'Mülteci değil Misafir'

Fotoğrafçı Kerem Yücel, Türkiye'de yaşayan Suriyeliler'in hayatını fotoğrafladı. Hüzünlü kareler 'Misafir' adlı kitapta toplandı. Yücel amacının, önyargıları krımak ve sokaktaki "sümüklü çocuk" algısını silmek olduğunu söylüyor.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 14 Nisan 2016 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Mülteci değil Misafir'

Fotoğrafçı Kerem Yücel, savaştan kaçan ve yeni bir yaşam hayaliyle Türkiye'nin yolunu tutan Suriyeli aileleri fotoğrafladı. Mültecilerin zor yaşam şartlarına tanıklık eden Yücel, çektiği fotoğrafları ve o anların hikayesini 'Misafir' kitabında topladı. Can Yayınları'ndan çıkan kitapta IŞİD'ten kaçıp Türkiye'ye sığınan Ezidiler de var, mühendis olmayı hedeflerken savaş nedeniyle eğitimini bırakıp temizlik işçiliğine başlayan öğrenciler de... Çocukları için ayakta kalma mücadelesi veren Türkmen kadınların hüzünlü hikayesi de...

BU MESELENİN DİNİ, EĞİTİMİ OLMAZ

Bir kare fotoğrafın, söylenen onca sözden, yazılan onca yazıdan daha etkin olduğu malum. Bu noktada da fotoğrafların hüznü, öfkeyi ve çaresizliği doğrudan yansıtması okuru sarsabiliyor. Sanatçı 5 yıl boyunca gecenin karanlığında nehirleri aşıp gelen ailelerin ve kişisel hikayelerin peşinde olduğunu söylüyor. Tek amacının dünyadaki mülteci algısını kırmak olduğunu belirten Yücel şunları söyledi: "Amacım önyargıları kırmak. Sokaktaki yaygın"sümüklü çocuk" algısını kırmak. Mülteci olmanın dini, ekonomisi ya da eğitiminin olmadığını ortaya koymak. Savaşın siyasetinden uzak gündelik hayatın ve geleceğin nasıl şekillendiğini göstermek.elki de kendimize bir ayna tutmak.

Seray Şahinler

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber