Cumhuriyet tarihinin ihracat rekoru kırıldı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 02 Aralık 2006 10:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kasım ayında gerçekleştirilen ihracat rakamı ile Türk sanayii bir rekora imza attı. Türkiye'nin kasım ayı ihracatı 8 milyar 628 milyon dolara yükselerek tüm zamanların en yüksek ihracatı oldu. 12 aylık ihracat rakamı ise 84 milyar 406 milyon dolara yükselerek bir önceki yıla göre yüzde 15.81'lik artışa imza attı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Konya Ticaret Odası'nda düzenlenen basın toplantısıyla açıklanan ihracat rakamlarına göre 2006 yılı 11 aylık ihracat ise 77 milyar 89 milyon dolar oldu.

OTOMOTİV İHRACAT LİDERİ

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in de katıldığı basın toplantısında konuşan TİM Başkanı Oğuz Satıcı, kasımda en fazla ihracat gerçekleştiren sektörlerin 1 milyar 621 milyon dolarla taşıt araçları yan sanayi, 1 milyar 254 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 862 milyon dolarla elektrik-elektronik yan sanayi olduğunu söyledi. Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre ekside olan hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün yüzde 26.67 artması dikkat çekti.

İHRACAT VE TEMİZ TÜRKİYE

Yeni bir ihracat stratejisi hazırladıklarını söyleyen Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ihracatın Türkiye'yi 21. yüzyıla taşıyacak güç olduğunu ifade ederek 'Yolsuzluğu kaldıracak tertemiz bir ülke yaratacak şey ihracattır' dedi. Tüzmen, gelecek yıl her ay 8 milyar dolar ihracat hedefi koyduklarını, iki yıl sonra da Türkiye'nin 100 milyar dolarlık ihracata ulaşacağını söyledi.

81 İL İHRACAT YAPIYOR

Otomotiv önemli atılım yaparak en fazla ihracat gerçekleştiren sektör olduğunu vurgulayan Kürşad Tüzmen, onun arkasından yeni ihracat yıldızları geldiğini belirterek makine imalat sanayiinin 4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, bu sektörün de önümüzdeki yıllarda büyük atılımlar yapacağını kaydetti. Türkiye'nin artık 81 ilinden ihracat yapar hale geldiğine dikkat çeken Tüzmen, 15 ilin 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber