'Polis seçimi iyi yapılmıyor'

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 16 Kasım 2006 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Psikiyatr Arif Verimli, kendi ailesinden dört kişiyi öldüren polis için "Polis alımında kişilik özellikleri iyi değerlendirilmiyor, uygun olmayanlar mesleğe alınıyor" dedi.

Afyonkarahisar'da eşi, kayınvalidesi, çocuğunu ve baldızını öldüren polis memuru Zafer Başaran'ın, katliamı bir yıl öncesinden planladığına ilişkin görüntülerin yarattığı tartışmalara, psikiyatrlar da katıldı. Psikiyatr Dr. Arif Verimli, polisliğe alımlarda kişilik özelliklerine gerekli özenin gösterilmesinin önemine işaret etti. Sürekli normal dışı olaylarla (suç, suçlu, cinayet vs.) mücadele ettikleri için polislerin ruhsal durumunun olumsuz etkilendiğine işaret eden Verimli, "Teşkilat içinde zaman zaman hiyerarşik yapının çalışanların iş doyumunu engelleyecek biçimde uygulanması polislerde verimliliğin düşmesine neden olmaktadır" dedi. Verimli, Türk polisinin yasalarla belirlenmiş olan sorumluluk alanının genişliğinin, her yasal uygulamadan polisin mesul tutulmasına yol açtığını ifade ederken, bunun da bir suç olayında ilgili tümyasaların uygulamalarını bilmek zorunluluğunu ortaya çıkardığını bildirdi.

Maç stres nedeni

Kişilik özelliklerinin polis seçiminde değerlendirilememesinin, polisliğe uygun olmayan kişilik özelliğine sahip olanların mesleğe katılmasına neden olduğunu anlatan Verimli, işyerinde izin kullanamama ve ödüllendirmede adaletsizlik düşüncesinin meslek doyumunu düşürdüğüne değindi. Verimli, "Çalışma ortamında bireysel rollerin belirsizliği, vardiya sistemindeki problemler, nöbetlerin uzunluğu ve mesai dışında sık sık göreve çağrılma gibi çalışma ortamından kaynaklanan nedenler polisin stres kaynaklarından bazılarıdır. Hiyerarşik yapının katı biçimde uygulanması polisin inisiyatif kullanma imkânını ortadan kaldırmaktadır. Bunların yanında asli görev dışı algılanan işlerde göreve gelme (konser, maç gibi) durumunda kalmaları ve tatillerinden yararlanamamaları polisin stresini artırmaktadır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber