Afrika ile sıcak temas

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son Afrika turunda stratejik işbirliklerine imza atıldı. Uganda ile savuma sanayii, enerji ve turizm alanlarında 3 anlaşma ve 2 mutabakat zaptı imzalandı. Kenya ile 1 milyarlık ticaret hedefi için çifte vergilendirmenin önlenmesi konusunda mutabak kalındı. Somali de ise bir dizi açılış yapıldı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 05 Haziran 2016 08:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Afrika ile sıcak temas

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son Afrika turunu kıtanın doğusunda kalan üç ülkeye yaptı. Uganda ile başlayan gezi, Kenya ve Somali ile sürdü. Erdoğan, geçtiğimiz Şubat ayında ise Orta Afrika'nın batı yakasında kalan Fildişi Sahili, Gana, Nijerya ve Gine'yi ziyarek etmişti. Hafta içi iş adamları ve bakanlardan oluşan geniş bir heyetle yapılan Doğu Afrika gezisinde üç

ülkeyle önemli ilişkiler kuruldu.

UGANDA TARİHİNDE BİR İLK

Erdoğan'ın Doğu Afrika turu ziyaretinde ilk durağı Uganda oldu. Ziyaret birçok açıdan ilklere sahne oldu. Program ile ilk kez bir Türk Cumhurbaşkanı Uganda'yı ziyaret etmiş oldu. Ziyaret çerçevesinde birçok anlaşmaya varıldı. Taraflar arasında diplomatik pasaport hamilleri için vizelerin karşılıklı olarak kaldırılması, turizm, savunma sanayi alanlarında anlaşmalar, askeri işbirliği mutabakat muhtırası, hidrokarbon, maden ve mineraller alanında işbirliğine ilişkin mutabakat muhtırası zaptları imzalandı.

ÇİFTE VERGİLENDİRMENİN ÖNÜNE GEÇİLECEK ADIM

Gezinin diğer durağı birçok potansiyeli taşıyan ülke Kenya oldu. İki ülke arasındaki işbirliğinin uzun yıllardır başta ticaret, güvenlik, eğitim ve sağlık gibi alanlarda olmak üzere sürüyordu. Ziyarette bunlara ilave olarak ile birçok anlaşma ve mutabakat zabtı imzalandı. Ziyaret sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta varılan anlaşmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Varılan uzlaşıya göre Türkiye ile Kenya arasında çifte vergilendirmenin önlenmesine ilişkin anlaşmanın imzalanması hızlandırıldı.

İMZALAR AĞUSTOSTA

Anlaşmanın Kenyatta'nın ağustos ayında Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyaret öncesinde bitirilmesi hedefleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kenya gezisi sırasında TİKA tarafından bölgeye hibe edilen 12 traktör ve destekleyici ekipmanların teslim töreni yapıldı. Traktörler için yerli üretim olması açısından Tümosan tercih edildi. Törene katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'a Albayrak Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Albayrak bilgi verdi.

MOGADİŞU BÜYÜKELÇİLİĞİ AÇILDI

Erdoğan'ın ziyaretinin son durağı Somali'de ise Türkiye sivil toplum kuruluşlarının yaptığı insani yardımlar gündemi belirledi. Albayrak Grubu'nun yapımını üstlendiği Mogadişu Büyükelçiliği Külliyesi, Yardımeli Derneği'nin kurduğu 130 yataklı Kadın ve Çocuk Hastanesi'nin açılışı yapıldı. Türk Kızılayı Mogadişu'ya 11 ton gıda malzemesi yardımla gitti. İHH'nın yaptırdığı Tarım Okulu ile Milli Görüş Teşkilatı'nın inşa ettiği Balıkçılık Meslek Yüksek Okulu da Erdoğan'ın ziyaretinde açıldı.

Enerji yatırımı gündemde

Afrika çıkarmasını Yeni Şafak'a değerlendiren DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, önemli bilgiler verdi. Kenya ve Uganda'nın çok iş potansiyeli olduğunu belirten Vardan, şunları kaydetti: "Uganada'yı çok daha iyi bir yer olarak gördük. Kenya'ya gidince ondan daha iyi bir ortam olduğunu gördük. Bu ülkelerde özellikle enerji yatırımları çok önemli ve yapabileceğimiz işler olduğunu gözlemledik. Bazı yurtdışı fonları Afrika ve enerji konusunda kullanabileceğini düşünüyoruz. Mesela yenilenebilir alanda yapılacak yatırımlarda bu fonlar kullanılabilir. Hertürlü inşaat işlerini yapabiliriz. Finansman'ın Eximbank ile sağlanabileceği yönünde kanaatler oluştu. 3 alan Türkiye için önemli. Birincisi enerji ikincisi inşaat, üçüncüsü tarım. Bu ülkelerde sulak ve güzel araziler var. Ayrıca ucuz işgücü var . Ordan ihracat yapabiliriz.

Dünya 5'ten büyüktür sözü manşetlere çıktı

Uganda'nın Daily Monitor Gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Birleşmiş Milletlere (BM) yönelik eleştirilerini sayfalarına taşıdı. Erdoğan'ın, "Dünya 5'ten büyüktür" sözlerine dikkati çeken gazete, Cumhurbaşkanın, "Birinci Dünya Savaşı'nın şartları içinde oluşan bu yapının devam etmesi kabul edilemez. Bu daimi üyelerinin içinde dikkat edilirse, Afrika'dan bir ülke yok. Halkı Müslüman olan bir ülke yok ve kıtaların bu kadar dengesizce şekillendiği bir yapı, dünyada adalet dağıtamaz" ifadelerine yer verdi.

Afrika basını Erdoğan'ı konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan ziyareti sırasında CNBC-e Afrika'ya röportaj verdi. Erdoğan, "Türkiye'nin Afrika politikasını nasıl tanımlıyorsunuz" sorusuna Türkiye'nin Afrika'ya yaklaşım politikasının diğer dünya ülkelerine benzemediği yanıtını verdi. 2005 yılında "Afrika Yılı" ilan ettiklerini anımsatan Erdoğan, "Afrika yılı ilan etmemizin sebebi özellikle Afrika'ya on yıllar, yüzyıllardır gelenler sadece sömürgeci bir anlayışla baktılar. Biz ise bu sömürgeci anlayışı hiçbir zaman kabul etmediğimiz gibi her zaman bunun karşısında olduk" dedi.

Türkiye insan odaklı

Ziyaretin önemini sorduğumuz Büyükelçi Ömer Faruk Doğan ise Türkiye'nin Afrika yaklaşımının önemine işar etti. Doğan şunları söyledi: 2003 den bu yana Sayın Cumhurbaşkanımız riyasetinde kurulan hükümetlerin uygulamaya aldığı Afrika stratejisini diğer Batılı Afrika stratejilerinden ayıran temel unsur insani odaklı olmasıdır. Afrika'nın ilk defa karşılaştığı bu özel yaklaşım, bu duruma alışmamış olan Kara Kıta'da ve özellikle de Batı da çok büyük bir dikkat uyandırmıştır. Türkiye'nin uygulamakta olduğu stratejinin çok yakından takip edilmesi ve her vesile ile Türkiye ile Afrika arasında bu samimi yakınlaşmadan Batı'da duyulan rahatsızlık, huzursuzluk değişik vesile ve yaklaşımlarla gündeme getirilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu ziyareti de Afrika'da yer alan batılı kaynaklar tarafından görmezlikten gelinmeye çalışılmış olsa da, "Türkiye Afrika'dan ne istiyor? Türkiye Somali'den ne istiyor? gibi başlıklarla makaleler yazılmıştır. Burada asıl olan, Batının kendi geleneksel ve "kolonial" yaklaşımı dışında ortaya çıkan insani odaklı yeni strateji "Afrika" da yeni bir uyanışa ve yeni bir açılıma da vesile olmuş olmasıdır.

Murat Palavar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber