Ak Parti'nin önerisi Anayasa'ya aykırıdır

HDP, Ak Parti'nin doknulmazlıklara ilişkin önerisini, "kabul edilemez" bularak kendi önerisini TBMM Başkanlığı'na sundu.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 29 Mart 2016 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ak Parti'nin önerisi Anayasa'ya aykırıdır

NAMIK DURUKAN Ankara

HDP'nin önerisinde milletvekillerinin yargılanmasının önü açılırken gözaltına alınması veya tutuklanması ise üyelik sıfatının sona ermesine bırakılıyor. HDP'nin Anayasa Komisyonu Üyesi Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Ak Parti'nin önerisinin iç tüzük ve anayasaya aykırı olduğunu belirterek, "parlamentonun kendi kendine darbe yapmasını kabul edemeyiz" dedi.

Beştaş, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik, "Yasama Muafiyetleri" başlıklı anayasa değişikliği önerisini açıkladı. Beş maddeden oluşan, öneri şöyle:

- Milletvekilleri, yasama çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, ileri sürdükleri düşüncelerden ve bunları herhangi bir yerde ifade etmekten sorumlu tutulamazlar.

- Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili hakkında seçimden sonra dava açılabilir, seçimden önce açılan davalara devam edilir.

- Milletvekilleri gözaltına alınamaz, tutuklanamaz ve haklarında hiçbir koruma tedbiri uygulanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali bu hükmün dışındadır. Bu halde yetkili makam, durumu derhal TBMM Başkanlığı'na bildirir.

- Milletvekili hakkında verilen bir ceza hükmünün açıklanması, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır.

- Milletvekilleri hakkında ceza davaları Yargıtay'da görülür. Bu davalarla ilgili usul ve esaslar kanunlarla düzenlenir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber