Yerinde yerli avı

Türkiye, savunma sanayinde sınıf atladı. Yüzde 100 yerli için çalışmalarını yoğunlaştıran Savunma Sanayi Müsteşarlığı, yerlileştirme çalışmalarında önemli değişimine gitti. Sektördeki kamu şirketleri; Türkiye'nin dörtbir yanındaki sanayicinin ayağına giderek 'bizim için üret' diyor.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 19 Mart 2016 07:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yerinde yerli avı

Türkiye savunma sanayinde sınıf atlıyor. Kara, hava ve deniz araçları üretimi için yeni bir döneme giren Türkiye, yerlileştirme çalışmalarında önemli adımlar atıyor. Trakya Savunma Havacılık ve Uzay Sistemleri Yan Sanayi Yerlileştirme Zirvesi Namık Kemal Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Zirvede savunma sanayi projeleri ve yeni stratejiler ele alındı. Zirvede konuşan Savunma Sanayi Müsteşarlığı Sanayileşme Daire Başkanı Bilal Aktaş, üretim yapan sanayicilerin artık ayağına giderek etkili ve hızlı bir yerlileştirme sürecine girildiğini söyledi. Aktaş "Tedarik ettiğimiz tüm sistemlerin azami derecede yurt içerisinde yapılabilmesi için çalışıyoruz. Biz, daire olarak her bir sistemin en ince cıvatasına kadar yardımcı oluyoruz ve hangi ürünlerin nerelerden alınması gerektiği konusunda yönlendirici oluyoruz" dedi.

SAVUNMADA ÖNEMLİ PARADİGMA DEĞİŞİMİ

Önemli mesafe katettikleri yerlilileştirme sürecinin önemine değinen Bilal Aktaş, yeni dönemde daha çok üreticiye ulaşma hedefinde olduklarını söyledi. Zirvenin bir diğer konuşmacısı SAHA İstanbul Genel Başkan Yardımcısı ve THY Teknik Genel Müdür Danışmanı Halil Tokel ise Türkiye'nin milli savunma sanayii hamlesindeki kararlılığına vurgu yaptı.

YERLİLİK ORANI YÜZDE YÜZ OLMALI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Savunma Sanayi için sarfettiği 'Yüzde Yüz Yerli olmalı' sözlerini anımsatan Halil Tokel, "Biz de savaş uçağı yapmak istiyoruz. Biz de yolcu uçağı yapmak istiyoruz. Kendi başımıza yapabilir miyiz? Evet yaparız. Türkiye istesin, istediği en karmaşık, en kompleks savunma sanayi aracını, uçağı, denizaltı aracını her ne varsa yapabiliriz. Bu potansiyeli var. Tarihinde bu tecrübesi var. Çok kaliteli, çok üst düzey mühendisleri var. İnsan potansiyeli var" dedi.

Hedef ilk 10

Türkiye; savunma ihracatını her yıl artırıyor. 2014'te 1.6 milyar dolar olan ihracatını 2015'te a 1.7 milyar dolara yükselten savunma sanayi sektörünün gözü daha da yükseklerde. Geçtiğimiz yıl Ar-Ge'ye 800 milyon dolar pay ayrıran sektör, küresel yarışta 10. sıraya yerleşmek istiyor. Türkiye; geçen yıl savunma sanayii ithalatında 7'inci ihracatında ise 17. sırada yer aldı.

Murat Palavar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber