Gazilerimize eksiksiz bir hayat

Terör olaylarında yaralanan güvenlik güçlerinin ağırlıklı tedavi gördüğü GATA'da gazilerin hayati kayıpları telafi ediliyor. Medikal Tasarım ve Üretim Merkezi'nde göğüs kafesinden kafatasına kadar bir çok uzuv 3 boyutlu printerla protez olarak üretiliyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 13 Nisan 2016 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gazilerimize eksiksiz bir hayat

BÜLENT ŞANLIKAN

* Dünyada örneği az bulunan merkezde kişiye özel implantlar, eğitimde kullanılacak modeller, ameliyat öncesi planlamalar için hastalıklı, tümörlü organ modelleri, TÜBİTAK için prototip üretimleri yapılırken METÜM uluslararası alanda da ses getirdi.

Omzundan vuruldu 'Yine giderim' dedi

Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) bünyesindeki Medikal Tasarım ve Üretim Merkezi (METÜM) kapılarını AKŞAM'a açtı. 3 yıl önce kurulan bu çok özel merkezde tabip doktorlar ile mühendislerimiz ortak çalışmalara imza atıyor. Merkezde çatışmalar sırasında yaralanan askerlerimizin uzuv kayıplarını karşılamak amacıyla protezler ile hassas dokular, geleceğin teknolojisi 3 boyutlu printer ile üretiliyor.

Yaşam kaliteleri artırıldı

Merkez kahraman gazilerimizin yaşam kalitesini artırmaya yönelik titanyum göğüs kafesinden, kafatası implantına kadar pek çok yeniliğe imza attı. Son dönemde METÜM'de geliştirilen çalışmalar uluslararası alanda da ses getirirken ABD'li bir bilim adamı bile merkezde çalışmak isteğini dile getirdi. GATA bünyesindeki çeşitli bilim dallarından uzmanlar ile sivil üniversitelerden başvuran araştırmacılar bu merkezden yararlanıyor. Merkezde hastalara uygulanacak kişiye özel implantlar, eğitimde kullanılacak modeller, ameliyat öncesi planlamalar için hastalıklı, tümörlü organ modelleri, TÜBİTAK projeleri için prototip tasarım üretimleri yapılıyor.

PROFESYONEL BİR EKİP VAR

METÜM'de GATA Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Hava Tabip Albay Erbil Oğuz başkanlığında bilgisayar, makine, biyomedikal, elektronik ve endüstri mühendislerinden oluşan profesyonel bir ekip var. Bu ekip, METÜM'deki makine parkında çok özel cihazlar ile 3 boyutlu yazıcı teknolojisini kullanarak modellemeler yapıyor. Birim başkanı Oğuz "Kafatasında travma ve ateşli silah yaralanmaları sonrasında ciddi hasarlar oluşuyor. Bu durumlarda, hastalarımız için 3 boyutlu yazıcı yardımıyla çok hassas ölçekli titanyum implantlar yapabiliyoruz. Bu implantlar daha sonra, GATA doktorları tarafından hastalarımıza başarılı bir şekilde naklediliyor" dedi.

TİTANYUM GÖĞÜS KAFESİ

Oğuz şöyle konuştu "Göğüs kafesindeki hasar nedeniyle solunumu kısıtlanan ve kozmetik görünümü bozulan bir başka hastaya merkezde tasarlanıp üretilen "Titanyum Göğüs Kafesi" yapıldı ve hastamıza ameliyatla takıldı. Ortopedi kliniğimiz için cerrahi planlaması ve eğitim amaçlı kemiksel modeller üretildi. Merkezimizde diş hekimliği sahasında kullanılan irili ufaklı sayısız implant tasarlanıp üretildi. Bünyemizde yapılacak projelerde araştırmacıları ve firmaları bir araya getirmeyi planlıyoruz. ARGE çalışmalarının merkezi bir medikal teknopark hedefimiz" diye konuştu.

Merkezin haklı gururu

Önümüzdeki 20-30 yıllık dönemin sanayi devrimi de 3 boyutlu yazıcı teknolojisi olacak. Üç boyutlu yazıcı teknolojisi, bir cismin, iç ve dış yapısı ile birlikte bire bir kopyasının yapılmasına imkan sağlıyor. Bu teknoloji ile bilgisayar ortamında 3 boyutlu tasarlanabilen her cismin modeli yapılabiliyor. İşte 117 yıllık geçmişiyle Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) bünyesindeki METÜM bu teknolojiyi kullanmanın haklı gururunu yaşıyor.

ASKERE KAFATASI YAPILDI

Gazilere yapılan müdahalelerden yapılan işlemlerden örnek veren Oğuz "Başından ateşli silahla yaralanan bir gazinin hayat kurtarıcı müdahalelerinin ardından kafatasında açıklık kaldı. Bu boşluk sert bir cisim çarpması durumunda hayati risk taşıyordu. Gaziye GATA-METÜM'de tasarlanan ve üretilen bir boşluk kapatıcı implant yapıldı. Bu implant kullanılarak gazinin kafatasındaki bu boşluk kapatıldı hem de estetik problemler giderildi" dedi.

4 kemik kırığına modelleme

Oğuz bir başka gaziye yapılan işlemi ise şöyle anlattı "Omurgası ve leğen kemiğinden ateşli silahla yaralanmış ve 4 ayrı kırığı oluşmuş bir gazimizin kırıklarının ameliyatla tedavi edilmesi şarttı.Kırıklar hem omurilik hem de büyük damarlara yakındı ve standart ameliyat tekniklerini kullanarak yapılacak müdahaleler ona zarar verebilirdi. Gazinin hasarlı bölgesinin bilgisayarlı tomografileri kullanılarak bir modellemesi oluşturuldu. Daha sonra omurga cerrahları, ortopedistler ve ürologlar bu modeli kullanarak yapılacak ameliyatı, büyük bir başarıyla gerçekleştirdiler

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber