Yeni 'katsayı' dalgası

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Kasım 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin imam hatiplilere jest için birkaç değiştirme girişiminde bulunduğu üniversiteye girişteki katsayı uygulaması, bu kez 81 ilin milli eğitim müdürünün önerisi olarak 17. Eğitim Şûrası'na yansıdı

Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) düzenlenecek 17. Milli Eğitim Şûrası'na illerden gönderilen ortak öneri, imam hatip lisesi öğrencilerine ÖSS'de uygulanan farklı katsayının kaldırılması oldu. Hükümetle YÖK arasında büyük tartışmalara yol açan farklı katsayı uygulamasının "mesleki ve teknik liselere karşı oluşan önyargı nedeniyle kaldırılması" istendi.

MEB tarafından 7 yıl aradan sonra düzenlenen şûra, 13-17 Kasım'da Ankara'da yapılacak. Şûraya eğitim çevrelerinden yaklaşık 900 kişi katılacak, şûranın ağırlıklı konusunu sınav sistemi ve AB'ye giriş sürecinde Türk eğitim sistemi oluşturacak.

İl düzeyindeki hazırlık

Şûra öncesi 81 ilden toplam 9 bin 720 üyenin katılımıyla il çalışmaları gerçekleştirildi. Bu çalışmalara eğitimden sorumlu vali yardımcıları başkanlığında kaymakamlar, il milli eğitim müdürleri, diğer bakanlıklara bağlı il müdürleri, öğretim üyeleri, il, ilçe ve belde belediye başkanları, il genel meclisi üyeleri, il özel idare müdürü, belediye meclis üyeleri, okul müdürleri ve öğretmenler; eğitim, işçi ve işveren sendikaları, dernek ve vakıf temsilcileri, öğrenciler, muhtarlar ve sivil toplum kurumları katıldı.

Yapılan çalışmalar sonrası il komisyonlarınca hazırlanan öneriler, MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nda rapor haline getirildi. Tüm illerin ortak önerilerinin başında "imam hatip ve meslek lisesi öğrencilerine yükseköğretime girişte uygulanan farklı katsayının kaldırılması" yer aldı. Uygulamanın öğrencilerin motivasyonunu düşürdüğü belirtilirken, katsayının tüm öğrenciler için eşit olması ya da meslek liseliler için ayrı bir ÖSS talep edildi.

Öneriler gerekçelendirilirken, uygulamanın kaldırılmasıyla genel mesleki teknik ortaöğretim kurumlarına öğrenci akışının hızlanacağı kaydedildi. Katsayı uygulamasının "mesleki ve teknik eğitimde ciddi kan kaybına yol açtığı ve eğitim sistemine güveni sarstığı" da dile getirildi.

Erdoğan 'kalkar' demişti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Öğrencilerimizin önüne katsayı zulmünü koymak çok büyük adaletsizlik" diyerek düzenlemeye tepki gösterirken, "Katsayıyı falan kafanıza hiç takmayın. Nasıl bu katsayı yoktu, bugün olur, yarın olur, bu katsayılar kalkar" demişti. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de "Bu mesele eninde sonunda çözülecek" ifadesini kullanmıştı.

Önce yönetmelik

MEB, ÖSS'de uygulanan düşük katsayı engelini aşmak için, genel liselilerle eşit haklara sahip olmak isteyen İHL ve diğer meslek lisesi öğrencilerine yönelik bir yönetmelik değişikliği yapmıştı. Buna göre, İHL öğrencileri Açıköğretim Lisesi'ne geçip fark derslerini vererek genel lise diplomasıyla eşit olan AÖL diploması elde edecek ve ÖSS'ye katsayı sorununu aşmış olarak girebilecekti. Ancak YÖK, yönetmeliğin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı, Danıştay da yürütmeyi durdurma kararı verdi. İHL ve meslek lisesinden AÖL'ye geçen öğrencilerin ÖSS'ye başvurularının da önü kapatıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber