Psikolojik şiddete evden uzaklaştırma

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Kasım 2006 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de kadına yönelik şiddet konusunda çeşitli çalışmaların yapıldığı dönem içinde Gaziantep'te, eşine psikolojik şiddet uyguladığı iddiasıyla bir kişiye evden uzaklaştırma ve 200 YTL nafaka ödeme cezası verildi.

Gaziantep Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkan Vekili Meriç Güzel, yaptığı açıklamada, şiddetin sadece cinsel ya da fiziksel olarak tanımlanmaması gerektiğini, psikolojik şiddetin de insan üzerinde travmatik sonuçlara yol açabileceğini söyledi.

Kadınların bugüne kadar daha çok fiziksel şiddet ile mücadele ettiklerini, ancak psikolojik şiddete uğrayan kadınların da son zamanlarda kanuni haklarını aramaya başladıklarını belirten Güzel, artık bir çok kadının, 'Ailenin Korunması Hakkındaki Kanunun kendilerine tanıdığı haktan yararlanmaya başladığına dikkati çekti.

Bu konuda yakın bir zamanda Gaziantep Aile Mahkemesi tarafından bu yönde bir karar alındığını belirten Güzel, aşırı kıskançlık nedeniyle eşine göz açtırmayan ve boşanma davası açacağını söyleyen kadını çocuklarını kaçırmakla tehdit eden A.C. aleyhine koruma kararı alındığını ve A.C'nin 2 ay evden uzaklaştırıldığını bildirdi.

A.C'nin evden uzak kaldığı 2 ay boyunca eşi E.C'ye 200 YTL nafaka bağlandığını kaydeden Güzel, şiddetin toplumda giderek arttığını, özellikle çalışan ve eğitimli kadının yaşadığı bir toplumsal gerçeklik olduğunu ifade etti. Şiddetin bu türünün kadını tam anlamıyla kuşattığını bildiren Güzel, şiddetin kadının öz güvenini yıktığını ve etrafında adeta görünmez bir kafes yarattığını dile getirdi.

KADIN KÖLELEŞİYOR

Her türlü aşağılanma, korkutma, tehdit, küçümseme, hor görme, sözlerle bakışlarla tavırlarla hal ve hareketlere kısıtlama, aşırı kıskançlık gibi tutumların kadını köleleştirdiğini belirten Güzel, psikolojik şiddete uğrayan kadınların çoğunun ömür boyu bu şekilde yaşamasına karşın az bir kesimin bunu ?şiddetli geçimsizlik? gerekçesi ile boşanma davasına konu ettiğini vurguladı.

Güzel, psikolojik şiddetin, 4320 sayılı kanun güvencesinden kadını yararlandırma sürecinde de ispatı çok güç olduğundan sorun yaşadığını, ilgili kurum ve kuruluşların özellikle kolluk ve adli birimlerin psikolojik şiddetin varlığını tanıyıp ailenin temel direği olan kadını desteklemesi gerektiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber