'Diş hekimi ve teknisyenlerinin çalışma koşulları iyileştirilmeli'

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Kasım 2006 18:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sağlık-Sen tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'de evlerin yüzde 33'ünde diş macunu kullanılmıyor.

Türk Sağlık-Sen tarafından yapılan araştırma, Türkiye'de görev yapan dişhekimlerinin dağılımlarını ve ağız ve diş sağlığıyla ilgili olarak yaşanan sorunları ortaya çıkardı. Araştırma da ayrıca, Türkiye'deki dişhekimleri sayıları, dişhekimlerinin en az ve en çok bulunduğu iller ve Türkiye'de ağız ve diş sağlığına verilen önemi gösteren verilerle ilgili çarpıcı bilgilere yer verildi. Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle gerçekleştirilen araştırmaya göre, Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'na bağlı kuruluşlarda toplam 4 bin 378 dişhekimi görev yapıyor. Sağlık Bakanlığı'ndaki görevli dişhekimleri dikkate alındığında Türkiye'de bir diş hekime 15 bin 487 kişi düşüyor. 2005 yılında Türkiye'de en az dişhekimi Kilis'te görev yapıyor. Kilis'te 6, Hakkari'de 9, Bayburt'ta ise sadece 10 tane dişhekimi var.

Türkiye'de görev yapan dişhekimlerinin yüzde 36'sı üç büyük şehir olan Ankara, İzmir ve İstanbul'da görev yapıyor. En fazla dişhekimi ise 770 sayası ile Ankara'da görev yapıyor. İzmir'de (415), İstanbul'da (403) diş hekimi görevli. Araştırmada, Türkiye'de diş macunu kullanımının Avrupa Birliği (AB)ülkelerinin çok gerisinde olduğuna dikkat çekilerek, İngiltere'de 1 Kişi yılda ortalama yarım kilogram diş macunu kullanmakta iken, Türkiye de ise ortalama olarak 1 kişinin yılda 100 gram civarında macun kullandığı, evlerin yüzde 30'unda ise hiç macun bulunmadığı belirtildi. Araştırmada ayrıca Türkiye'de toplumun yüzde 80'nin üzerinde ağız ve diş sağlığı ile ilgili problem yaşanmakta olduğu tespit edildi.

5 yaşındaki çocukların süt dişlerinde çürük yüzde 69.8'inde olduğu, bu oranın 12 yaşındaki çocuklarda daimi diş çürüğü oranı yüzde 61.1, 15 yaşındaki çocuklarda daimi diş çürüğü oranı yüzde 61.2, 35-44 yaş grubunda daimi diş çürüğü oranı yüzde 73.8 olduğu belirtildi. Araştırma sonuçlarını değerlendiren Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini belirterek, "Dişhekimleri ve diş protez teknisyenlerinin çalışma standartları ile ilgili birçok sorunları var. En büyük sorunu ise insan sağlığını tehdit eden çalışma ortamları. Çalıştıkları maddeler kanserojen içermesine rağmen iş riski tazminatı veya daha kısa sürede emeklilik hakkına sahip değildir. Sorunları çözmek için gerekli adımlar atılmalıdır" dedi.

Ayrıca Türkiye'de ağız ve diş sağlığına gereken önemin verilmediğine dikkat çeken Kahveci, şunları kaydetti:

"Koruyucu ağız ve diş sağlığı tedbirlerine yeterli önemin verilmeyişi, insanlarımızın ağız ve diş sağlığı sorunlarını hala bir sağlık sorunu olarak görmemesi, dişhekimi korkusu ve dişhekimliğiyle ilgili yanlış inançlar, ağız tedavi hizmetlerinin pahalı oluşu, işsizlik, enflasyon, aile gelirlerinin düşük olması, sonucu; ülke geneli ağız ve diş sağlığımız gelişmiş ülke standartlarının çok altında kalmıştır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber