu bölgelerde yoğunlaşacağını da gösteriyor.

20 GÜNDÜR HAZIRLIK VAR

Edinilen bilgiye göre, güvenlik güçlerinin İdil'deki operasyonları sürerken, Şırnak merkezde de hummalı bir çalışma yapıdı. Operasyon ihtimalini düşünen teröristlerin belediyeye ait araçlarla barikatları güçlendirdiği belirtilirken, şu an çukur kazılan mahallelerde belediyeye ait araçların ve belediye çalışanları bulunuyor. Teröre açık destek veren HDPli belediyelerin, örgüte araç vdesteğini ört pas etmek için, savcılığa 'araçlarımız çalındı' şeklinde başvuru yaptığı da belirlendi.

PKK'LILAR KOBANİ'DEN GELDİ

Suriye'de şehir savaşını öğrenen teröristlerin, Şırnak'ın diğer ilçelerinde olduğu gibi il merkezinde de boy gösterdiği öğrenildi. Örgütün dağ kadrosundan olan elemanların yüzde 70'inin Şırnaklı olmadığı, Kobani ve Rojava'dan geldikleri biliniyor.

Son darbe elebaşlarına

İdil'de önceki gün öldürülen 19 terörist arasında üst düzey sorumluların da yer aldığı belirlendi. Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, etkisiz hale getirilen terör örgütü mensuplarının kimlik belirleme çalışmaları sürerken, teröristler arasında İdil KCK sorumlusu "Adnan" kod adlı Abdullah Ecevit ile henüz isimleri öğrenilmeyen "Kendal" kod adlı Turgut Özal Mahallesi sorumlusu ve "Reşit" kod adlı İdil saha sorumlusu da bulunuyor.

Merkeze mühimmat sevkiyatı

İdil'de operasyonların 20 gün gibi kısa bir sürede büyük başarı ile sonlanmasının ardından, bölgede bulunan tank ve mühimmatların Şırnak merkeze sevkiyatına başlandı. 10-11 Mart tarihlerinde İdil'de bulunan güvenlik güçlerinin büyük bir kısmının da Şırnak merkeze sevk edilerek operasyon için hazırlıkların tamamlanması öngörülüyor. İdil'den çok sayıda güvenlik kuvvetinin sevkiyatı 14 Mart tarihinde başlaması bekleniyor. Mahallelerde çok sayıda barikat çukur bulunduğu öğrenildi.

3 yere eş zamanlı operasyon

İdil'de operasyonların son bulmasının ardından gözler yeni operasyon noktalarına çevrilmişken, eş zamanlı operasyon iddiası ortaya atıldı. Şırnak merkez, Mardin Nusaybin ve Hakkari Yüksekova'da yapılması planlanan operasyonların eş zamanlı olarak başlayacağı ve bu sayede teröristlere büyük darbe vurulacağı iddia edildi. Öte yandan operasyonların sona erdiği İdil'de 4 teröristin cesedi bulundu. Şırnak'ın ilçeleri arasında giriş çıkışlar sıkı güvenlik tedbirleriyle yapılıyor. İdil'de son üç günde 44 PKK'lı terörist öldürüldü.

103 gün sonra SUR TAMAM

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarına yönelik 28 Kasım'da başlatılan operasyon sona erdi. 28 Kasım 2015'te Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği, polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Adem Erdur'un şehit edildiği saldırının ardından başlatılan operasyon, 103. gününde tamamlandı.

271 PKK'LI ÖLDÜRÜLDÜ

Sokağa çıkma yasağının sürdüğü 6 mahalle ve bir caddenin belirli bölümünde devam eden operasyonda, 271 terörist etkisiz hale getirildi, 359 el yapımı patlayıcı imha edildi. Yetkililer, Sur'daki bütün evlere girildiğini ve operasyonel faaliyetlerin dün saat 16.00'dan itibaren sona erdiğini belirterek, arama tarama faaliyetlerinin devam edeceğini ve sokağa çıkma yasağının da bir süre daha devam edeceğini belirtti.

BAŞARIYA ULAŞILDI

İçişleri Bakanı Efkan Ala Sur'daki operasyonların başarıyla tamamlandığını söyledi. Bakan Ala, "Yürütülen müşterek operasyonlar çerçevesinde 243 çukur ve barikat kaldırıldı. 354 bomba düzeneği de imha edildi" dedi. Bakan Ala, operasyonlarda çok sayıda uzun namlulu ve ağır silah ile roketatar, roketatar mermisi, el yapımı patlayıcı, el bombası ve mühimmatın ele geçirildiğini de bildirdi.

11 ton bomba

İdil'de Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet unsurlarınca 18 Şubat'ta başlatılan "Ersin Yıldırım Operasyonu"nun 20. gününde ilçe teröristlerden temizlendi. Operasyonlarda, terör örgütü PKK'nın sözde ilçe yöneticileri ile dağ kadrosundan gelerek ilçedeki saldırılara katılan mensuplarının da aralarında bulunduğu 120 terörist etkisiz hale getirildi. Çalışmalarda, çoğu el yapımı patlayıcılarla tuzaklanmış 175 barikat kaldırıldı, 56 çukur kapatıldı, 11 ton ağırlığında 401 el yapımı patlayıcı imha edildi. Teröristlerin saldırıları sonucu 5'i asker, 3'ü polis memuru 8 güvenlik görevlisi şehit düştü.

SIZMAYA HAVA HAREKATI

İdil ile Gabar Dağı arasında "Cehennem Deresi" olarak adlandırılan bölgede tespit edilen teröristlere yönelik hava destekli operasyon düzenlendi. Teröristlerle sağlanan sıcak temasta ilçeye sızmaya çalıştığı belirlenen 3'ü kadın 12 örgüt üyesi etkisiz hale getirildi.

6 PKK'lı öldürüldü

Operasyonların bitmesinin ardından ilçede arama tarama çalışmalarını sürdüren güvenlik güçleri, bir evin zeminine kazılan siperden ateş açan 6 teröristi öldürdü. Turgut Özal Mahallesi'ndeki bir evde arama yapan terörle mücadele ekiplerine, evin zeminine kazılmış siperden ateş açıldı. Çıkan çatışmada, 6 terörist öldürüldü.

Hafriyat cezası!

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'nden operasyonlar sırasında çıkarılan hafriyatların Dicle Üniversitesi arazisine dökülmesi üzerine, Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Valiliği'ne 9 bin 600 lira para cezası kesti. Üniversiteden gelen talep doğrultusunda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün onayı ile cezai işlemin ortadan kaldırıldığı ve hafriyatın aynı yere dökülmeye devam edildiği belirtildi.

Şahin Şen, Aybike Eroğlu 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber