Erdoğan TÜİK Başkanı hakkında soruşturma izni vermedi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 16 Kasım 2006 10:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İstatistik Kurumu'nun siyasi baskı sonucunda GSMH ve GSYİH rakamlarını bilerek yüksek açıkladığı iddiasıyla ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına soruşturma izni vermedi.

Genç Parti Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Emin Şirin ve CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Temmuz ayında TÜİK Başkanı Ömer Demir ve diğer üst düzey yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulunarak, kurumun GSMH ve GSYİH rakamlarını siyasi baskı sonucunda bilinçli biçimde yüksek açıladıklarını öne sürmüştü. Suç duyurusunda, Demir'in yanı sıra TÜİK Başkan Yardımcısı Ünal Gündoğan, Ulusal Hesaplar ve Göstergeler Daire Başkanı Mehmet Aktaş, Milli Gelir Hesapları Grup sorumlusu Meltem Akyıldız, Üretim Hesapları Takım Sorumlusu Delik Özsoy ile Harcama Hesapları Takım Sorumlusu Şerafettin Demirsoy'un da adı geçiyordu.

BAŞBAKANLIK TEFTİŞ KURULU'NDAN TÜİK'E PERFORMANS ELEŞTİRİSİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının başvurusu üzerine Başbakanlık, Teftiş Kurulu'nu konuyu incelemek üzere görevlendirdi. Başbakanlık Başmüfettişleri Mehmet Gürbüz ve Mehmet Akın'ın tamamladığı öninceleme raporunda; soruşturma izni verilmemesi önerilirken, AB Ulusal Hesap Sistemine uyum sürecinin uzadığına işaret edildi. Raporda bu durum, ?Müfettişliğimizce TCK kapsamında sorumluluğu gerektirecek bir hususun bulunmadığı, ancak yeni hesaplama sistemine geçilmesinin ertelenmesi-uzatılmasının performans açısından eleştiri konusu yapılabileceği ve bunun da ancak idari açıdan değerlendirilebileceği görüşündedir? denilerek açıklandı.

RAPORDAN: RAKAMIN AŞIRI YÜKSEKLİĞİ KULLANILAN METODOLOJİDEN

Ayrıca raporda, ?Stok hesaplarının aşırı yüksek çıkmasının nedeninin milli gelir hesaplamasında kullanılan metodoloji olduğu düşünülmektedir? denilmesi de dikkat çekti.

Bu rapor üzerine Başbakan Erdoğan'ın da 19 Ekim'de TÜİK yöneticileri hakkında soruşturma izni vermediği öğrenildi.

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun ?hesaplamada geçiş sürecinin uzamasında performans eleştirisi? getirmesi üzerine konuyu bu kez Devlet Bakanı Beşir Atalay'a ileten GP'li Emin Şirin, ilgili bakan olarak bu konuda ne gibi tasarrufta bulunacağını açıklamasını istedi.

SELİM SOMÇAĞ'IN GÖRÜŞLERİ SUÇ DUYURUSUNDA

Şirin ve Kart'ın suç duyurusunda akademik çevrelerde uzman olarak bilinen ekonomist Selim Somçağ'ın, ?Türkiye'nin Ekonomik Krizi? kitabının 170 ve 180'nci sayfalarındaki iki makalesinde teknik açıdan TÜİK'in işlediği suçu eksiksiz olarak ortaya koyduğu da belirtilmişti. Siyasi sorumluların verdiği kanunsuz emir niteliğindeki talimatları sonucunda, ilgili kurumlar ve bürokratlar tarafından işlenen bir suçun varolduğu savunulan suç duyurusunda, ?siyasi iktidarı başarılı gösterebilmek amacıyla; ekonomin işleyişini, yatırım beklentilerini ve ekonominin temel ilkelerini ihlal eden yaklaşımlar içinde; büyüme rakamları bilinçli olarak yanlış hesap edilmekte, bu şekilde kamuoyuna yanlış bilgilendirmeler yapılmaktadır. Böylece anayasal ve yasal anlamda suç ihlallerine yol açılmaktadır? denilmişti.

TÜİK BAŞKANI ?MAHÇUBUZ? DEMİŞTİ

Bu arada TÜİK Başkanı Ömer Demir eylül ayında yeni milli gelir hesabına geçemedikleri için kurum olarak, kamuoyuna ve uluslararası kurumlara karşı mahcup olduklarını açıklamıştı. TÜİK Başkanı Demir, ?Bu çalışmayı ilan ettiğimiz tarihte bitiremediğimiz için kamuoyuna ve uluslararası kurumlara mahçubuz? demişti. Ayrıca TÜİK, imalat sanayiinde üretimde çalışan sayısı, çalışılan süre ve verimlilik endekslerinin sonuçlarını açıklamayı da yine eylül ayında zamanında yerine getiremeyerek ertelemek zorunda kalmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber