Adalette 'Büyük birader'i durdurun uyarısı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 16 Kasım 2006 09:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Radikal'in gündeme taşıdığı 'Adalette büyük birader' sisteminin iptali için harekete geçildi. Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), gizli hazırlık soruşturmaları dahil savcılık ve mahkemelerce yapılan tüm işlemleri izlemeye olanak veren sistemden vazgeçilmesi için Adalet Bakanlığı'na başvurdu.

YARSAV, yargısal işlemlerin elektronik ortama aktarılması, bu ortamda yürütülmesi ve depolanması/arşivlenmesini amaçlayan, Ulusal Yargı Ağı Projesi'yle (UYAP) gündeme gelen sistemi şöyle eleştirdi:

Mahkemelere kuşatma: Sistemde yer alan yargıç ve savcılar dahil tüm kullanıcılara ait her türlü kullanıcı şifreleri, veriler/bilgiler ve belgeler, Adalet Bakanlığı'nın erişimine açıktır. Gizli olarak yürütülen bütün hazırlık soruşturmalarının UYAP'ta yer aldığı düşünüldüğünde, bu durum yürütme organının, mahkemeleri ve savcılıkları kuşatmasına, yargısal işlemlerin etki altında gerçekleştirilmesine neden olabilecektir. Bu projenin tarafsız ve yürütme organı dışında bir birim tarafından yönetilmesi gerekirken bakanlığın sistemin yönetim ve yürütülmesini de üstlenmesi; mahkemelerin bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı ve (sistem içerisinde yürütülen) soruşturmaların gizliliği ilkeleriyle çatışmaktadır.

Kuşkular giderilemez: Bakanlıkça sistemdeki verilerde teknik değişiklik yapılabilmesi karşısında, yargısal işlemler yönünden doğabilecek kuşkular giderilemeyecektir.

Teknolojiye evet ama: Teknolojik gelişmelerin yargı organlarının hizmetine sunulması önemli ve gereklidir. Ancak bu yapılırken yürütme organı, yargısal faaliyetleri kendi yönetim ve sorumluluğundaki alana taşımamalıdır. UYAP, 2992 sayılı Yasa kapsamında bile bakanlıkça (Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı'nca) yürütülemez. Yasa, bu başkanlığa böyle bir yetki ve görev vermemektedir.

Vazgeçilmezse dava açacağız: Adalet Bakanı'na bağlı görevliler ve ayrıca ilgili firma tarafından sistemin işletilmesine devam edilmektedir. Bu nedenlerle diğer yasal yollara başvurmadan önce, bu projenin mevcut yapısıyla uygulanmasına ivedilikle son verilmesi için bilgi ve gereği talep olunur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber