İşte eğitimde yapılması istenenler

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Kasım 2006 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
M illi Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof .Dr. İrfan Erdoğan, Talim ve Terbiye Ku­rulunun en kıdemli ve şuralar konusunda en deneyimli üyesi Nazım İrfan Tanrıkulu, 13-17 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek 17. Milli Eğitim Şura'sı için hayli yoruldu. Her ne kadar alınan kararlar bağlayıcı olmasa da, hayli önemsenen şura kararlan, eğitim sistemimi­zin yannını, dolayısıyla geleceğimizi yakından ilgilendiriyor.

13 Kasım'da Türk eğitim sisteminde, alanında uzman 800ü aşkın kişi tarafından sorgulanacak. Milli eğitim Bakan­lığı bunun için her türlü hazırlığı yaptı, illerde, bölgelerde yü­rütülen çalışmalar sonucu ortaya çıkan görüşleri yorum yap­madan kitaplaştırdı. Okul öncesi eğitimden ilköğretime, il­köğretimden ortaöğretime, ortaöğretimden üniversiteye ge­çişlerin nasıl olması gerektiği ortaya konulacak, lise türleri yeniden saptanacak ve alınan kararlar doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı da buna göre düzenleme yapacak.. Şura­nın geç toplanması ise en büyük eksiklik olarak görülüyor.

17. Milli Eğitim Şurası Genel Sekreteri Nazım İrfan Tanrıkulu, ele alınacak konulann belirlenmesinde 240 ayn birimden görüş sorulduğunu söyledi. Bilim adamlan-nın katılımıyla hazırlanan ön komisyon raporundan sonra illerde, bölgelerde de çalışma yürütüldüğünü kaydeden Tanrıkulu, düzenlemeler yapılırken Avrupa Birliği (AB) ve küreselleşmenin de göz ardı edilmediğini belirtti.

İŞTE EĞİTİMDE YAPILMASI İSTENİLENLER

Eğitim sisteminde geçişler düzenlenirken, 75 olan okul türünün azaltılması ve okul geçişlerinde yönlendirmeye

ağırlık verilmesi öne çıktı. Uzmanlann hazır­ladığı, şuraya sunula­cak raporlarda, alın­ması gerekli önlemler şöyle sıralandı:

- Okul öncesi eğitim kapsamında­ki 60-72 aylık bö­lümden başlanarak kademeli olarak zo­runlu eğitim kapsa­mına alınacak.

- 8 ilde uygulanan 'Mobil Eğitim Uygula­ması' diğer illerde de yaygılaştinlacak.

Okul öncesi eğitim çok başlıklılıktan kurtarılıp Milli Eğitim çatı­sı altında toplanacak.

- Halk eğitim merkezlerinde ana sınıfı açılması zorunlu olacak.

- Anne-çocuk eğitimi alanında sivil toplum ku­ruluşları yaygılaştinlacak ve desteklenecek.

- Okul öncesi eğitim alanında özel sektörü teşvik edici yasal düzenlemeler yapılacak;

- Okul öncesi eğitime yönelik okul ve öğret­menlerin denetimini yapacak müfettişlerin alımla­rında, branş öğretmenlerine yer verilecek.

İLKÖĞRETİMDE BAŞARIYA GÖRE LİSEYE GEÇİŞ

İlköğretimde yöneltme çalışmalannın daha sağlıklı yürütülebilmesi için ilköğretim müfettişliği yeniden yapılan-dınlacak... Müfettişler, 'Rehberlik ve Denetim' veya 'soruş­turma' alanlanndan birinde uzmanlaşacak.

İlköğretim öğrencilerinin meslekler konusun­da bilgilendirilmelerini sağlayacak şekilde farklı derslerde, bu derslerle ilgili meslekleri tanıtan 'meslekler ünitesi* ilave edilecek.

Öğrenciler, ilköğretimden ortaöğretime geçişte; 8 yıl boyunca yapılan yöneltme çalışmalanndan elde edilen bul­gular, 4. sınıftan itibaren bir üst sınıfa geçmelerindeki ders basan ortalamalan ve OKS sı-navlanndan alınan puanlara gö­re okullara yerleştirilecek.

Başardı bir meslek terci­hi yapmanın statüsü yüksek bir meslek eğitimi almakla değil, bireyin özelliklerine en uygun mesleğin seçilmesiyle mümkün olacağı anlayışı yaygınlaştırılacağı anlatılacak.

Öğrencilerin kendi gelişim­lerini görmeleri ve kendi kendilerini değerlendirebilmeleri­ni sağlayacak uygulamalar (sosyal ve kültürel etkinlikler, seçmeli dersler vb.) sistematik olarak sürece sokulacak.

İllerde yapılan seviye tespit sınavları, ölçme değerlendirme kriterleri açısından yeniden yapılandırılacak.

Düzey belirleme, OKS (Ortaöğretim Kurumlan Sına­vı) ve ÖSS (Öğrenci Seçme Sınavı) türü sınavların internet tabanlı yapılması desteklenecek.

OKUL TÜRÜ AZ, PROGRAM ÇOK OLACAK

Mevcut yapı genel ortaöğretim ile mesleki ve teknik ortaöğretim olarak iki grupta ele alınacak, bu gruplar içerisinde program çeşitliliğine dayalı bir yapılanmaya gidilecek.

Genel akademik liseler ve mesleki ve teknik eğitim lisele­ri kapsamında özellik arz eden ve sınavla öğrenci alan kururn-lann mevcudiyeti korunacak ve bağımsız programlar olarak yer alacak. Bununla birlikte genel akademik üseler kapsamın­da değerlendirilen genel liseİere öğrenci akışını düzenlemek için bu okullara öğrenci alımında seçici ölçütler kullanılacak, ölçütlere uymayan öğrenciler yaygın eğitime yönlendirilecek.

Liseler ikiye ayrılacak. 'Genel Akademik liseler' kapsamında 'Fen bilimleri prog­ramı' ile 'Yabana dil programı' olacak. 'Mesleki ve Teknik Eğitim liseleri' bün­yesinde ise 'Mesleki eğitim programları' ve 'Teknik eğitim programlan' olacak. ¦ Mesleki ve teknik eğitim programlarından mezun olanlar, ortaöğ­retimde almış olduklan mesleki eğitimin devamı niteliğindeki lisans prog­ramlarına girebilmelerine olanak tanınacak.

Ortaöğretim kurumlarında 9. sınıf sonrasında yapılacak olan program yöneltmesi, öğrencinin yönlendirilecek programa temel teşkil eden ders­lerdeki başarısı, öğretmen görüşü, aile ve öğrenci görüşü ile birlikte, gerek bu dönemdeki ve gerek­se ilköğretim kademesindeki bireysel özelliklerine ilişkin bilgilerde dikkate alınarak yapılacak.

ORTAÖĞRETİMDEN YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ

Süreç içerisinde şartların değerlendirilip ortaöğretim­den yükseköğretime sınavsız geçiş olanağına ilişkin araştır­malar devam edecek.

İlköğretim mezunu tüm öğrenciler genel bir sına­va alınacak. Bu sınav, öğrencilerin hangi okul/prog­ram türüne geçeceği noktasında belirleyici olacak.

Programlar arasında belli kriterler dikkate alınarak yatay geçişlerine olanak tanınacak.

Mevcut ÖSS uygulaması devam ettirilecek. Ancak ortaöğretim programlan ile yükseköğretim programlan arasındaki aynı alan, farklı alan ilişki-lenctirilmesi tekrar gözden geçirilecek.

Önceki şuralarda alınan kararlann önemli bir bölümü uygulanmamışti. Dileriz, alınan kararlar, öneriler bir kena­ra atılmaz, onca emek ve harcama boşa gitmez...

Saygı Öztürk/ Gözcü

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber