Kamudaki beyin göçüne isyan

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 23 Kasım 2006 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dev kamu şirketleri, ücret azlığından dolayı en yetenekli mühendislerini kaptırıyor. Devlet TPAO, Türksat ve TAEK'teki mühendislere daha yüksek ücret verebilmek için çare arıyor

Yurtdışına beyin göçü bir türlü önlenemiyor. Türkiye'nin dev stratejik kuruluşları adeta mühendis erozyonu yaşarken devlete ait kilit öneme sahip şirketler boşalıyor. Dünya devlerinin kıyasıya rekabet ettiği petrol piyasasında faaliyet gösteren TPAO, bir yılda mühendislerinin üçte birini rakiplerine kaptırdı. Türksat ve TAEK'te de durum iç açıcı değil. Bu kuruluşların tepe noktasındaki yöneticileri, kamudaki maaş rejimin değişmesini isterken yabancı şirketlerle bu alanda rekabet edememekten yakınıyor.

GİDİŞAT TEHLİKELİ

Ülkeler arasında eskiden kaba kuvvete dayalı "bilek güreşi" yapıldığını anlatan Türksat Genel Müdürü Osman Dur, şimdi beyin gücünün ön plana çıktığını hatırlatarak, yaşanan süreci "beyin göçü savaşı" olarak nitelendiriyor. TPAO Genel Müdürü Osman Saim Dinç ise şu bilgileri veriyor: ?Son 1 yıl içinde mühendislerimi 3'te bir oranında kaybettim. Bin dolar maaşla onları tutmam mümkün değil. TPAO'nun kamu personel maaş skalasına tabi genel müdürlükten çıkarılması gerekiyor. Mühendisler, eskiden Türk petrol şirketlerine giderdi. Şimdi yurtdışına gidiyorlar."

YETİŞEN KAÇIYOR

Yeni mezun mühendislere büyük emek verdiklerini anlatan Dinç, ?Yetiştirdiğimiz mühendis arkadaşlar, sondaj konusunda, üretim konusunda deneyimli hale geliyor. Ama verdiğimiz maaş bin doları geçmiyor. Bu yetişmiş personel bir süre sonra yabancı şirketlerin tekliflerini geri çeviremiyor" diye konuştu.

GENÇLER BİN DOLARA ÇALIŞMIYOR

Türkiye'nin kendi uydusunu yapabilmesi için yurtdışında yetişmiş Türk çocuklarını ülkeye davet eden Türksat Genel Müdürü Osman Dur, ücret uçurumuna dikkat çekti. Osman Dur, gençleri parasal sebeplerle ikna edemediklerini anlatırken de şunları söyledi: "Sizin karnınız doydu, artık kalbinizi doyurun diyoruz ama gelmiyorlar. Artık ülkeler arasında beyin gücü mücadelesi yaşanıyor. Personele ödenen eski maaş sisteminin kalkması lazım. Yurtdışında 10-15 bin dolar alan bir mühendis burada bin dolara çalışmaya gelmiyor."

HÜKÜMETE ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Her yıl kamu kurumlarının hesaplarını denetleyen ve mühendislerinin kaçışısına tanık olan Meclis KİT Komisyonu Başkanı Nurettin Canikli, şirket yöneticilerinin isyanına hak verirken, çözüm aradıklarını söyledi. Bu tür kurumlardaki maaşların devlet personel maaş skalasına tabi olmasının doğru olmadığının altını çizen Canikli şöyle dedi: ?KİT Komisyonu olarak bu konuda bir çalışma hazırladık. Bu sorunun çözülmesi lazım. Sorunu bu kurumların personel rejimlerinde yapılacak değişiklikle çözeceğiz. Bu kurumlarda çalışan personelin özlük haklarıyla ilgili sınırlamalar getiren mevzuatta düzenleme yapılmasıyla bu isyan son bulacak. Bu kurumların tasarruf genelgesine de tabi olmaması gerekir, bu konuda da düzenleme yapılacak."

DOĞRU İNSANA YÜKSEK MAAŞ

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Oktay Çakıroğlu, ülke içindeki kuruluşlardan burs alarak yurt dışına giden gençlerin, okulu bitirdikten sonra geri dönüp çalışmak zorunda kaldıklarını, ancak kendi imkanı ile eğitim gören beyinleri Türkiye'ye getirmenin çok güç olduğunu söyledi. "Doğru insana doğru maaş" vermenin akıllıca olduğuna işaret eden TAEK Başkanı Oktay Çakıroğlu, şöyle konuştu: ?Kurum ayrımı yapılmadan bu sorunun çözülmesi lazım. Doğru kişiye doğru ödemenin yapılması gerekir. Bizim Meclis'e gönderilen yasa ile bir nebze de olsa bu durum çözülüyor. Umarım iyi beyinlere ihtiyaç duyan diğer kurumların da sorunu çözülür."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber