'Görev zararından' sektör liderliğine

Kamu bankaları ilk çeyrekte karlılıkta sektöre fark attı. Mali başarı, hisse senedi ile tahvillere yabancı talebini patlattı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 15 Mayıs 2016 09:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Görev zararından' sektör liderliğine

2000'li yıllarda, dünya literatüründe olmayan 'görev zararı' tanımıyla siyasilerin arka bahçesi haline gelen kamu bankaları, tek parti iktidarında yapılan yeniden yapılanma ve reformlarla dünyanın da ilgi odağı haline geldi. Karlılık açısından sektörün adeta lokomotifi haline gelen kamu bankaları, sergiledikleri performansla gerek hisse senedi gerekse eurobond ihraçlarında yabancı yatırımcıların tercihlerinde ilk sıralara yükseldi.

ZİRAAT SEKTÖRÜN 5'TE BİRİ

Bankacılık sektörünün net karının yüzde 22.6 arttığı bu yılın ilk çeyreğinde, kamu bankalarındaki kar artışı ise yüzde 32'ye ulaştı. Sektör ilk çeyreği 8 milyar TL net karla tamamlarken, kamu bankalarının karı 3.2 milyar TL olarak gerçekleşti. Kamu bankaları sektörün karının yüzde 40'ını gerçekleştirdi. Geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 46'lık artış sağlayan Ziraat Bankası 1.6 milyar TL ile karlılıkta sektörün tek başına yüzde 20'sini oluşturdu. Banka bilanço büyüklüğü, nakdi kredi, gayri nakdi kredi, toplam kredi, konut kredisi, mevduat, öz kaynak, şube sayısı ve ATM sayısı gibi birçok alanda bir numara oldu. Halkbank 680 milyon TL, Vakıfbank 517 milyon TL kar açıkladı. Bankacılık sektörünün özkaynak karlılığı yüzde 3.1 olduğu ilk çeyrekte bu oran kamu bankalarında yüzde 3.59, yerli özel bankalarda 3.05, yabancı bankalarda ise 2.62 oldu. Sektörün aktif karlılığı yüzde 0.43 olarak gerçekleşirken, kamu burada da 0.52 ile liderlik koltuğunu bırakmadı. Aktif karlılığı yerli özel bankalarda yüzde 0.41, yabancılarda ise 0.34'te kaldı.

HİSSELER YABANCIDA

Kamu bankalarının bu performansı, yabancı yatırımcıların da ilgisini çekti. Borsada yabancı payı en yüksek banka Vakıfbank oldu. Vakıfbank'ın hisselerinin yüzde 81'i yabancı portföyünde bulunuyor. Sektörde yabancı payı en yüksek ikinci kurum ise yüzde 74.62 ile Halkbank oldu. Yabancının ilgisi yurtdışındaki tahvil ihraçlarına da yansıdı. Ziraat Bankası'na 4, Vakıfbank'a ise 6 kattan fazla talep geldi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber