Çarşı pazarda Ramazan zammı önceden yapıldı

Beyaz ve kırmızı et ile diğer gıda üreticileri ayrı ayrı açıklamalar yaparak, ürünlere Ramazan zammı yapılmadığını kaydetti. Esnaf ise "15 gün öncesinde beyaz ete yüzde 15, kırmızı ete 50 kuruş zam yaptılar. Ramazan'la birlikte yeni zam bekliyoruz" dedi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 03 Haziran 2016 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çarşı pazarda Ramazan zammı önceden yapıldı

Erdinç Akkoyunlu

Ramazan öncesinde üreticiler ve ilgili kurumlar 'zam yok' açıklamaları yaparken, çarşı pazarda durumun farklı olduğu ortaya çıktı. İstanbul'da semt pazarlarındaki esnaf, "Zam yok, diyorlar ama çoktan zammı yaptılar" diyor. Çarşı esnafının verdiği bilgilere göre beyaz et fiyatları yüzde 15, kırmızı et fiyatları da 50 kuruş zam yapıldı. Kırmızı ete 50 kuruş yeni zam da yolda. Öte yandan bakliyat ve süt ürünlerinde de Ramazan zammı olmayacağı söylenmesine rağmen alışverişin kalbinin attığı çarşılarda esnaf "Zam çoktan geldi, yenileri de yolda" dedi.

GÜZEL GÜZEL ZAM YAPTILAR

"Üretici Ramazan zammını Ramazan'dan 15 gün önce yaptı" diyen Beşiktaş Çarşısı'nın şarküteri esnafından Ramazan Toç "Peynire, zeytine, tereyağına ve pastırma ile sucuğa 15 gün önce güzel güzel zam yaptılar. Bu çarşıda kiralar 30 bin TL'den başlıyor. Bu dükkan benim olmasa ben de kapatırdım. Çünkü insanlara Ramazan'da zamlı ürün satmak çok zor oluyor. Üreticiler her şeye zam yapıp sonra basına 'zam yapmadık' diyerek esnaf ile halkı karşı karşıya bırakıyor" dedi.

Kadıköy Çarşısı'nın tanınmış esnaflarından Orhan Ecevit de, "50 yıldır bu çarşıda esnaflık yapıyorum. Fiyatlar bu yıl durgun gibi görünsede Ramazan'a kadar olan süreçte kuruş kuruş yapılan zamlarla aslında Ramazan zammı yapıldı" diye konuştu. En çok pastırma, sucuk gibi işlenmiş et ürünleriyle peynire zam yapıldığını anlatan Ecevit "Bakliyat daha durgun ama onda da kırmızı mercimek ile nohut fiyatları fırladı, el yakıyor" ifadelerini kullandı.

ETİN HER ÇEŞİDİNDE YÜKSELİŞ

Beşiktaş Çarşısı'nda Öz Beşiktaş kasabını işleten Nazif Özergil ise "Tavukçular Ramazan'dan 15 gün önce fiyatlara yüzde 15 zam yaptı. Doğru Ramazan'da yapmadılar öncesinde yaptılar. Kırmızı ette ise 50 kuruş zam geldi. Ramazan'da da 50 kuruş daha zam istiyorlar. Ama biz yüksek fiyattan alsak da vatandaşa bu zammı Ramazan'da yansıtmamaya çalışıyoruz. Zam yapmadım diyen et üreticisi doğru söylemiyor" diye konuştu.

SEMT KİRASINA GÖRE FİYAT DEĞİŞİYOR

Semtlerdeki kira oranları beyaz peynir, zeytin, helva, kaşar, kıyma, tavuk, tereyağ, pirinç, bulgur, mercimek, hurma ve pastırma gibi Ramazan sofralarının olmazsa olmaz ürünlerinde 1 ila 15 TL arasında fark yaratıyor. Kadıköy'de kilogramı 22 TL olan aynı zeytin, Beşiktaş'ta 11, Eminönü'ne ise 12 TL. Yine Beyaz peynirin kilogramı Beşiktaş'ta 13-39 TL arasında satılırken, Kadıköy'de 24-34, Eminönü'nde ise 10-37 TL arasında değişen fiyata alıcı buluyor. Tereyağı Kadıköy'de 32, Beşiktaş'ta 34.50, Eminönü'nde ise 28-35 TL arasında değişiyor. Hurmanın fiyatı da Kadıköy'de paket olarak 4 TL kilogramı 40 TL, Beşiktaş'ta paket 5 kilgogram 40, Eminönü'nde ise 16-40 TL arası alıcı buluyor.

İKİ ODA KAPIŞTI İSTANBULLU PİDEYİ ZAMSIZ YİYECEK

Türkiye geneli için 250 gramlık pidenin fiyatı 1.5 TL olarak açıklanırken, İstanbul için de fiyat dün belli oldu. İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin (İSTESOB) kararına göre, İstanbul'da 350 gramlık pide geçen yıl olduğu gibi 1.8 liraya satılacak. Buna göre, Türkiye geneli için belirlenen 250 gramlık pidenin kilo fiyatı 6 liraya, İstanbul'da satılacak 1 kilogramlık pidenin fiyatı ise 5.4 liraya denk geliyor. Bu durumda İstanbul'da satışı yapılacak pidenin fiyatı Türkiye ortalamasının altında kaldı. Fiyatınr geçen yılla aynı kalmasında iki oda arasında restleşme etkili oldu. İstanbul Fırıncılar Odası pideye yüzde 30 zam isterken basın toplantısı yapan İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, pideye bu yıl zam olmayacağını söyleyerek, "350 gram sade pide 1 lira 80 kuruş, 350 gram susamlı yumurtalı pide 2 lira 500 gram susamlı yumurtalı pide 3 lira, 1000 gram susamlı yumurtalı pide 6 lira olarak devam edecek" dedi. Fiyatın artmasını isteyen Fırıncılar Odası ise düzenlenen toplantıya katılmadı. Yılmaz, Fırıncılar Odası'nın gelmeme nedenini ise "Fırıncılar Odası Başkanımız, zam vermediğimizi duyunca, protesto etti ve toplantıya katılmadı. Bunu da arz ediyorum" sözleriyle anlattı.

HALK EKMEK'TE 85 KURUŞ

İstanbul Halk Ekmek ise 350 gramlık pideyi 85 kuruşa satma kararı aldı. İstanbul Halk Ekmek geçtiğimiz yıl günde 150 bin adet pide satışı yapmıştı. Öte yandan, Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, 250 gramlık pideyi 70 kuruştan satma kararı aldı. İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Fikri Sırtı ise Ramazan pidesinin bu yıl 350 gram ağırlığında ve 2 TL fiyatla satılacağını söyledi. İzmir'de geçen yıl 300 gram pide1.5 liradan satıldı.

ET VE HUBUBAT ARZINDA SIKINTI BULUNMUYOR

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, İstanbul'da Uluslararası Tarım Sigortaları Sempozyumunda, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ramazan ayının hayırlara vesile olmasını diledi. "Ramazan'da et fiyatları nasıl olacak?" şeklindeki soru üzerine Ramazan'daki tüketim alışkanlıklarının farklılık gösterdiğine dikkati çeken Çelik, her Ramazan ayı öncesinde benzer soruların gündeme geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti. "Tarım ürünleri açısından, etten süte, sebzeden meyveye bütün bitkisel üretimden hayvansal üretime kadar, bütün ürünlerle ilgili arzda herhangi bir sıkıntının olmadığını açıkça ifade etmek istiyorum. Yeteri kadar üretim, fazlasıyla var, özellikle et için ifade ediyorum. Elimizde, stokumuzda 1 milyon 300 bin besi hayvanı var. Ayrıca Bosna'dan, dost ülkeden destek amaçlı aldığımız 6 bin ton civarındaki et var. Türkiye'ye gelmeye başladı. Avrupa Birliğinden almamız gereken 15 bin ton etin 10 binin ihalesi bugün gerçekleşiyor. Bu anlamda kırmızı ette herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Hububatta da herhangi bir sıkıntı yok. Kimse endişe etmesin. Herhangi bir spekülatif değerlendirme karşısında denetimlerimiz devam ediyor. Onlara da fırsat vermeyeceğiz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber