İzne işveren olumlu işçi temkinli yaklaştı

Yıllık izinlerin 5'e bölünüp, bir bölümü 6 günden az olmayacak şekilde kullanılmasına sanayici ve turizmciler olumlu yaklaşırken Türk-İş, "İşçi en az 10 gün dinlenmeli

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Nisan 2016 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İzne işveren olumlu işçi temkinli yaklaştı

Mithat Yurdakul

Yıllık izni 5'e bölen ve tek defada kullanılacak izni 6 güne indiren düzenleme, işçi ve işverenlerden farklı tepkiler aldı. İşveren kesiminden tasarıya olumlu yanıt gelirken, Türk-İş, "Bir işçinin en az 10 gün dinlenmesi en doğrusudur. Çalışanı verimli kılmak istiyorsak bölük pörçük değil, uzun süreli dinlendirmeliyiz" yorumunda bulundu. Tasarıda değişiklik için önerge verildi.

Halihazırdaki mevzuat uyarınca yıllık izinler en fazla 3'e bölünüp bir bölümü 10 günden az olamazken, Meclis'e gelen kanun tasarısı uyarınca yıllık izinler 5'e bölünebilecek ve bir bölümü 6 günden az olamayacak. 14 günlük yıllık izin hakkı olan işçi iznini, 6 gün, 1 gün, 1 gün, 1 gün, 5 gün şeklinde kullanabilecek. Düzenlemeyle ilgili işçi ve işveren kesiminden gelen değerlendirmeler şöyle:

- Türkiye Yol-İş Sendikası Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar:

"Bu yeni düzenleme bizim açımızdan kabul edilebilir değildir. Bir işçinin en az 10 gün dinlenmesi en doğrusudur. Çalışanı verimli kılmak istiyorsak bölük pörçük değil, uzun süreli dinlendirmeliyiz. Bu nedenle biz Türk-İş olarak Meclis aşamasında olan bu yeni maddenin komisyon görüşmeleri sırasında değiştirilmesi amacıyla önerge verdik. Bu önerge işveren tarafından da kabul edilmiş görünüyor. Verdiğimiz önergeye göre, mevcut haliyle en az 10 gün izin kullanımı kalacak, izin süresinin geriye kalan kısmı sınırsız bir şekilde bölünebilecek. Yani 14 gün izni olan bir işçinin en az 10 gün iznini bir bütün olarak kullandıktan sonra geriye kalan dört günü dört parçaya bölünebilir. Biz Türk-İş olarak verdiğimiz önergeye uygun bir şekilde yasa tasarısının Meclis Genel Kurulu'na inmesini bekliyoruz."

İstediğimiz bir şeydi

- Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır'ın değerlendirmesi şöyle:

"İzinler konusundaki düzenleme AB uyum süreci yasal düzenleme zorunluluklarının yanında zaten bizim de istediğimiz bir şeydi. İzinler bir tanesi en az altı gün olmak üzere beşe bölünebilecek. Bu durumda özellikle hafta sonu için seyahat sürelerinin üç güne çıkması muhtemel görünüyor. Yani çalışanlar hafta sonu tatilinin önü veya sonrasına bir gün yasal izinlerini ekleyebilecekler. Ayrıca zaruri izinler için de yasal altyapı tamamlanmış oluyor. Turizm sektöründe, ilgili mevzuat dikkate alınarak çalışanlar yasal izinlerini gerek sezon içi gerekse sezon dışında diğer sektörler ile aynı şekilde kullanıyorlar."

'Anlaşarak çözeriz'

Sanayici yeni düzenlemeye olumlu bakıyor. Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir'in görüşleri şöyle:

"İzin konusu piyasanın işleyişi itibarıyla iyi niyet çerçevesinde çözülüyor, sorun olmuyor. Ama kağıt üzerinde yükümlülükler yerine getirilirken hem işçi hem işveren sıkıntı yaşıyordu. 10 gün izin hem işçinin işine gelmeyebiliyordu, hem de işveren işin akışı gereği 10 gün izin vermekte zorlanabiliyordu. Altı güne inişi olumlu oldu. Sonrasını da işçi-işveren anlaşarak çözebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber