Vergi Kanun Taslağı Başbakanlıkta

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Kasım 2006 18:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşçi ve memurların vergi iadesi uygulamasına son veren ve vergi kaçağı ile mücadelede vergi güvenlik müessesesini devreye sokan "Gelir Vergisi Kanun Taslağı", Başbakanlığa gönderildi.

Maliye Bakanlığınca hazırlanan ve Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Öngören Kanun Taslağı ile vergi iadesinin yerini "asgari geçim indirimi" alacak.

Asgari geçim indirimini, brüt asgari ücretin yarısı olarak belirleyen taslakta, eşi çalışmayan işçi ve memurlara ayrıca brüt asgari ücretin yüzde 10'u, 2 çocukla sınırlı olmak üzere de çocuk başına yüzde 7,5'i oranında indirim sağlanıyor.

Maliye Bakanlığının hesaplamalarına göre, yeni sistemden çalışanların sadece yüzde 15'lik bölümü olumsuz etkilenecek.

Asgari geçim indirimi, en fazla katkıyı da asgari ücretliye yapacak. Bugünkü asgari ücret üzerinden yıllık 380 YTL vergi iadesi alan bir asgari ücretliye, asgari vergi indirimi ile yıllık 477 YTL katkıda bulunulacak.

Maliye Bakanlığı hesaplamalarına göre, bekar çalışanlardan vergiye tabi yıllık ücreti 11 bin YTL'ye kadar olanlar, yeni sistemden olumsuz etkilenmeyecek.

Evli ve çocuk sahibi olup da, eşi çalışmayan ve 2 çocuk indiriminden yararlanan işçi ve memurlardan, vergiye tabi yıllık ücreti 15-16 bin YTL'ye kadar olanlar da uygulamadan zarar görmeyecek.

Bu iki grupta yer alan düşük ücretlilerin vergi yükü, asgari geçim indirimi ile düşerken, diğerlerinin vergi yüklerinde ise herhangi bir değişiklik olmayacak.

Yıllık ücreti 11 bin YTL'nin üzerinde bulunan bekar işçiler ile, eş ve çocuk indiriminden yararlanan ve yıllık ücreti 15-16 bin YTL'yi aşanlar ise yeni uygulama ile kayba uğrayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber