Uzun dönem ikamet izni tanınmayacak

Yeni yönetmeliğe göre; Suriyeli mültecilere uzun dönem ikamet izni hakkı tanınmayacak.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Mart 2016 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Uzun dönem ikamet izni tanınmayacak

Paşa Alyurt - İstanbul

İçişleri Bakanlığı'nın Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların statü ve yükümlülüklerini de içeren yeni "yabancılar" yönetmeliği yürürlüğe girdi. Resmi gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikte yer alan önemli düzenlemeler özetle şöyle:

- Geri gönderme yasağı, kanun kapsamına giren yabancıların tamamı için uygulanacak.

Kabul edilemez yolcu

- Türkiye'ye girişlerine izin verilmeyecek kişilerden olduğu belirlenen yabancılar ile yine aynı kapsamda olup da sınır kapılarında uluslararası koruma başvurusunda bulunan ve haklarında verilen son kararla başvuruları reddedilenler, kabul edilemez yolcu olarak işlem görecek ve bu yabancılar hakkında Hava Yolu Taşıyıcılarının Yükümlülüklerine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile çıkarılacak diğer yönetmelikler çerçevesinde işlem yapılacak.

Uyum faaliyetleri

- Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, yasal kalış imkanına sahip yabancı, uluslararası koruma başvuru sahibi veya statüsü sahibi kişilerin ya da geçici korunanların toplumla olan karşılıklı uyumlarını sağlamak amacıyla uyum faaliyetleri planlama, uygulama veya bu amaçla oluşturulacak merkezlerin kurulması konularında kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği yapacak.

- Suriyeli mültecilerin de içinde bulunduğu mülteciler ve ikincil koruma statü sahipleri, aile ikamet izni alabilecek.

En az 3 yıl aile ikamet izniyle Türkiye'de kalmış olanlardan 18 yaşını tamamlayanlar, talep etmeleri halinde bu izinlerini kısa dönem ikamet iznine dönüştürelebilecek veya sağladıkları başka ikamet izni çeşidine başvurabilecek.

- Gerekli görülmesi halinde kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından sakıncalı bir durumun olup olmadığı araştırılacak.

- Aile ve uzun dönem ikamet izni dışındaki izni başvurularında ülke kalınacak süre içerisinde yeterli ve düzenli maddi imkana sahip olup olmadığının tespitinde yabancının beyanı esas alınacak. Beyanın ikna edici bulunmadığı durumlarda yabancıdan maddi imkanın somut tespitini sağlayacak bilgi ve belge talep edilecek.

- Suriyeli mültecilerin de içinde bulunduğu "mülteciler, şartlı mülteciler, ikincil koruma statü sahipleri ile insani ikamet izni bulunanlar ve geçici korunanlar"a uzun dönem ikamet iznine geçiş hakkı tanınmayacak.

- Sınır dışı edilen yabancıları geri kabul anlaşmaları uyarınca kabul edilecek yabancıların sınır dışı işlemlerine ilişkin usul ve esaslar bakanlıkça belirlenecek.

- Genel Müdürlük, kamu düzeni veya kamu güvenliği, kişinin özel talebi özel durumu, sağlık ve eğitim durumu ile akrabalık ilişkileri, kültür, kişisel koşulları, illerin kapasitesi gibi konuları göz önünde bulundurarak, başvuru sahiplerinin barındırılacağı yerler ile ikamet edecekleri illeri, başvuru veya kayıt işlemleri sırasında belirleyebilecek, gerekli hallerde değişiklik yapabilecek.

Göç İdaresi belirleyecek

- Şartlı mülteciler ile ikincil koruma statüsü sahiplerinin ikamet edecekleri iller, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından belirlenebilecek; kişiler genel müdürlüğün belirlediği iller arasından istediklerini de seçebilecek. Zorunlu ikamet ilinin belirlenmediği durumlarda ise tercih edilen illerde ikamet edebilecekler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber