Pakistan'la ticaret 2018'de 2 milyar dolara çıkacak

Türkiye ile Pakistan arasında Serbest Ticaret Çerçeve Anlaşması imzalandı. Ekonomi Bakanı Elitaş, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 2018'de de 2 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerine dikkat çekerken "Önümüze ne engel çıkarsa çıksın, bertaraf etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 23 Mart 2016 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Pakistan'la ticaret 2018'de 2 milyar dolara çıkacak

MİRAY ÇİMEN

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye ile Pakistan arasında 600 milyon dolar olan ticaret hacmini 1 yıl içerisinde 1 milyar dolara, 2018'de ise 2 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini söyledi. Elitaş ayrıca TOKİ'nin Pencap eyaletinde yoksullar için yapılması planlanan 50 bin konut için danışmanlık hizmeti vermeye başladığını belirtti. Türkiye ile Pakistan arasında Serbest Ticaret Çerçeve Anlaşması imzalandı. Serbest Ticaret Anlaşması'nın ise 2016 yılında müzakerelerinin tamamlanarak imzalanması planlanıyor.

KÜREKLERE SARILMALIYIZ

İmza töreninde konuşan Ekonomi Bakanı Elitaş, şunları söyledi: "Bu anlaşma Türkiye ve Pakistan kaynaklarının ortaya çıkarabileceği sinerji için önemli bir adımdır. Ülkelerimiz arasında yol alan dış ticaret gemisine hız kazandırmak için küresel ekonominin olumlu rüzgarlarının yelkenlerimizi doldurmasına ihtiyacımız yok. Gemimize yol verecek kuvvetli rüzgarların olmadığı bu küresel ortamda yapmamız gereken, hep birlikte bütün gücümüzle küreklere sarılmak. STA ile aramızdaki mal ve hizmet ticaretini serbestleştireceğiz. Özellikle hizmet ticareti kapsamında yoğun işbirliğimiz sürüyor. Mal ticaretinin yanında yatırımlar noktasında da işbirliğimizi daha da artırmalıyız. Pakistan'daki Türk yatırımları giderek artıyor. Toplam yatırımızım 29 milyar dolara ulaştı. Enerji, altyapı ve müteahhitlik sektöründe 45 projemiz var. STA'yı gerçekleştirdiğimiz takdirde yatırımların artacağına inanıyorum.

ÖNÜNE ÇIKANI EZ GEÇ

Amacımız siyasi düzeyde mükemmel olan ilişkilerimizi ekonomi ve ticaret alanlarında da geliştirmektir. Bunun için ilhamımızı tarihten alıyoruz. Buranın önemli değerlerinden ve Türkiye'de çok değer verilen Muhammed İkbal'i hatırlatmak isterim. Merhum İkbal, 1921 yılında Türkiye Kurtuluş Savaşı mücadelesi verirken, kurucu liderimiz Atatürk için yazdığı bir şiirde 'Atının önüne ne çıkarsa çıksın ez ve geç' ifadesini kullanmıştı. Şimdi biz de önümüze ne engel çıkarsa çıksın, bertaraf etmeliyiz diyorum."

Türklere yatırım çağrısı

Pakistan Ekonomi Bakanı Khurram Dastgir Khan ise, Türk yatırımcıları ülkelerine yatırım yapmaya çağırdı. Khan, "Ticaretin önündeki engel ve kotalar kalmalı ki tarihsel bağlarımızı daha da sağlamlaştırabilelim. Türk yatırımcıları özellikle rüzgar enerjisi, içecek sektörü ve altyapı yatırımlarına bekliyoruz" dedi.

Teröre karşı dünya tek yumruk olmalı

BRÜKSEL'DE yaşanan patlamalardan duyduğu üzüntüyü de dile getiren Elitaş, şöyle konuştu: "Hepsine başsağlığı dilerken, yaralılara da acil şifalar diliyorum. Şunu herkes çok iyi bilmeli ki terörün dini, imanı, dili, ırkı, milliyeti olmaz. Hiçbir din insanların birbirlerini öldürmesine müsaade etmez. Bunun için bütün ülkelerin terörle mücadeleyi esas hale getirmesi, millet, din ayrımını bırakıp sadece terör üzerine yoğunlaşması gerekir. Tüm dünyanın ülkeleri sağ duyuyla hareket ederek, tek yumruk olup teröre karşı birlikte hareket etmeliler."

TOKİ'den konut desteği

ÖTE yandan TOKİ ile Pakistan arasında da bir işbirliğine gidildi. Buna göre, TOKİ Pencap eyaletinde 2016-2017 döneminde, düşük gelirlilere yönelik toplam 50 bin konut inşası için teknik destek sağlamaya başladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber