Kilis'in imdat çığlığı: Ölüyoruz

Suriye'de terör örgütü IŞİD'in denetimindeki bölgeyle sınırı olan ve ocak ayından bu yana neredeyse her gün roketli saldırıya maruz kalan Kilis'ten 'Sesimizi duyun' çığlığı yükseldi. Kilis'teki sivil toplum örgütleri, son çare olarak seslerini duyurabilmek için gazetelere ilan verdi ve devletin acilen harekete geçmesini istedi.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 07 Mayıs 2016 06:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kilis'in imdat çığlığı: Ölüyoruz

TÜRKİYE'nin Suriye sınırında bulunan Kilis, iç savaştan kaçanların sığınağı oldu. Hatta bu nedenle Nobel Barış Ödülü'ne adaylığı da dile getirildi. Terör örgütü IŞİD'in kontrol ettiği alanla sınır olan Kilis, ocak ayından bu yana korku şehrine döndü. IŞİD'in attığı Katyuşa roketleri toplam 21 can aldı, çok sayıda kişi yaralandı. Şehir merkezinde yaşayanlar, korkudan dışarıya çıkamıyor. Yaşadıkları bu durumun yeterince önemsenmediğini düşünen Kilis'teki sivil toplum örgütleri, çareyi gazetelere ilan vermekte buldu. Kilis halkı adına Baro, Ticaret ve Sanayi, Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Organize Sanayi Bölgesi Başkanlarının imzasıyla bir ilan yayınlandı. 'KiliseSESver' başlıklı çağrıda bulunan başkanlar, 20 gün önce Cumhurbaşkanı ve Başbakan'dan randevu istediklerini belirterek kentin durumunu şöyle anlattılar:

SABAH 8 AKŞAM 5 ROKET MESAİSİ

Kilis Barosu Başkanı Muammer Fazlıoğlu: Kilis terk edilmiş, hayalet bir kente döndü. Acil gıda ihtiyacını karşılayanlar dışında neredeyse tüm dükkanlar kapalı. Hemen hemen tüm devlet daireleri, 'resmi' değilse de 'fiili' olarak tatil edilmiş durumda. Hastanenin yoğun bakım, acil, kadın, çocuk bölümleri hasta yoğunluğundan çalışamaz durumda. Evinde otururken, sokakta yürürken ölüyorsunuz. Vali ne yapsın, 4 yıldır keşmekeşin içinde. 'Ben tükenmişlik sendromu yaşıyorum' diyor. Abdestsiz sokağa çıkmayın tavsiyesinde bulunuyor. Ortadoğu'da süper güçlerle bölge ülkeleri üzerine bir oyun oynanıyor. Rusya, Amerika ile karşı karşıya kalırsanız, 'Dünya beşten büyüktür' derseniz, Esad, İran, İsrail ile problem yaşarsanız... Bir tane dostunuz yok ki... Rusya size hava sahasını açarsa sorun kalmaz.

Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mehmet Kanar: Öksüz uşak gibi kaldık, psikolojimiz bozuldu. Korku ve panik havası içinde kent halkı. Ülkemize bir saldırı var. 'Misli ile cevap veriliyor' deniyor. Evet veriliyor, görüyoruz. Neredeyse mesai yapar gibi sabah 8 akşam 5 roketler atılıyor ocak ayından beri. Bir an önce çözüm bulunsun istiyoruz.

ŞEHRİN YÜZDE 50'Sİ BOŞALDI

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Erdal Öndeş: Roketler düşmüyor, atılıyor; ülke topraklarına saldırı oluyor. Önceki gün yapılan yedi sekiz roket saldırısından sonra neredeyse Kilis'in yüzde 50'si boşaldı. Nüfusumuz 93 bindi, 50 binin altına düştü. Kilis, hayalet şehir oldu. 4 aydır roket saldırısı altındayız. İlk iki gün gazetelerde manşet olduk ardından unutulduk. Öncelikle can güvenliğimizin sağlanmasını istiyoruz. Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızdan 20 gün önce randevu talep ettik, henüz yanıt alamadık.

ACELE EDİN, DAHA FAZLA ÖLMEYELİM

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ömer Sevengül: Roketler, şarapneller başımıza yağmur gibi yağıyor. Devletimiz elbette büyüktür, çözümü bizden iyi biliyordur. Ama dış politikayı mı değiştirmek lazım? Masada oturup konuşulmalı. Dünya savaşı olmamalı. Nüfusumuzun iki katı Suriyeli misafirimizi ağırladık. Bu yaşadıklarımızı hak etmiyoruz. Ölüyoruz, acele etsinler daha fazla ölmeyelim. İnsanlar göç ediyor, 'durun, gitmeyin' diyemiyoruz. Artık sesimizi duysunlar istiyoruz."

YİNE KATYUŞA

KİLİS'e, Suriye'nin terör örgütü IŞİD kontrolündeki bölgelerinden dün yine 3 Katyuşa roketi atıldı. Saat 12.30 sıralarında atılan roketlerden biri Yenibeşevler Mahallesi'ndeki bir evin çatısına, diğeri ise aynı bölgedeki bir işyerinin bahçesine isabet ederek patladı. Ölen ya da yaralananın olmadığı saldırıda binalarda hasar oluştu. Saat 16.30 sıralarında da atılan bir roket Doğan Güreş Paşa Mahallesi'ndeki boş araziye düşerek patladı. Bölgede konuşlu radarlarla roketlerin atıldığı bölgelerdeki IŞİD silah mevzileri tespit edildi. Sınırda konuşlu Fırtına obüsleri ve Sakarya çok namlulu roketatar bataryasıyla IŞİD hedefleri vuruldu. İlk belirlemelere göre 7 IŞİD mensubu terörist öldürüldü.

Aysel ALP

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber