İzmir'de korkutan sessizlik

Kentin önemli ticaret merkezlerinden Kemeraltı çarsısı, Alsancak başta olmak üzere bir çok semte çok sayıda iş yerinin kapandığı, yerlerine de "Kiralık" yazıları asıldığı dikkat çekti.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 20 Mart 2016 12:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İzmir'de korkutan sessizlik

Geçmişte hava parasıyla bulunabilen işlerlerine haftalarca kiracı çıkmazken bir çok esnaf kiraların yüksekliğinden yakındı. Tarihi Kemeraltı çarşısında ana arterlerde aylık kiralar iş yerlerin büyüklük güne göre 20 ile 70 bin TL arasında değişiyor. Alsancak'ta da durum farksız. Semt sakinleri hevesle işyeri açanların da yüksek kiraları çıkaramayınca üç beş ay geçmeden kapatıp gittiğini söyledi.

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, esnaf sanatkarların işlerinin iyi olması için, halkın, tüketicilerin alım güçlerinin ve refah seviyelerinin yüksek olması gerektiğini belirterek, "Türkiye'de insanların çoğunluğu özellikle bankalara borçlu durumda. Tek parti iktidarı ile birlikte düşük kredi faizlerini fırsat olarak gören insanlar, uzun vadeli ve düşük faizli konut, araç, tüketici gibi kredi araçlarını kullanarak geleceklerini adeta ipotek altına almışlardır. Dolayısıyla bugün alım güçleri düşen insanlar zorunlu ihtiyaçları dışında harcamadan kaçınır hale geldi. Bu durum da zincirin devamında üyelerimizin işlerini olumsuz etkiliyor. Doğrudan topluma mal ve hizmet sunan esnaf sanatkarların iş hacmini düşürdü. Bugün kentin en işlek çarşılarında bile dükkanların sık sık el değiştirdiği ya da kısa sürede kapandığı görülüyor" dedi.

Kıbrıs Şehitleri'nde de önemli markaların bulunduğu dükkanların kapandığına işaret eden Kıbrıs Şehitleri İşadamları Derneği Başkanı Hami Torcu, yerel yönetimlerin esnafı ayakta tutmak için işbirliği yapması gerektiğini söyledi.

Mustafa OĞUZ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber