AYM polis soruşturmasını eksik buldu

ANAYASA Mahkemesi, polisin yürüttüğü bir soruşturmada el svapları üzerinde yapılan incelemede atış artığı saptanan şüphelinin, delillerin toplanması için makul olan tüm tedbirlerin ve ifadesinin yeniden alınmadığı için anayasanın 17. maddesinde güvence altına alınan 'Yaşam hakkı kapsamında etkili soruşturma yükümlülüğü'nün ihlal edildiğine karar verdi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 11 Mart 2016 22:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
AYM polis soruşturmasını eksik buldu

Anayasa Mahkemesi polislerin yürüttüğü bir soruşturmada anayasada güvence altına alınan 'Yaşam hakkı kapsamında etkili soruşturma yükümlülüğü'nün ihlal edildiğine karar verdi. Anayasa mahkemesi tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: '6 Ocak 2016 tarihinde Doğan Demirhan'ın bireysel başvurusunda, Anayasa'nın 17. maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkı kapsamında etkili soruşturma yükümlülüğünün ihlal edildiğine karar vermiştir.

SOLAK BİRİSİNİN SAĞ ELİYLE İNTİHAR ETMESİ HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA TERS

Dayısına ait hurda dükkanında çalışmakta ve bu dükkanın üst katında dayısının oğlu Y.Ç. ile birlikte kalmakta olan başvurucunun oğlu E.D., olay günü söz konusu dükkanın yazıhane bölümünde sağ şakak bölgesinden aldığı tek tabanca mermisi isabeti nedeniyle ölü olarak bulunmuştur. Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından olay hakkında başlatılan soruşturmada, E.D. ile aynı yerde kalmakta olan şüpheli Y.Ç.nin elinde atış artığı tespit edilmiştir. Başvurucu, soruşturma makamlarına, oğlunun intihar etmesi için bir nedenin bulunmadığını, şüphelilerin ifadelerinin çelişkili olduğunu, olaydan sonra şüphelilerden birinin elinde atış artığı bulunduğu belirlenmesine rağmen bu şüphelinin ifadesinin bu konuda ve olaya ilişkin olarak yeniden alınması gerektiğini, oğlunun solak olması nedeniyle ölü muayene ve otopsi raporlarında saptandığı gibi intihar etmesinin hayatın olağan akışına uygun olmadığını bildirmiş ve soruşturmanın derinleştirilmesi talebinde bulunmuştur. Soruşturma sonucunda, E.D.nin intihar ettiği gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiştir.

ETKİLİ SORUŞTURMA YAPILMADI İDDİASI

Başvurucu, oğlunun ölümüne ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından etkili bir soruşturma yapılmadığını belirterek Anayasanın 17. maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının usule ilişkin boyutunun ihlal edildiğini ileri sürmüştür.

YAŞAM HAKKININ İHLALİNE SEBEP OLUNDUĞU SONUCUNA VARILMIŞTIR

Başvuru konusu olayda, Anayasa'nın 17. maddesinin gerektirdiği etkili soruşturma yürütme yükümlülüğünün yerine getirilip getirmediği yönünde yapılan değerlendirmede; soruşturmada yetkili mercilerce, müteveffanın solak olduğu ve ölüme neden olan ateşlemeyi sağ eliyle yapmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu iddiasının araştırılmaması, şüpheli Y.Ç.'nin ifadesinin kolluk tarafından alınmasından sonra el svapları üzerinde yapılan inceleme sonucunda atış artığının saptanmasına ilişkin olarak ifadesinin yeniden alınmasının gerektiğinin gözetilmemesi gibi delillerin toplanması için makul olan tüm tedbirlerin alınmadığı tespit edilmiştir. Bu şekilde ölüm olayının nedeni ve varsa sorumlu kişilerin ortaya çıkarılması imkanını zayıflatan ve derinliği ile ciddiyeti üzerinde önemli etki gösterecek nitelikte birtakım eksikliklerin bulunduğu anlaşılmış ve belirtilen eksiklikler nedeniyle yaşam hakkının usule ilişkin boyutunun ihlaline sebep olunduğu sonucuna varılmıştır.'

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber