Vali: İl Genel Meclisi Başkanları sivil vali gibi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 22 Kasım 2006 16:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ESKİŞEHİR Valisi Kadir Çalışıcı, özel İdare Yasası'nın sıkıntılara neden olduğunu belirterek, ?Bazı illerde ?ben sivil valiyim' diyerek denetim yapan il genel meclisi başkanları var. Bir ilde iki vali oluyor? dedi.

Vali Kadir Çalışıcı vilayette gazetecilerin çeşitli sorularını yanıtladı. Vali Çalışıcı Özel İdare yasasının yürürlüğe girmesinin ardından kendisinin İl Genel Meclisi'ne başkanlık yapmadığını belirtti. Özel idare yasasının beraberinde sıkıntılar getirdiğini söyleyen Vali Çalışıcı şöyle konuştu:

?Özel İdare yasası biraz sıkıntılı çıktı. Vali var, İl Genel Meclisi Başkanı var, bir de İl Özel İdaresi Genel Sekreteri var. 3 başlı hale geldi. 3 başlı yaratık dünyada yoktur. Vali, İl Genel Meclisinin amiri değildir. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri de valinin memuru değil. Genel sekreter aynı zamanda amiri itadır. Bir çok şeylerden bizim bilgimiz yok. Ama arkadaşlar iyi niyetli. Esas sıkıntı Eskişehir'de değil. Asıl sıkıntı tahmin edeceğiniz başka illerde. Düşünün bir kişinin Türkiye Cumhuriyeti'nin birlik ve bütünlüğüne karşı olduğunu. Bu yönlerde sıkıntı olabilir. İl Özel İdare kanunu 1913 yılında yapılmış çok güzel bir kanun.

Ben başkanlık meraklısı değilim. 3 bin 260 kurum ve kurulun başkanı olduğum söyleniyor. Ben bunların çoğunu bilemiyorum. İl Genel Meclisi üyesi arkadaşlarım gelip bana ?keşke bu yasayı Anayasa Mahkemesi reddetse tekrar eski duruma dönsek, Vali tekrar meclise başkanlık etse' diyorlar. Hükümet gerçi bunu iyi niyetle yaptı. Demokrasiyi vatandaş uygulasın dedi. Ama daha önce de il genel meclisinde demokrasi ve devlet ile vatandaş buluşması vardı. Devlet ve vatandaş iyi bir uyum içerisindeydi. Ben öyle görüyorum. O zaman bize ?siz statükonun değişmesini istemiyorsunuz' diyorlar. Ama her statüko kötü anlamında değildir."

BİR İLDE İKİ VALİ

Eskişehir Valisi Kadir Çalışıcı özel idare yasasının bazı illerde daha fazla sıkıntı yarattığını da kaydederek, ?Çevre illerden, başka kentlerden valilerden duyduğum sıkıntılar var. Mesala ben sivil valiyim diyen il genel meclisi başkanları var. Bunlar denetim yapıyor, okulları denetliyor. Ben sivil valiyim diyor. Bir ilde iki vali oluyor? dedi.

Vali Çalışıcı, bir gazetecinin son günlerde Eskişehir İl Genel Meclesi toplantılarında üyeler arasında sert tartışmlaların yaşandığını, bunu nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine şu yanıtı verdi:

?Bulunduğumuz kurumların saygınlığı biraz da bizim elimizde. Tartışmaları seviyeli yaparsak, kişisel konulara girmezsek sorun olmaz. Ben il genel meclisine başkanlık yaptığımda bütün arkadaşlarıma anlatırdım. Burada siyasi meselelere girmeyin. Bu kenti konuşmamız lazım. İnsanlara sataşılması cevap hakkını doğurur. Bu da kayıkçı kavgasına neden olur. O zaman bulunduğumuz kurum yıpranır. Bu durum bütün kurumlar için geçerlidir. Burada benim en büyük görevim fabrikalar, tesisler yapmak değil. Türkiye Cumhuriyeti devletinin onurunu ayakta tutmaktır. Bunu yapamadığım anda bir dakika burada durmamam gerekiyor. Burası Patagonya ya da Muz Cumhuriyeti değildir. Burası Türkiye Cumhuriyeti'dir. Saygınlığı bizler korumak zorundayız. İl genel meclisinde demokratik ortamda tartışmalar olmalı. Arkadaşlar ağırbaşlı olmalı.?

GENELEV TAŞINACAK

Eskişehir Valisi Kadir Çalışıcı kent merkezindeki genelevin Ankara yolu Kanlıpınar Köyü yakınlarına taşınması ile ilgili çalışmaların sürdüğünü de belirtti. Genelevin bulunduğu yerin jandarma bölgesinden polis bölgesine alındığını, ancak buna İçişleri Bakanlığı'nın karar vereceğini anlatan Vali Kadir Çalışıcı, ?Yeni genelev jandarma bölgesi sınırları içinde kalıyor. Asayiş komisyonu bölgenin polis mıntıkası olması için proje hazırladı. İl Jandarma Komutanlığı muhalefet şerhi koydu. Jandarma sadece genelevin içini polis sorumluluğuna vermek istedi. Bu teklif Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kabul edilmedi. Tüm bölgenin polis sorumluluğunda olmasını öngören teklif oy çokluğuyla alındı. Teklifi İçişleri Bakanlığı'na gönderdik. Bakanlık kabul ederse genelev yeni yerine taşınacak? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber