Teziç'in, Bütçe Komisyonu'na vekilini göndermesi tartışma yarattı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Kasım 2006 17:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK bütçelerinin görüşmelerine YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in katılmaması, tartışmaya neden oldu.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in sunumunu yapmasının ardından, daha önce komisyonu terk eden CHP milletvekilleri, görüşmelere katılmak üzere komisyona geldi.

CHP'li üyeler, YÖK'ün 2007 Mali Yılı Bütçesinin sunumunun yapılmasını istedi.

Komisyon Başkanı ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Sait Açba, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün 2003 yılında komisyondaki görüşmelerde sunum yaptığını, o yıldan itibaren YÖK Başkanı'nın komisyona gelmediğini söyledi.

Açba, ''YÖK Başkanı, 4 yıldır mazeretsiz olarak bütçe sunumuna gelmemiştir. Zaten 4 yıl için mazeret beyan etmek de mümkün değildir. Dolayısıyla Parlamento iradesine saygının olmadığı bir ortamda; YÖK Başkanı'nın gelmediği bir ortam söz konusu olduğundan, sunum için söz hakkı vermiyoruz. Ama YÖK ile ilgili görüş ve eleştirilerle ilgili YÖK Başkanvekili'ne, savunma yapması için söz verebiliriz'' diye konuştu.

Konunun tartışılmamasını isteyen Açba, ''Eğer bir kurumun başkanı 4 yıl boyunca görüşmelere katılmıyorsa ve Parlamento iradesini görmezlikten geliyorsa bunun haklı bir savunması hiçbir zaman olamaz'' dedi.

-''SAPLA SAMANI KARIŞTIRMAYALIM''-

CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek, YÖK Başkanı'nın gelmediği gerekçesiyle üniversite camiasını yok sayan bir tavrın yanlış olacağını söyledi. ''Sapla samanı birbirine karıştırmayalım'' diyen Özyürek, sunum için YÖK Başkanvekili İsa Eşme'ye söz verilmesini istedi.

Özyürek'in, ''Gücünüz yetmiyorsa kurumu cezalandırmayın'' demesi, AK Parti'li milletvekillerinin tepkilerine yol açtı.

CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek'in, ''YÖK Başkanı yoksa, vekili burada'' demesi üzerine Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, YÖK bütçesi ve 68 üniversitenin bütçesinin kendi imzasıyla komisyona gönderildiğini belirtti.

Bütçelerinin görüşüldüğü gerekçesiyle 68 rektörün komisyona gelmesinin beklenemeyeceğini ifade eden Çelik, ''Danıştayın bütçesi bile ilgili Bakanın sunumuyla görüşülür. Genel Kurulda bile YÖK ile ilgili soru geldiğinde ilgili kişiden bilgiyi alıp ben açıklıyorum. Hiçbir bürokrat Genel Kurulda konuşabiliyor mu? Önceki yıllarda da YÖK Başkanı bütçesini sunmadı, eleştirilere YÖK Başkanvekili cevap verdi. Burada tartışılacak bir şey yok aslında'' diye konuştu.

Komisyon Başkanı Açba, özel bütçeli idarelerin bütçesinin sunumu için söz verilmediğini; sadece düzenleyici kurumlara bu hakkın verildiğini söyledi.

CHP Balıkesir Milletvekili Ali Kemal Deveciler, Başbakanlık bütçesinin görüşmeleri sırasında da Başbakanlık Müsteşarı'nın komisyondaki görüşmelere katılmadığını belirtti.

CHP Sinop Milletvekili Engin Altay ise ''Değiştirin Anayasayı, kaldırın YÖK'ü olsun bitsin'' dedi.

-''YÖK BAŞKANI'NA VEKALETEN BURADAYIM''-

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, YÖK Başkanı'nın 4 yıldır Komisyona gelmemesini önemli bir eksiklik olduğunu ifade etti. Kurumu temsilen komisyonda bulunan kişinin sunumunun engellenmemesi gerektiğini belirten Hamzaçebi, ''Sunum için söz hakkı vermeliyiz'' diye konuştu.

Komisyon Başkanı Açba, yaptıklarının ''demokratik bir tavır olduğunu'' söyledi. Açba, YÖK Başkanvekili'nin sunum yapıp yapamayacağını oylamak istedi.

Bunun üzerine YÖK Başkanvekili İsa Eşme, ''YÖK Başkanı'nın Meclise karşı böyle bir tutumu asla söz konusu değildir. Bizzat konulara vakıf olmadığından ben geldim. Yoksa Meclise karşı böyle bir tavır olamaz. Yanlış anlama var. Burada YÖK Başkanı'na vekaleten bulunuyorum'' diye konuştu.

AK Parti Samsun Milletvekili Musa Uzunkaya, YÖK Başkanının 4 yıldır Meclise gelmemesinde tavır olduğunu söyledi.

AK Parti Tokat Milletvekili Ergün Dağcıoğlu, ''Konuya vakıf olmama gibi bir mazeretin olamayacağını'' ifade etti.

Dağcıoğlu, ''Eğer konuya vakıf değilse vekiliyle gelir. Ondan bilgiyi alır, verir. Konuya vakıf olmayan birinin, o kurumun başında işi ne? Cumhurbaşkanı nasıl böyle bir atama yapar?'' diye konuştu.

Açba, her vekilin Parlamentonun itibarını korumaya yönelik olması gerektiğini; sunum için söz hakkı verilmemesi yönündeki tavrın sürdürüleceğini söyledi.

-KAMERAMANLAR ÇIKARILDI-

Komisyon Başkanvekili ve AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Altan Karapaşaoğlu, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in bütçe sunumunun ardından, kameramanların komisyondan çıkmasını istedi.

YÖK Başkanı ile ilgili tartışma yaşanması üzerine Karapaşaoğlu, kameramanları dışarı çıkmaları için yeniden uyardı.

Bazı kameramanlar çekim yapmayı sürdürünce yanlarına gelen Karapaşaoğlu, ''Kameramanlar, kameralar çıksın öyle konuşalım. Değerli arkadaşlar müsaade eder misiniz? Nerede polis?'' dedi.

Bir polis memuru da kameramanları dışarıya çıkmaları için uyardı.

Kameraların dışarıya çıkarılmasından sonra da tartışmaların sürmesi üzerine Komisyon Başkanı Açba, görüşmelere bir süre ara verdi.

-PMD ÜZÜNTÜLERİNİ BİLDİRDİ-

Öte yandan, Parlamento Muhabirleri Derneği'nce (PMD) yapılan yazılı açıklamada, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Milli Eğitim Bakanlığının 2007 bütçesi görüşülürken çıkan bir tartışmayı görüntülemeye çalışan kameramanların dışarıya çıkarılmasının, camiayı son derece üzdüğü belirtildi.

Plan ve Bütçe Komisyonu toplantılarını, fiziki şartların yetersizliğine karşın ilgili yönetmelikler çerçevesinde izlemeye çalışan basın mensuplarına, Komisyon Başkanvekili Altan Karapaşaoğlu tarafından ortaya konulan tutumun üzücü olduğu kaydedilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

''Bu tür olumsuzlukların bir daha yaşanmaması konusunda, parlamentoda görev yapan parlamento muhabiri, kameraman, muhabir ve foto muhabiri arkadaşlarımızın yasama çalışmalarına gösterdiği özen kadar, siyasilerin ve güvenlik güçlerinin de göstermesi gerektiği inancındayız.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber