Yüzde 60'lık bürokrat!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Aralık 2006 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Acaristanbul' için yüzde 6 yerine yüzde 60 inşaat iznini, şimdi Acarlar'da çalışan vekil müdürün sağladığı ortaya çıktı! Dönemin bakanı Çağan, görevini Pepe'ye devretmeden hemen önce izni iptal ettiğini açıkladı

Eski Orman Bakanı Prof. Dr. Nami Çağan, Acar İnşaat'ın Serdaroğlu Ormanı'nda yasadışı yapılaşmasına izin vermeyen bakanın kendisi olduğunu açıkladı. Çağan, "İzin istediler. Yüzde 60 yapılaşma öngörüyordu. İstanbul Bölge Müdürümüz yurtdışındayken, vekilinden onayı ve evrakı almışlar. Biz bunu reddettik" dedi.

Acar İnşaat'ın sahibi İsmet Acar'a kâğıt üzerinde 10 kat fazla yapılaşma onayı sağlayan dönemin İstanbul Orman Bölge Müdür Vekili Niyazi Kurtuluş'un, hakkında soruşturma açılmasının ardından emekliye ayrılarak Acar İnşaat'ta çalışmaya başladığı belirtildi. Çağan, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin açıklamalarıyla gündeme oturan Acaristanbul'un, firmanın usulsüz projesine rağmen yaşama nasıl geçirildiğini Milliyet'e şöyle anlattı:

Bir anda 10'a katlanmış

"Orman Kanunu'na göre özel ormanlara yüzde 6 oranında yapılaşmaya izin verilebiliyor. Serdaroğlu Özel Ormanı ile ilgili de izin istediler. Mevzuata göre, projelerini sunmaları için ön izin vermek zorundasınız. 13 Temmuz 2001'de ön izni verdik. 12 ay sonra yine yasa gereği ön izin süresini 4 ay uzattık. Ancak daha sonra projelerini gördüğümüzde yüzde 6'lık yapılaşma izninin yüzde 60'a çıkarıldığını gördük. O zaman daha hiçbir inşaat faaliyeti yoktu.

İstanbul Bölge Müdürümüz (o sırada) yurtdışında konferansa gitmişti. Vekilinden (yüzde 60 oranındaki yapılaşma için) onay almışlar, evrakı almışlar, ancak bize iletilmemişti. Biz o dönemde bölge müdürlüklerinden yapılan bütün işlemlerin bakanlık onayından geçmesi gerektiğine yönelik bir genelge yayımlamıştık. Evrak sonunda önümüze geldi. 14 Kasım 2002'ydi. Seçimler olmuştu, ama henüz bakanlık görevimi devretmemiştim. Yüzde 60'ı görünce projeye izin vermedik. Ret kararı verdik."

'Eskisiyle de uğraştım'

"Biz reddedene kadar İstanbul Orman Bölge Müdür Vekili'nden de, belediyeden de gerekli belgeleri edinmişlerdi. Ben ret kararını verip gittim. Daha sonra bilirkişi raporuyla gerekli izinler verilmiş."

Çağan'ın bakanlığı döneminde üst düzey görevde bulunan ve Kurtuluş hakkında soruşturma açılmasında etkin rol oynayan bürokrat da şunları anlattı:

"Proje için ret kararı verildiğinde Nami Çağan görevdeydi. Yasaya göre, ön izin verildikten sonra yüzde 6'lık yapılaşmanın nasıl olacağını, yapılaşmanın çevre uygunluğunu gösteren bir proje hazırlanır. Ön izin bunun için verilir. Ön izin süresi dolduğunda İsmet Acar Kurtuluş'tan gidip belgeleri, onayı elden alıyor. Evrak bize faksla geldi. Bir baktık ki yüzde 6 yapılaşma yüzde 60.5'e çıkmış."

Oran 2005'te arttı

Kurtuluş hakkında soruşturma başlatılmasını sağlayan bürokrat, "2003'ten sonra inşaatlar başladı. 'Üzerine gidiyoruz' diyorlar, ama yüzde 6'lık yapılaşmayı yüzde 60'a çıkaracak düzenlemeler yapılmış. 2005'te çıkarılan mevzuata göre, yollar, sosyal tesisler yüzde 6 dışında. Biz görevden ayrılınca gerekli uyarıları da yapmıştık oysa" dedi. Acarların eski çalışanı Ahmet Başer de, Vatan gazetesine yaptığı açıklamada, iddiaların odağındaki Kurtuluş'un henüz görevdeyken Beykoz Belediyesi'nden gelen bir yazıyı gizlediğini öne sürmüştü. Başer, Orman Bölge Müdürlüğü'nün bu nedenle Acarların projelerine ilişkin görüş bildiremediğini, böylece inşaatlara belediyenin ruhsat vermek zorunda kaldığını iddia etmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber