Güler'e ilginç takipsizlik iddiası

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Kasım 2006 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde, CHP'li vekiller, İGDAŞ soruşturmasında adı geçen Hilmi Güler hakkında, milletvekili olduktan sonra takipsizlik kararı verildiğini öne sürdüler

Adalet Bakanlığı'nın 2007 bütçesinin tartışıldığı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde, CHP milletvekilleri, Enerji Bakanı Hilmi Güler'in milletvekili olduğu tarihte, yasalara aykırı biçimde İGDAŞ soruşturmasından aklandığını öne sürdüler. Görüşmeler sırasında söz alan CHP'li Atilla Kart, 269 trilyonluk İGDAŞ yolsuzluğu nedeniyle 142 kişi hakkında soruşturma açıldığını belirterek, "Bu kişilerden 5'i, 2002'de milletvekili seçildi. Haklarındaki soruşturma durdu. Bunlardan birisi de Enerji Bakanı Hilmi Güler'di" dedi.

Anayasa ve yasalara göre, milletvekilleri hakkındaki soruşturma dosyalarının dokunulmazlıklarının kaldırılması istemiyle fezleke hazırlanarak TBMM'ye gönderilmesi gerektiğini belirten Kart, "Bu fezlekelerden 4'ü, 2002 seçimlerinden sonra gönderildi. Ancak Güler'in fezlekesi gelmedi. Biz de bunu Adalet Bakanlığı'na sorduk. Gelen yanıtta, Güler hakkında milletvekili olduğu 5 Ağustos 2003'te takipsizlik kararı verildiği belirtiliyordu" ifadelerini kullandı. Kart, şöyle devam etti:

"Yani hakkında işlem yapılması mümkün değilken, milletvekili seçildikten 10 ay sonra işlem yapılmış. Bu cüretkâr bir davranıştır ama himayenin varlığını gösterir. İlgili savcı hakkında neden işlem yapılmıyor."

Adalet Bakanı Çiçek de, Kart'a, "Takipsizlik kararının gerekçesini, nasıl verildiğini bilmiyoruz. O konuya bir baktıralım" diye yanıt verdi.

CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin de Yimpaş olaylarının ulusu bütünüyle yaraladığını, Yimpaş'ın para aktarımları konusunda, Deniz Feneri Derneği ve Kanal 7 ile ilgili ciddi iddialar bulunduğunu belirtti.

Ergin, "2005'te Deniz Feneri Derneği, izin almadan yardım toplayabilmek için hükümete başvuruyor. Gerekli izin 28 günde çıkıyor. Aynı şekilde Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği de başvuru yapıyor ama hala sonuç alamamış" dedi.

Başbakan Erdoğan da grup toplantısında, sel felaketiyle ilgili yardım toplayan kuruluşlardan sadece bazılarının samimi olduğunu belirtmiş, "Şu anda buralarda samimi olan sivil toplum örgütlerimiz başta Kızılay, Deniz Feneri, Kimse Yok mu derneği. Bunlar hemen gittiler, çadırlarını kurdular" demişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber