YÖK, eski kanunla yeni üniversitelere rektör seçiyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 21 Kasım 2006 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Yeni kurulan üniversitelerin kurucu rektörlerinin nasıl belirleneceğine dair Meclis'te 15 Kasım'da kabul edilen kanun Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayını beklerken, yeni kurulan Düzce, Uşak, Ordu ve Tekirdağ üniversitelerinde rektörlük seçimleri tamamlandı.

Yeni kurulan diğer 11 üniversitenin rektörlük seçimi için henüz bir takvim belirlenmezken, bu üniversitelerde yeterli profesör olmaması nedeniyle seçimlerin birkaç aydan önce yapılması beklenmiyor. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 'kurucu rektörün belirlenebilmesi için hukuki boşluk olduğunu, rektörlerin kanunun çıkmasını beklemeden seçimle belirlenmesi halinde dava açacaklarını' açıklarken, yeni kurulan 4 üniversitenin rektör seçimi sonuçları YÖK'e bildirildi. Seçimlerde en fazla oy alan 6 adayı kuruma davet edecek olan YÖK, adayların 1 Aralık'ta genel kurul sırasında mülakata gelmelerini isteyecek. Adaylarla yapacağı 'tanışma toplantısının' ardından sayıyı 3'e indirerek Cumhurbaşkanı Sezer'e sunacak.

Çıkıp çıkmayacağı belli olmayan kanuna göre işlem yapılmasını değerlendiren Bakan Hüseyin Çelik ise YÖK'ün 4 üniversiteye rektör atamasını, Yükseköğretim Kanunu'ndaki mevcut maddeye göre yapması halinde usulsüzlük işleyeceğini ifade etti. Aralık 2005'te Meclis'ten geçen 15 yeni üniversite kurulmasına dair kanunu veto eden ancak ikinci kez meclisten geçince onaylamak durumunda kalan Cumhurbaşkanı Sezer, Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkemenin rektör atamasında 'YÖK'ün dışlanamayacağı' vurgusuyla hazırladığı kararın gerekçesi ağustos ayında ilan edildi. YÖK ise bu üniversitelerin rektörlüklerine mevcut üniversite rektörlerinden 'tedviren görevlendirme' yaparak bir yönden rektörleri kendisi belirlemiş oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber