'Yetenekli çalışan' için yüksek maaş yetmez!

Son zamanlarda teknolojideki gelişmeler ışığında robotların birçok işi insanlar yerine yapacağı bunun da genel olarak istihdamı düşüreceği yönünde tahminler yürütülmeye başlandı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 19 Mart 2016 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Yetenekli çalışan' için yüksek maaş yetmez!

Son zamanlarda teknolojideki gelişmeler ışığında robotların birçok işi insanlar yerine yapacağı bunun da genel olarak istihdamı düşüreceği yönünde tahminler yürütülmeye başlandı. Dünya Ekonomik Forumu analistleri 2020 yılına kadar 5 milyon kişinin robotlar yüzünden işini kaybedeceğini düşünüyor. Ancak tüm bu gelişmelere rağmen çalışanlar öngörülebilir gelecekte şirketlerin en önemli sermayesi olmaya devam edecek. Dünya genelinde dev şirketler bu yüzden en kaliteli çalışanları kapmak için birbiriyle yarışıyor. İyi eğitimli ve zeki bir çalışanı işe almak için şirketler öncelikli

olarak iyi bir maaş vermek zorunda.

ÖNCÜ ŞİRKET GOOGLE

Yüksek bir maaşı parası olan herhangi bir şirket verebilir. Bu sebeple firmalar en iyi yetenekleri kapmak için çalışanlarına olabildiğince huzurlu bir çalışma ortamı ve geniş sosyal imkanlar tanımaya çalışıyor. İyi bir çalışma ortamı denince dünyada akla ilk olarak Google geliyor. ABD'li teknoloji devi kaydıraklı, uyuma odalı rahat ofisleri ve esnek çalışma saatleriyle tanınıyor. Google son olarak Fortune tarafından, daha önce defalarca olduğu gibi, çalışmak için en iyi şirket seçildi. Google gerçekten de çalışma koşulları bakımından öncü bir şirket. Bir çalışanının işaret ettiği gibi "Çalışanını, bir birey olarak değerli hissettirmesi" Google'ın bu alandaki başarısının en önemli nedeni. Ancak şirket bunun yanında çalışanlara sayısız hizmet sunuyor. Ofislerinin içindeki tam teşekküllü klinikler aracılığıyla bedava sağlık hizmeti, 3 öğün organik yemek ve sınırsız atıştırmalıklar, kişisel spor hocaları Google'ın çalışanlarına sağladığı avantajlardan sadece birkaçını oluşturuyor. Bunlar ilk bakışta fazla gelebilir ancak iş bulmasitesi Glassdoor'un son araştırmasına göre çalışanların yüzde 57'si iş seçerken bu tip ek imkanların büyük önem arz ettiğini belirtti. Bu sebeple en iyi yetenekleri kapmak için sadece Google değil tüm büyük şirketler artık çalışanlarına böyle 'güzellikler' sunuyor.

Gönüllü çalışmanız için izin veriyor

Günümüzde beyaz yakalı çalışanlar sık sık varoluşçu sorunlar yaşıyor. Şirkete ait hissetse bile 'anlamlı bir iş' yapamamaktan şikayetçi birçok başarılı iş insanı bulunuyor. Bulut bilişim şirketi Salesforce bu soruna yaratıcı bir çözüm bulmuş durumda. Firma her yıl çalışanlarına istedikleri dernek veya vakıf için gönüllü çalışması için 6 gün izin veriyor. Eğer 6 günün tamamını kullanırsanız gönüllü çalıştığınız kuruma 1.000 dolar bağış yapıyor. Yani gönüllü çalışma izninin kullanılmaları için herkesi teşvik ediyor.

Her yıl 2 bin dolar tatil parası

Tatil rezervasyon sitesi Airbnb bu yıl Glassdoor tarafından tarafından 'çalışmak için en iyi şirket' seçildi. Airbnb hızla büyüyen bir şirket olması sebebiyle çalışanlarına ortalamanın üzerinde maaşlar verebiliyor. Ancak bunun yanında sağladığı imkanlarla da dikkat çekiyor. Bu imkanların en meşhuru ise ayrım yapmadan tüm çalışanlarına her yıl verdiği tatil parası. Airbnb çalışanları hayalini kurdukları yerde tatil yapabilsin diye 2000 dolar veriyor. Tabii Airbnb çalışanının

en iyi fırsatları bulma konusunda ortalama birine göre daha avantajlı olduğunu unutmamak gerekiyor. Yani 2000 dolara sizin yapacağınıztatilin çok daha lüksünü yapabiliyorlar.

Toplantılarına Hollywood ünlüleri katılıyor

İş yerindeki toplantılar ne kadar önemli olursa olsun genelde sıkıcıdır. Bu yüzden şirketler toplantıları daha çekilir hale getirerek çalışan motivasyonunu artırmaya çalışıyor. Yahoo, eğlenceli toplantı denilince akla ilk gelen şirketlerden biri. Firma içindeki toplantılara Tom Cruise gibi Hollywood ünlüleri katılıyor. Bunun yanında toplantıların parçası olarak kabul edilen barbekü partilerinde TaylorSwift gibi tanınmış şarkıcılar da özel konserler veriyor.

Çalışan kadınların şirket içinde birliği var

Working Mother dergisi 30 yıldır çalışan anneler için ABD'deki en iyi 100 şirketi sıralıyor. Dergi bu yılki raporunda 30 yıldır aralıksız listeye girebilen IBM'e özel bir parantez açtı. Dünya genelindeki kadın çalışanlarının birbirine destek olabilmesi için IBM bünyesinde Super Women Group isimli bir grup bulunuyor. Bu grup sayesinde kadın çalışanlar yoga dersleri gibi toplu etkinliklerle kaynaşma fırsatı buluyor. Ancak Super Women Group'un tek işlevi bu değil. Grubun 20 binden fazla üyesi bulunuyor ve bu kendilerine şirket içinde sendikalara bile nasip olmayacak bir lobi gücü veriyor. Çalışanların çocuklarına verilen üniversite hazırlık destekleri, çocuk bakım indirimleri ve ofislerde bulunan süt verme odaları IBM'i çalışan anneler için en iyi şirketlerden biri yapan diğer imkanlar arasında yer alıyor.

Yeni anne-babalara 1 yıl izin

Şirketler artık kariyerin aile kurmanın önünde bir engel olmasını istemiyor. Glassdoor bu yıl çalışanlara sağlanan en iyi avantajın dijital yayın şirketi Netflix tarafından yeni anne-babalara verilen tam 1 yıllık maaşlı doğum izni olduğunu belirtti. Sosyal medya devi Facebook ve dijital müzik platformu Spotify da çalışanlarına 6 aylık doğum izni veriyor. Facebook iznin yanında yeni çocuğu olan her çalışanına 4 bin dolarlık ikramiye veriyor. Bu üç şirketin çalışanları da uzun doğum izinlerini kullandıkları zaman üstlerinden herhangi bir olumsuz yorum gelmediğini, diğer bir deyişle kariyerlerinin etkilenmediğini söylüyor.

SELİM KARAHAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber