Bir koyundan üç post çıkarıldı

Paralel Çete'nin en büyük kumpaslarından biri olan Ergenekon Davası'na ilişkin kararı bozan Yargıtay, 14 gerekçe sıralayarak usule uygun adil yargılama yapılmadığına hükmetti.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 22 Nisan 2016 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bir koyundan üç post çıkarıldı

Tuğba Ceyhan

İstanbul Ümraniye'deki bir gecekonduda, 2007 yılında 27 el bombası ele geçirilmesiyle başlayan Ergenekon davası, 9 yıl sonra karara bağlandı. Yargıtay, kararı hem usulden, hem de esastan bozdu. Yargıtay, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un Yüce Divan'da yargılanması gerektiğine hükmetti. Gerekçeli kararın ardından dosya ilk derece mahkemesine gönderilecek.

YENİDEN YARGILAMA

Gerekçeli kararı açıklayan 16.Ceza Dairesi Başkanı Eyüp Yeşil, "Bir kuzudan 3 post çıkarılmış" diyerek yaşanan kumpasın boyutlarını özetledi. Yargıtay'ın, Ergenekon kumpas davasını bozmasının ardından yerel mahkeme yeniden yargılama yapacak. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Başbuğ'un Yüce Divan'da yargılanması gerektiği yönündeki itirazını haklı bularak, bunu bozma nedeni saydı.Danıştay saldırısı davası ile Ergenekon Davası arasındaki hukuki ve fiili irtibatın somut delillerle gösterilememesi de bozma nedeni sayıldı.

Tanık dinlenmesi taleplerinin gerekçesiz reddedilmesi, duruşmada hazır edilen tanıkların dinlenmemesi, sanık sıfatı bulunan bir kısım tanıkların aynı zamanda tanık ve gizli tanık olarak dinlenmesi de bozma nedeni sayıldı. Yargıtay, "Ergenekon Terör Örgütü"nün, kim tarafından ne zaman kurulduğunun, suçlarının, hiyerarşik yapısının ortaya konulmaması, liderinin belli olmaması gibi nedenlerle yerel mahkemenin "Ergenekon terör örgütü" kabulünde isabet bulunmadığına hükmetti.

FETÖ DAVALARI MURDAR ETTİ

Ergenekon davasına ilişkin karardan sonra Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, twitterden şu açıklamayı yaptı:"Gerçeklerin ortaya çıkarılması elbette bağımsız yargının görevidir. Kurumlara kumps kuran, haysiyet cellatlığı yaparak herkese zulmeden hainler milletin gerçeği öğrenme imkanını heba etmiştir. İhanet şebekesi darbe iddialarıyla ilgili yargı süreçlerini zehirleyerek akamete uğratmış ve davaları murdar etmiştir."

ERGENEKON'DA KARARI BOZAN 14 GEREKÇE

- Danıştay Saldırısı davası, Ergenekon Davası ile birleştirilmemeliydi.

- Sanıkların gece vakti ifadeleri alındı.

- Sanıklara ve avukatlara süre sınırı konularak savunma izni verilmesi, sözlü beyana izin verilmemesi hukuksuzdur.

- Sebepsiz yere davalar birleştirildi ve yargılama uzatıldı, hukuksuzdur.

- Devlet sırrı olduğu söylenen delili polis ve savcı inceleyemez. Avukat büro ve evlerinde usulsüz arama yapılmıştır.

- Askeri mahallerde usulsüz arama yapılmıştır.

- Dijital verilerin imajlarının arama mahallinde alınmaması bir kopyası sanığa verilmemesi hukuksuzluktur.

- Avukat ve müvekkili arasında gizli olması gereken görüşmeler hukuksuzca dinlenmiştir.

- Ergenekon Örgütünün kabulü mümkün değildir.

- Resmi kurumlar, Genelkurmay Başkanlığı, emniyet, "Ergenekon yok" dediği halde bu hususların dikkate alınmaması hukuksuzluktur.

- Ergenekon isimli terör örgütü yoktur.

- Ergenekon örgütünün ne zaman, nerde, kim tarafından kurulduğu, nasıl üye olunduğu ispatlanamamıştır.

- Danıştay eylemi vahimdi. Osman Yıldırım, Danıştay Saldırısı'ndan ceza almalıydı.

- Silivri'de kamu düzenini ilgilendiren hatalar yapılmıştır.

FETÖ'ye ilişkin soruşturmalar ve açılan davalar sebebiyle yurtdışına kaçan şüphelilere bazı emniyet müdürleri de eklendi. "Şikede Kumpas" soruşturmasının ardından firari listeye yenileri eklendi. Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, eski Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Osman Karakuş, eski Şanlıurfa Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu, eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Mutlu Ekizoğlu ve avukat Halil İbrahim Koca adreslerinde bulunamadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber