2023 hedeflerine 'helal' doping

Helal turizm pastasının 2020'de 200 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Dünyadaki helal konseptli turizm tesisinin yarısı Türkiye'de. Buna rağmen Malezya, bu alanda dünya birincisi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 04 Nisan 2016 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2023 hedeflerine 'helal' doping

ŞENAY KÖŞDERE

İlki 2014 yılında İspanya'da gerçekleştirilen Helal Turizm Konferansı bu kez daha geniş bir katılımla Türkiye'de yapılacak. 3-5 Mayıs tarihlerinde Konya'da gerçekleşecek konferansa 25 uluslararası konuşmacı, 60'tan fazla tur operatörü ve acente, 150 helal konseptli otel, 30 ülke, 1.000'e yakın delegasyon ve binlerce ziyaretçinin katılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜRSAB ve Konya Belediyesi, TSE ve Arap Turizm Organizasyonu'nun desteklediği organizasyonun ayrıca standart kuruluşlarını, uzmanları ve politikacıları bir araya getirmesi öngörülüyor.

BU SEGMENT HER YIL %14 BÜYÜYOR

Helal turizmin 2020'de 200 milyar dolar hacme ulaşması bekleniyor. Bu dev pasta sayesinde Türkiye'nin 2023 hedeflerini aşabileceğini söyleyen Helal Turizm Konferansı (HTC) Türkiye Direktörü Akın Arıkan, 1.5 milyar nüfusu geçen İslam dünyasında Muslim friendly travel (Müslüman dostu seyahat) (MFT) konseptine uygun olarak helal turizm ön plana çıktı. Mastercard verilerine göre helal turizmin küresel turizm içindeki payı yıllık yüzde 14 büyüyor. Helal turizm İslam coğrafyası dışında da milyarlarca yatırım yapılan bir sektör. Türkiye de pastadan yüksek pay alma potansiyeli olan ülkelerden biri" dedi.

200 milyar dolarlık pasta

Türkiye'nin faaliyetlerini yoğunlaştırması gerektiğine dikkat çeken Arıkan, "2023'te 50 milyon turisti ağırlamayı hedefleyen Türkiye, turizmini çeşitlendirmeli. Yeni pazarlara ihtiyaç var. Bu alan, 2023 hedeflerini yakalamak için büyük fırsat. Potansiyel doğru bir şekilde analiz edilirse, 2020'de 200 milyar dolara ulaşması beklenen bu pasta sayesinde Türkiye, 2023 hedeflerini kolayca aşabilir" diye konuştu.

Büyük tur firmaları girmeye çekiniyor

Akın Arıkan yıllık yüzde 3,3 büyüyen turizm endüstrisine karşılık helal turizm pazarının ise büyüme oranının yüzde 4,8'lerde olduğunu belirtti. Arıkan, "Dinar Standart'ın yaptığı araştırmaya göre; 2011 yılında 'Hac ve umre hariç' 123 milyon Müslüman, 126.1 milyar dolar harcadı. Müslümanların yüzde 51'i helal otelin bulunduğu İslami kültüre sahip coğrafyalara gitmek istiyor. Helal turizm pazarı hassasiyet içeriyor. Bu nedenle küresel büyük tur operatörleri pazara girmeye cesaret edemedi" dedi.

En fazla 'helal' tesis Türkiye'de

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Çokcevik, dünya genelinde 300'e yakın helal tesis bulunduğunu, bunun yarısın Türkiye'de olduğunu belirtti. Tesis sayısı bakımından Türkiye'nin önünde büyük fırsatlar olduğunu belirten Çokcevik, "Buna rağmen helal turizmde birinci sırada Malezya var. 2008'de en fazla turist çeken ülkeler sıralamasında 19. sıradaydılar. Malezya, helal turizme yaptığı yatırımla 2011'de 10 basamak birden yükseldi" dedi.

Rehberlikten konaklamaya

'Helal turizm' Müslümanların inançlarına uygun şekilde seyahat etmesi, konaklaması, tatil yapması, rehberlik hizmeti alması ve diğer turizm faaliyetlerine katılması olarak tanımlanıyor. İbadet saatleri dikkate alınırken, tesislerde erkek-kadın mahremiyetine özen gösteriliyor, odalarda kıble yönü ve seccade bulunduruluyor, alkol barındırılmıyor, yemekler helal gıdalarla hazırlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber