Yeni dönemde uyum fazlasıyla fark edilecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 4 Mayıs görüşmesi sonrasında ortaya çıkan tablo hem Ak Parti hem de Türkiye için artık yeni bir dönemin başladığını gösteriyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Mayıs 2016 06:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yeni dönemde uyum fazlasıyla fark edilecek

Abdullah KARAKUŞ / ANALİZ

Refah Partisi döneminden beri izlediğim bu camiada, ilk defa Başbakan ve Genel Başkan'ın olağanüstü kongreyle değişeceğine tanık oluyorum.

Bu değişimin ardından uzun süredir sistem sorunlarına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni yol haritasını hızlıca yürürlüğe koyacak. 22 Mayıs'ta toplanacak olağanüstü kongrede bunun ilk göstergelerini açıkça göreceğiz.

Fiili başkanlık dönemi

Öncelikle genel başkanın değişmesinin ardından hükümette de değişikliklere gidilecek.

En çok tartışılan şey ise yeni genel başkan ve başbakanın kim olacağı. Bu isim artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını gösterecek. Çünkü artık "güçlü Başbakanlık" söz konusu olmayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan bir çok şeyde daha etkin olacak.

Cumhurbaşkanlığı'na yakın kaynaklar "yeni dönemde uyum fazlasıyla fark edilecek" mesajları veriyor.

Cumhurbaşkanlığı kulislerinden edindiğim izlenim, bütün Ak Parti kadrolarının ve teşkilatlarının tartışmasız liderleri olarak gördüğü ve saygı duyduğu Erdoğan'ın, öncelikle başkanlık ve yeni Anayasa çalışmalarının hızlanmasını sağlayacağı.

Yeni genel başkanın kim olacağı kriterlerinden biri de bu çalışma biçimine uyum sağlanması. Yeni genel başkanın öncelikli hedefi de bu olacak.

Yeni genel başkanın danışmanlarının da Erdoğan'a yakın isimlerden seçilmesi bekleniyor.

Başkanlık sistemi tartışmalarının yanı sıra önümüzdeki günlerde en çok konuşulacak konulardan biri de partili Cumhurbaşkanlığı olacak.

Erken seçim olmaz

Erken seçim konusu da önümüzdeki günlerde tartışılacak konuların başında yer alıyor.

Ak Parti kulislerinde erken seçim olabileceğine yönelik sesler çıkarken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın buna karşı olduğu biliniyor. Cumhurbaşkanlığı'na yakın kaynaklar bu şartlarda erken seçim düşünmek için "erken" mesajı veriyor.

Dokunulmazlık ile ilgili gelişmeler de önümüzdeki günlerde yeni yol haritasının belirlenmesinde etkili olacak gibi gözüküyor. Cumhurbaşkanlığı kaynakları sistem sıkıntısı nedeniyle değişimin geleceğe yönelik bir rahatlık getireceğini düşünüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber