Terör davaları illere alınacak

Adalet Bakanlığı'nın bazı ilçelerde işlenen terör suçlarının ilçe savcılıklarından alınarak, il başsavcılıklarına verilmesine ilişkin düzenleme yaptığı ortaya çıktı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Mayıs 2016 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Terör davaları illere alınacak

TÜRKER KARAPINAR Ankara

Adalet Bakanlığı, terör davalarıyla ilgili yeni düzenlemeye gidiyor. Buna göre ilçelerde yürütülen terör soruşturmaları il başsavcılıklarınca yürütülecek, davalar da il merkezlerindeki ağır ceza mahkemelerinde görülecek.

Adalet Bakanı BEKİR BOZDAĞ, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir sempozyumda yaptığı konuşmada, terör ve anayasal suçlarla ilgili konularda ciddi sorunlar yaşandığını söylemişti. Bozdağ, anayasal suçlar konusunda il cumhuriyet savcılarının talepleri olduğunu belirterek, şöyle demişti:

'Tecrübe zorunlu'

"İhtiyaçlar ne gösterir onu bilemeyiz ama şu aşamada pek çok yerden anayasal suçlarla ilgili soruşturma yetkisinin il savcılıklarına verilmesi konusunda cumhuriyet savcıları tarafından bize talepler iletilmektedir. Cumhuriyet savcıları, il savcıları yapsın; çünkü bu soruşturmalar belli bir tecrübeyi zorunlu kılıyor. Yeni gitmiş bir savcının örgütlü suçlar, terör suçları gibi suçlarla alakalı soruşturmaları etkin bir şekilde yapması ve yürütmesi son derece zor olmaktadır. Bu açıdan da bunun il cumhuriyet savcılıkları tarafından yürütülmesinin daha doğru olacağına dair görüşler ileri sürülüyor. Ben bu konunun da belki savcılarımız tarafından sempozyumun kapsamında yok ama burada bir değerlendirilmesinde fayda olduğunu düşünüyorum. Eğer olumlu bir dönüş olursa bu konuyu da önümüzdeki dönemde değerlendirebileceğimizi buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum."

Davalar da taşınacak

Adalet Bakanlığı'nın bazı ilçelerde işlenen terör suçlarının ilçe savcılıklarından alınarak, il başsavcılıklarına verilmesine ilişkin düzenleme yaptığı ortaya çıktı. Düzenlemenin hayata geçmesi halinde örneğin Cizre ve Silopi'deki terör suçlarına Şırnak, Yüksekova'daki suçlara Hakkari, Nusaybin ve Derik'teki suçlara ise Mardin Cumhuriyet Başsavcılıkları bakacak.

Bu başsavcılıkların baktığı soruşturmalar sonucu açılacak davalar da bu illerdeki ağır ceza mahkemelerinde görülecek. Düzenleme hayata geçirilirse terör suçları, ilçe savcılıklarından il savcılıklarına geçecek, açılacak davalar da illerdeki ağır ceza mahkemelerinde görülecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber