'Fiber ipekyolu'na 275 milyonluk veri merkezi

Turkcell Gebze'de Türkiye'nin en büyük veri merkezini açtı. Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan'ın açılışına katıldığı merkez, dünyanın verisini Türkiye üzerinden taşıyacak. Merkezle Google, Facebook ve YouTube gibi dev içerik sağlayıcıların verilerini Türkiye'de tutması bekleniyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 03 Haziran 2016 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Fiber ipekyolu'na  275 milyonluk veri merkezi

EMRE ÖZTÜRK

Üçüncü Havalimanı ile İstanbul dünyanın bağlantı noktası olmaya hazırlanırken, Turkcell ise bilgi teknolojileri alanında Türkiye'yi dünyanın önemli merkezlerinden birisi haline getirdi.

Daha önce yaptığı veri merkezi yatırımlarıyla Deutsche Telekom, KPN, Tata Communications, GTT, Telekom Italia gibi küresel operatörleri Türkiye'ye getirmeyi başaran Turkcell şimdi de 3 yıl içerisinde toplamda yaklaşık 275 milyon TL'lik yatırım yapacağı Gebze veri merkezini hizmete açtı. 33 bin metrekarelik alana sahip, Türkiye'nin en büyük veri merkezinin hizmete girmesiyle YouTube, Google ve Facebook gibi içerik sağlayıcıların da verisini Türkiye'de tutmasının yolu açılacak. Merkez, aynı zamanda Türkiye'nin verisinin de Türkiye'de kalmasını sağlayacak.

BAKAN'DAN İLK AÇILIŞ

Türkiye'yi veri saklama alanında dünyanın önemli merkezlerinden birisi yapan ve Türkiye'nin en büyüğü olan Turkcell Gebze Veri Merkezi'nin açılışı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça ve Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu tarafından gerçekleştirildi.

YÜZDE 96'SI YURTDIŞINDA

Ulaştırma Bakanı Arslan, şunları söyledi: "Bilgi teknolojileri alanında yaptığımız çalışmalar için Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyon ve Başbakanımız Binali Yıldırım'ın yol göstericiliği bizim için çok önemliydi. Teknolojilerin tüm sektörlerdeki kullanımı farklı uzmanlıkların gelişmesine, yeni iş kollarının ortaya çıkmasına imkan tanıyor. Türkiye'nin en etkili olduğu alanların başında gelen bilgi ve iletişim teknolojilerinde elimizden geleni yapacağız. Veri hacmi arttıkça gelişmiş veri merkezlerine olan ihtiyaç daha da artıyor. Veri merkezindeki siber güvenlik hem kullanıcıların hem kamunun güvenliği açısından çok önemli. Bilginin üretilmesi kadar bilginin ülkemizde kalması konusunda ciddi çalışmalar yapılıyor. Bilginin ülkemizde kalması için gerçekten çok çalışmalıyız ki zira yüzde 96'sı yurtdışında saklanıyor."

Ankara ve İzmir'de de kurulacak

BU veri merkeziyle birlikte Turkcell olarak veri depolama kapasitelerini yüzde 150 büyüttüklerini kaydeden Terzioğlu, "Bu alandaki yatırımlarımıza büyük bir hızla devam ediyoruz. Önümüzdeki 18 ayda Ankara ve İzmir'de iki veri merkezi daha açmayı planlıyoruz. Tüm bu yatırımlarımızla birlikte Bunlarla birlikte toplam 107 bin metrekarelik bir alana ulaşacağız" dedi.

Veri trafiği 10 kat artacak

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan da, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ortaya koyduğu 5G vizyonunun Türkiye'nin gelişmesinde işaret fişeği olduğunu ifade ederek, "Önümüzdeki dönemde veri trafiğinin 6 ila 10 kat artmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Bilgi Türkiye'de kalacak

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ise, veri merkezi sayesinde Türkiye'nin bilgilerinin Türkiye'de kalacağını ifade ederek, "Bugün Türkiye'de tükettiğimiz verinin yüzde 96'sı yurtdışındaki veri merkezlerinde bulunuyor. Örneğin yapılan her Google aramasında veri ithali gerçekleştiriliyor. Bu durumu kabul etmemiz mümkün değil. Türkiye bugün uluslararası şirketlerden daha iyi, daha güvenli bir veri merkezine kavuştu" dedi.

Yasal düzenleme için çalışıyoruz

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, fiberoptik altyapının daha da geliştirilmesi için ihtiyaç duyulan yasal düzenlemeleri yapma konusunda çalıştıklarını belirterek, bununla ilgili gereğini yapacaklarını, sektörün hiçbir şüphesi olmaması gerektiğini vurguladı.

Bölgesel güç olacak

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça da, "Turkcell'in hedeflerini artık Türkiye sınırlarının ötesine taşıdık. Turkcell müşterilerinin sayısını hızla artırmak için canla başla çalışıyoruz" dedi. Veri depolama konusunda bölgenin en güçlü şirketlerden birisi olmaya kararlı olduklarını vurgulayan Akça, "'Fiber İpekyolu'nun yeni kervansarayları Türkiye'de Turkcell veri merkezleri olacak" diye konuştu.

Fiber dönüşüm yasası

Akça, şöyle devam etti: "Verinin sağlıklı bir şekilde depolanabilmesi, taşınabilmesi için gerekli en önemli ihtiyaç şüphesiz fiber altyapının sağladığı yüksek hızdır. Biz bu noktada da devletimizden bir düzenleme bekliyoruz. ülkemiz için böyle bir ihtiyacın hasıl olduğu kanaatindeyiz. Bi Fiber Dönüşüm Yasası ihtiyacının olduğu açıktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber