Pepe: Isınmıyor israf ediyoruz

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 20 Kasım 2006 16:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerjide dışa bağımlı olan Türkiye'de enerji tasarrufu bilinci büyük önem taşıyor. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Türkiye'nin, yanlış enerji kullanımından dolayı yılda yaklaşık olarak 4-8 milyar dolarlık enerjiyi havaya attığını söyledi. Pepe, Türkiye'nin, 2004 yılında Arjantin'in Başkenti Buenos Aires'de düzenlenen toplantıda, İklim Değişikliği Taraflar Sözleşmesi'ni imzaladığını, 2005 yılında da TBMM'de onayladığını hatırlattı.

Pepe, Türkiye'nin, karbondioksitle, metan gazlarıyla ilgili planlamalarını daha önce yapmış olması gerektiğini söyledi. Daha az fosil türevli yakıt tüketilmesini özendirici uygulamalara geçilmesinde geç kalındığını ifade eden Pepe, şunları kaydetti: ?Türkiye, yanlış enerji kullanımından dolayı yılda yaklaşık olarak 4-8 milyar dolarlık enerjiyi havaya atıyor. Binaları iyi izole edebilsek, araçlarımızın bakımını yaptırabilsek, daha az enerji tüketen araçlar kullanabilsek, sanayide geri kalmış teknolojileri değil de en yenilerini kullanabilsek, belediyelerimizin çöplüklerini rehabilite edebilsek çok önemli iş yapmış olacağız.?

Çöplükten gaz çıkıyor

Pepe, çöplüklerden metan gazı çıktığını, bunun da karbondioksit gazından 20 kat daha fazla sera etkisi oluşmasında ve iklim değişikliği noktasında olumsuz tesiri olduğunu belirterek, ?Arıtma tesislerinden de benzer gazlar çıkıyor. Bunları yan yana koyduğunuz zaman Türkiye'nin karşısına çıkan tablo şu, Türkiye, iklim değişikliğiyle ilgili olarak hazırladığı raporda, önümüzdeki 5, 10, 15 yılda ne yapacağını ve bunların ne kadar maliyetlerle ve ne zaman yapılacağına dair strateji planı oluşturuyor? diye konuştu.

Kendimizi kontrol ediyoruz

Türkiye'de sera gazı salınımı oranının OECD ve AB ülkelerinin 4 te 1'ine tekabül ettiğini belirten Pepe, sanayileşmelerini tamamlamış AB ülkelerinin, Kyoto Sözleşmesi'ne taraf olmaları nedeniyle yeni enerji santralleri kurmak, yeni büyük sanayi tesisleri oluşturmak zorunda olmadıklarını anlattı. AB ülkelerinin, çevreyle, ormanla ilgili yatırımlarını, altyapı çalışmalarını Türkiye'den çok önce tamamladığına dikkati çeken Pepe, ?Dolayısıyla, Türkiye geliştikçe karbondioksit salınım miktarı da artacak. Ancak biz Türkiye olarak Kyoto'ya taraf olmadan da bu İklim Değişikliği Taraflar Sözleşmesi'ne imza attığımız, bunu parlamentomuzdan geçirdiğimiz için kendi kendimizi kontrol ederek, gaz emisyonlarımızı düşürecek projeleri geliştirmek zorundayız? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber