Erdoğan: Faizde de tek haneye düşeceğiz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Kasım 2006 14:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, faizin şu an yüzde 19-20 seviyelerinde bulunduğunu, ancak bunu asla yerinde görmediklerini belirterek, "Faizde de tek haneye düşeceğiz" dedi.

Dünya Türk İş Adamları Altıncı Kurultayı'nın açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, kurultayda toplanan işadamlarının ne kadar geniş bir coğrafyada iş yaptıklarını gördüğünü ve bundan ülke adına büyük bir mutluluk duyduğunu ifade etti.

Erdoğan, "Sizler gittiğiniz yerlerde, iş yaptığınız ülkelerde sadece kendi menfaatlerinizi takip etmiyorsunuz, bunu yaparken aynı zamanda Türkiye'nin menfaatlerini de temsil etmiş oluyorsunuz, sadece kendiniz için kazanmıyorsunuz, siz kazandıkça Türkiye'de kazanmış oluyor" dedi.

Kurultayın sloganının, "Türkiye yatırım, geleceğe yatırım" olarak belirlendiğini belirten Erdoğan, Türkiye'nin son 4 yıllık performansıyla dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında ön sıralarda yer aldığını, bir imkanlar ve fırsatlar ülkesi haline geldiğini, küresel sermayenin yöneldiği önemli pazarlardan biri olduğunu, bu nedenle kurultay için böyle bir ana başlığın seçilmesinin hem zamanlı hem de çok anlamlı bulunduğunu kaydetti.

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Artık, ayaklarımızı yere çok daha sağlam basıyoruz. Siyasi istikrarı sağlayarak, ekonomide güven ve istikrarı hep birlikte tesis etmeyi başardık, bu bizler için çok önemliydi. Artık bu safhayı geride bıraktık. Bu süreçte, iş dünyamızın kendine olan özgüveni var ya... İşte bunu kazandık. Bu özgüven sebebiyle dünyanın her ülkesine çok daha rahatlıkla giden ve oralarda çok daha rahatlıkla o ülke iş adamlarıyla rekabet ortamını yaratabilen işadamları arasında yerimizi aldık."

İşadamlarının artık kendilerinden ve iç ekonomik dengelerden emin olarak dünyaya daha rahat açılabildiğini ifade eden Erdoğan, "Türkiye eğer bugün küresel ekonomiyle bütünleşmeyi başardıysa bu kazanımlar sayesindedir. Son dönemde gerçekleştirdiğimiz yapısal reformlar sayesinde dünyaya açık bir ekonomi olabilmiştir" dedi.

"Paranın dini, ırkı, vatanı yoktur"

Recep Tayip Erdoğan, göreve geldiklerinde Türkiye'de küresel sermayenin adının yabancı sermaye ve yabancı yatırım olduğunu ifade ederek, bunu değiştirdiklerini belirtti. Erdoğan, şöyle devam etti:

"Paranın madem ki dini, ırkı, vatanı, milleti yok, o zaman bunun yabancısı olmaz. Artık küreselleşen bir para var. Öyleyse biz küresel sermaye diyoruz ve bunu ülkemize çekeceğiz. Bunların arasında ayrım yapmayacağız. Yerli-yabancı ayrımı artık geride kaldı. Şu anda Türkiye'de benim vatandaşım, benim müteşebbisimin hakları neyse ülkeme gelen küresel sermayenin de hakları odur, aynı güvence altındadır. Onun içindir ki bu sıçramayı yaptık."

Başbakan Erdoğan, istikrar ve güven ortamını kimsenin zedelememesi, yaralamaması gerektiğini belirterek, ülkedeki ekonomik sıçramanın heyecanlı bir şekilde götürülmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, "Bu heyecanı kaybedemeyiz, bunu kuru gürültülere feda edemeyiz. Buna ihtiyacımız car. Buraya kolay gelmedik. Bunu başarmaya mecburuz" diye konuştu.

Bu sözleri alkış alan Başbakan Erdoğan, kendilerinin aslında yarınların sorumlusu olduğunu, asıl yatırımların yarınlara yapıldığını dile getirerek, "Bunu başaramazsak gelecek nesiller bizi hayırla yad etmez. Biz onun için hayırla yad edilmek istiyoruz" dedi.

"Faizde de tek haneye düşeceğiz"

Başbakan Erdoğan, Avrupa Birliği'ne (AB) katılım müzakerelerinin başlamasının olumlu neticelerinin, ekonomide alınmaya başladığını kaydetti.

Türkiye ihracatının ilk beşinde AB ülkelerinin yer aldığını anımsatan Erdoğan, izlenen kararlı politikalar sayesinde ekonominin yüzde 30 büyüdüğünü, ülkenin artık küresel dalgalanmalardan geçmiş dönemlere oranla daha az etkilendiğini anlattı.

Erdoğan, üç haneli enflasyon rakamlarını gören Türkiye'de, şu an tek haneli enflasyon sürecinin devam ettirildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Faizlerde nerelere çıktık? Bizim ülkemizde faizin yüzde 8 bine, yüzde 5 bine çıktığı günler yaşadık. Ham dolsun şu anda faiz yüzde 19-20 ama biz bunu asla yerinde görmüyoruz. Faizde de tek haneye düşeceğiz. Türkiye bunu görecek. Bunda kararlıyız."

Bütçenin disiplin altına alındığını kaydeden Erdoğan, "Öyle (yok seçim yılıdır, gelin bütçede bir oynama yapalım) bizim kitabımızda bu yok" dedi.

Bu sözleri katılımcılar tarafından alkışlanan Başbakan Erdoğan, önümüzdeki seçim yılında da mali disiplinden asla taviz vermeyeceklerini bildirdi.

Erdoğan, "Bakın, şimdi bazı maçlar esnasında bantlar geçiyor. Bakıyorsunuz fındık fiyatları açıklanıyor: (fındığı şu fiyattan alacağız). Bunlar siyasetin o çirkin popülizmidir. (Mazotu şu fiyattan alacağız). Açıklanıyor. Bekara karı boşamak ne kadar kolay. Neyi, nasıl alıyorsun? Neyi, nasıl satıyorsun?" diye konuştu.

Şu anda Türkiye ekonomisinin dünya ekonomileri arasında ilk 20 arasında yer aldığını, 2012 sonuna kadar ilk 10'a girmesinin hedeflendiğini belirten Erdoğan, imalat sanayinde yaşanan olumlu gelişmelerden bahsederek, "Biz bu ekonomi politikasını sürdürmekte kararlıyız. Bundan asla sapma olmayacak, kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber