Kök hücreyle kalbi yeniden dizayn ettiler

Kalp nakillerindeki uyumsuzluk riskini gidermek için yeni bir çalışmaya imza atıldı. Donörün kalbi, nakil yapılacak kişiden alınan kök hücreyle dizayn edildi. Bu çalışma, kök hücreden kalp için yeni bir umut ışığı doğmasına neden oldu.

Haber Giriş : 25 Mart 2016 09:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kök hücreyle kalbi yeniden dizayn ettiler

Karar Gazetesi

ABD'li bilim insanları, bir donörden alınan kalbi ilk kez nakil yapılacak kişinin kök hücreleriyle laboratuvar ortamında yeniden işlev kazandırıldı. Harvard Tıp Okulu'na bağlı Massachusetts

Genel Rejeneratif Tıp Hastanesi Merkezi'nin yaptığı bilimsel çalışmada, nakledilecek hastanın deri kök hücreleri kullanılarak donörün kalbine laboratuvar ortamında yeni kaslar oluşturularak yeniden işlev kazandırıldı.

KÖK HÜCRE KALBE ADIM ADIM

Çalışmada kalbin nakledilecek hastayla uyuşmayabilecek dokuları temizlendi. Ardından kalp, kök hücre ve besleyici maddeler olan bir solüsyonun içine yerleştirildi. Sonra ise elektrik verildi. Kalp atmaya başlayınca çalışma da başarıya ulaşmış oldu. Kültür ortamında bir süre bekletilen kalp üzerinde yeni kaslar oluştu. Atmaya başlayan kalp bir otomotör biyoreaktör sistemine bağlanarak kaslara besleyici solüsyon sağlandı ve yaşayan bir kalp için gerekli bazı şartlar sağlandı.

Gelişmenin ardından uzmanlar yüzde 100'ü kök hücrelerden oluşacak kalbin laboratuvar koşullarında üretimi için kapı aralandığını açıkladı.

DOKU TAMİR EDİLECEK

Kalp dokusu yerine geçecek yeni dokular üretmenin zorluklarına dikkat çeken araştırmayı yapan ekipteki Jacques Guyette, bunlar arasında özel kalp dokularını desteklemek ve kompleks kalp işlevlerini destekleyen olgun dokuların çoğalmasını sağlamak olduğunu dile getirdi. Guyette "Tüm kalbi rejenere etmek, birkaç yıl sonra gerçekleşebilecek uzun vadeli bir hedef. Bu nedenle kalp krizi veya kalp yetmezliği nedeniyle zarar görmüş bir kalp dokusunun yerine geçmesi için işlevsel bir miyorkardiyal dokuyu geliştirmek üzere çalışıyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber