Yabancı devletlere hizmet edenler vatandaşlıktan çıkarılıyor

Yabancı bir devletin, Türkiye'nin menfaatlerine uymayan herhangi bir hizmetinde bulunanlarla Türkiye ile savaş halinde bulunan bir devlete hizmet edenler, Türk vatandaşlığından çıkarılıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Nisan 2016 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yabancı devletlere hizmet edenler vatandaşlıktan çıkarılıyor

Serdar Açıl

Yabancı bir devletin, Türkiye'nin menfaatlerine uymayan herhangi bir hizmetinde bulunanlarla Türkiye ile savaş halinde bulunan bir devlete hizmet edenler ve izin almaksızın yabancı bir devlet hizmetinde gönüllü olarak askerlik yapanlar, Türk vatandaşlığından çıkarılıyor.

Türk Vatandaşlığı Kanunu'na göre, yetkili makam kararıyla Türk vatandaşlığının kaybı, vatandaşlıktan çıkma, vatandaşlığı kaybetme ya da vatandaşlığa alınmanın iptali ile gerçekleşebiliyor.

Bir kişinin Türk vatandaşlığından atılmasına, İçişleri Bakanlığının teklifi ile Bakanlar Kurulu karar veriyor. Yabancı bir devletin, Türkiye'nin menfaatlerine uymayan herhangi bir hizmetinde bulunup da bu görevi kendi istekleriyle bırakmayanlar vatandaşlıktan atılıyor.

'Cususluk faaliyetlerini kapsıyor'

Türkiye ile savaş halinde bulunan bir devletin her türlü hizmetinde Bakanlar Kurulunun izni olmaksızın kendi istekleriyle çalışmaya devam eden ve izin almaksızın yabancı bir devlet hizmetinde gönüllü olarak askerlik yapanlar da vatandaşlıktan çıkarılıyor.

Türk vatandaşlığının kaybettirilmesi Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihten itibaren geçerli oluyor. Kaybettirme kararları eş ve çocuklara tesir etmiyor ancak uzmanlara göre, "yabancı bir devletin, Türkiye'nin menfaatlerine uymayan hizmetinde bulunma" ifadesi daha çok casusluk faaliyetlerini kapsıyor. Terör örgütü yandaşlarının vatandaşlıktan çıkarılması için ayrı bir yasal düzenleme gerekiyor.

Hiçbir devletin diplomatik korumasından yararlanamıyorlar

Uluslararası hukuka göre "vatansız" terimi, vatandaşlık hakkını kaybeden ve bir yenisini kazanamayan kimseler için kullanılıyor. Vatandaşlıktan çıkarılan kişiler, hiçbir devletle vatandaşlık bağı olmayan kişiler için kullanılan "haymatlos" şeklinde tanımlanıyor.

Vatansız kişi bir devletin vatandaşlığında olmadığı için şahsı veya mallarına milletlerarası hukuka aykırı herhangi bir fiilden dolayı hiçbir devletin diplomatik korumasından yararlanamıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber