'Bütün mahkümlara ulaşmak istiyoruz'

Balyoz davası kapsamında yıllarını cezaevinde geçiren emekli albayların kızları, hapishane koşullarından etkilenip bir dernek kurdu. İkilinin yeni hedefi mahkümlara meslek edindirmek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Nisan 2016 06:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Bütün mahkümlara ulaşmak istiyoruz'

Çiğdem Yılmaz - İstanbul

Nazlı Gül Üçok (19) ve Melis Çağla Aslan (16) babaları Balyoz Davası kapsamında tutuklanınca cezaeviyle tanıştı. Görüş günlerinde cezaevinin yolunu tutan iki genç kız, o ziyaretlerde hapishane koşullarının yetersizliğini de gördü.

Hapishanedeki ihtiyaç sahiplerine yardım etmek için harçlıklarından bir bölümünü ayıran iki genç, yıllarca Ankara Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndaki kadınların ihtiyaçlarını satın alarak kuruma ulaştırdı. Balyoz mağduru iki kızın başlattıkları bu hareket kısa sürede ailelerinin ve arkadaşlarının desteğiyle büyüdü.

'Röportajda öğrendik'

Zeki Üçok'un kızı Nazlı Gül Üçok sonrasında yaşananları şöyle anlattı: "Babam hapishaneye girdiğinde 16 yaşındaydım. Sürekli onu ziyarete gidiyorduk. Bu süre içerisinde hapishane koşullarının aslında çok kötü olduğunu ve buradakilerinin birçok ihtiyacının olduğunu gördük. Bunun ardından Deniz Seki'nin bir röportajını okuduğumuzda hapishanedeki kadınların ped, tuvalet kağıdı gibi ihtiyaçları olduğunu öğrendik. Biz de Melis ile birlikte bu kadınlara nasıl yardım ederiz diye düşündük. Başta kendi harçlıklarımızla kadınların ped, tuvalet kağıdı ve benzeri ihtiyaçlarını alıyorduk. Zamanla yaptığımız bu yardımları arkadaşlarımıza da duyurduk ve onlardan topladıklarımızla bu ihtiyaçları elimizden geldiği kadar almaya başladık. Daha sonra öğrendik ki ihtiyaç sahibi olanlar sadece kadınlar değilmiş. Küçük yaşta birçok çocukta bu kadın sığınma evlerinde yaşıyormuş. Onların da çeşitli ihtiyaçlarının olduğunu öğrendik."

'Meslek edinme' sırada

Daha fazla nasıl yardım edilebileceği üzerine harekete geçildiğini söyleyen Nazlı Gül Üçok, şöyle devam etti: "Ailelerimizin desteğiyle Ankara'da Mağdur Ailere Yardım Derneği (MAĞDER) adı altında bir dernek kurduk. Bu dernek sayesinde, çocuk bezi, pudra, ped, tuvalet kağıdı, temizlik malzemleri ve benzeri birçok ihtiyacı topluyoruz. Amacımız yapılan bu yardımların her geçen gün artması. Çünkü şu an için biz sadece bir hapishaneye bu yardımı yapıyoruz. Oysa Türkiye'nin birçok yerinde ihtiyaç sahibi kadın ve çocuk var. İmkanlarımız oldukça bu çalışmalarımızı büyütmek ve diğer ihtiyaç sahibi mahkumlara da ulaşmak istiyoruz. Bunun yanı sıra aynı hapishane için meslek edinme projemiz var. Önümüzdeki günlerde bu projeyi de uygulayacağız."

'Çocukların ihtiyaçları daha fazla'

Balyoz sanıklarından HASAN Basri Aslan'ın 16 yaşındaki kızı Melis Çağla Aslan da henüz ortaokul öğrencisiyken başladığı yardım faaliyetinin ulaştığı noktaya ilişkin şunları söyledi:

"İlk başta harçlıklarımız ve arkadaşlarımızdan topladığımız paralarla cezaevindeki kadınların bazı ihtiyaçlarını karşıladık. Fakat bizim topladığımız para ile hallolabilecek bir şey değildi. Çünkü ihtiyaçları daha fazlaydı. Ailemiz de yardım ediyordu ama yeterli değildi. Bir süre yardımlarımız böyle devam etti. Daha sonra babalarımız hapisten çıktıktan sonra hapishane müdürü ile görüşüldü ve ortak bir kararla dernek kurmaya karar verildi. Çünkü biz bu yardımları başlangıçta kadınlara yapıyorduk. Sonra çocukların da özellikle çocuk bezi, çocuk şampuanı, pudra ve benzeri ihtiyaçları olduğunu öğrendik. Dernekle yardım eden sayısı daha da arttı. 3 yıldır bu yardımları yapıyoruz. Benim istediğim bu yardımların sadece tek bir hapishane ile sınırlı kalmaması, imkanlarımız olursa bu kampanyayı birçok yere de yaymak istiyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber