MHP'de 8 Mayıs'ta kongre, 29 Mayıs'ta yarış

MHP'li muhalifler, MHP Genel Merkezi'nin olağanüstü kongre kararını Yargıtay'a götürme sürecini beklemeden kongre tarihini 8 Mayıs olarak belirledi.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Nisan 2016 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MHP'de 8 Mayıs'ta kongre, 29 Mayıs'ta yarış

ÖNDER YILMAZ

Genel başkanlık yarışına giren Meral Akşener, Sinan Oğan ve Koray Aydın dün Ankara'da toplanıp kurultay sürecini değerlendirdi. Toplantı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis grup toplantısında konuşurken başladı. Üç muhalif bu konuşmayı da dinleyerek yol haritasını belirledi.

Yerel mahkemenin kararına Yargıtay'dan yürütmeyi durdurma çıkma ihtimaline rağmen muhalifler, olağanüstü kongreyi toplamakla görevlendirilen Çağrı Heyeti'nin iş ve işlemlerini de dikkate alarak ilk aşamada kongre tarihini 3 Mayıs Türkçülük Günü'nü takip eden hafta sonu olan 8 Mayıs olarak belirledi. Olağanüstü kongreyi toplamakla görevli olan Çağrı Heyeti ise 8 Mayıs tarihine uygun salon kiralama arayışına girdi. Çağrı Heyeti eşzamanlı olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan MHP Üst Kurul delegelerinin listesini isteyecek. Bu listelerin 15 günlük askı süresinin ardından Çağrı Heyeti, delegelere 8 Mayıs'taki kongre için çağrı yapacak.

Muhalifler, 8 Mayıs'ta kongreyi toplayabilirse parti tüzüğünün genel başkan seçimini düzenleyen maddesini değiştirmeyi deneyecek.

'Çarpan etkisi olacak'

Halen 1219 delegesi olan MHP'de tüzük kongresinin toplanması için 611 delegenin salonda bulunması gerekiyor. Tüzük için de 611 delegenin olumlu oy kullanması gerekiyor. Muhalif kanat toplanan 548 imzanın kongrenin toplanması halinde çarpan etkisiyle 800'e çıkacağını ve istenilen her kararın alınabileceğini iddia ediyor. Tüzük değişikliğinin sağlanması halinde genel başkan seçimi için ikinci bir olağanüstü kongrenin toplanması gerekiyor. Muhalif kanat, genel başkanın seçileceği ikinci kongrenin ise 3 hafta sonra 29 Mayıs'ta toplanabileceğini hesaplıyor.

Dünkü görüşmede alınan karara göre, genel başkanlık yarışına girecekler ilk turda güçlerini görmek için kendi adlarına yarışacak. 2. veya 3. turda isteyen kendine yakın bulduğu ismin lehine çekilebilecek. Oylama turları için verilen aralarda çekilme kulislerinin yapılacağı ve parti yönetiminde pazarlıkların gündeme gelebileceği ifade ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber