Kritik atamalar Sezer gidince

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 28 Kasım 2006 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile hükümet arasındaki atama çekişmesi, Sezer'in son aylarında da sürüyor. Sezer'in son dönemine, Emniyet Genel Müdürlüğü, MGK Genel Sekreterliği, SPK Başkanlığı, Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı gibi güvenlikten ekonomiye birçok kritik koltuğa yapılacak atamalar denk geldi. Hükümet sorunu aşmak yerine bu koltukları mayısa kadar vekillerle ya da mevcutlarla sürdürmek niyetinde. Çoğu Milli Eğitim Bakanlığı üzere hükümetin atadığı ve halihazırda görevdeki vekil sayısı 300'ü geçti.

Hükümette sıkıntı yaratan, mayısa kadar bekleme eğilimine girilen atamalar şunlar:

MGK Genel Sekreteri: Hükümet, MGK'nın sivilleştirilmesi ardından genel sekreterliğine getirilen Büyükelçi Yiğit Alpogan'ı, iki senelik görevi ardından Londra Büyükelçiliği'ne atama kararı aldı. Alpogan'ın yerine de aralarında Varşova Büyükelçisi Ecvet Tezcan, Paris Büyükelçisi Osman Korutürk'ün de bulunduğu isimler geçmeye başladı. Ancak Cumhurbaşkanı Sezer'in Ecvet Tezcan için düzenlenecek bir kararnameyi onaylamayacağı, aklında Avrupa'da görev yapan bir başka büyükelçinin ismi olduğu duyumu hükümete kadar ulaştı. Sezer'in reddi olasılığına karşı genel sekreterlik için kararname hazırlanmadı. Yeni bir atama yapılmaması ve mayıs ayına kadar beklenmesi seçeneği öne çıktı. Bu durumda Londra Büyükelçisi Akın Alptuna ve Varşova Büyükelçisi Ecvet Tezcan da görevlerini sürdürecek.

Emniyet Genel Müdürü: Genel müdür Gökhan Aydıner, 5 Aralık 2006 akşamı yaş haddinden emekliye ayrılacak. Ancak Aydıner, kalp rahatsızlığı nedeniyle görevini erken bıraktı. Baypas olan ve üç ay rapor alan Aydıner, vekâletini Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Necati Altıntaş'a bıraktı. Bu durum Emniyet'in yeni patronunun kim olacağı tartışmasını erken başlattı. Şimdilik dört valinin ismi ön planda; İstanbul Valisi Muammer Güler, İzmir Valisi Oğuz Kaan Köksal, Adana Valisi Cahit Kıraç, Konya Valisi Atilla Osmançelebioğlu. Hükümet,yeni ismi Sezer'siz belirleme kararı alırsa, yeni Cumhurbaşkanı seçilene kadar Emniyet, Altıntaş tarafından vekâletle yönetilecek.

SPK Başkanı: Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doğan Cansızlar da emekli olan üst düzey bürokratlardan. Doğan Cansızlar'ın yerine atanacak isimde öncelikle AKP içinde 'uzlaşma' gerekiyor. Ekonomiyle ilgili bakanların bu koltuğa ayrı isimler önerdiği biliniyor. Ancak burada da asıl sorun, AKP'nin uzlaşacağı isme Sezer'in onay verip vermeyeceği olacak.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı: Sezer, hükümetin Merkez Bankası için gönderdiği ilk isimleri veto etmişti. Atamanın yapıldığı dönemde dünyada yaşanan ekonomik kriz Türkiye'yi daha çok etkilemiş, bunda atamanın gecikmesinin de etkili olduğu iddia edilmişti. Sezer ve hükümet sonunda Durmuş Yılmaz isminde anlaştı. Yılmaz da yardımcılarını belirleme sürecini başlattı. Yılmaz, hükümete, bankanın New York temsilcisi eski Para Piyasaları Genel Müdürü Akil Özçay'ın ismini götürdü. Ancak isim kabul görmedi ve Yılmaz'dan listesini genişletmesi istendi. Listeye daha sonra Durmuş Yılmaz'ın, Hazine Kontrolörler Kurulu Başkanı Hikmet Esen'i de eklediği, ancak bu ismin de Devlet Bakanı Ali Babacan'dan döndüğü ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Sezer'in bu atamayı da veto edeceği iddia ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber