Kız kardeşinin damarıyla hayata tutundu

Karaciğere giden damarları tıkanınca ölümün eşiğine gelen Satılmış Şeker, Türkiye'de ilk kez bir canlıdan nakille gerçekleştirilen damar yaması yöntemiyle hayata tutundu. Şeker için kız kardeşi Sevgi donör oldu

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 06 Haziran 2016 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kız kardeşinin damarıyla hayata tutundu

Sirozla mücadele eden Satılmış Şeker (34) karaciğerini besleyen damarlar da tamamen tıkanınca ölümün eşiğine geldi. Doktorlar genç adama "1 yıl ömrün kaldı" dedi. Ancak Şeker, Türkiye'de ilk kez canlı bir donör kullanılarak uygulanan yöntemle yeniden hayata tutundu. Damar yaması da denilen 'Renoportal Anastomoz' isimli yöntemle ağabeyi için donör olan 24 yaşındaki Sevgi Kaya'dan damar alındı. İstanbul'da özel bir hastanenin Organ Nakli Bölüm Başkanı ve Karaciğer Nakli Sorumlusu olan Prof. Dr. Remzi Emiroğlu, umudun tükendiği yerde Satılmış Şeker'i sağlığına kavuşturdu. Daha önce bir kadavradan nakille bir ilki gerçekleştiren Prof. Dr. Remzi Emiroğlu bu kez aynı yöntemi canlıdan canlıya uygulayarak yine bir ilke imza attı. "Onun tekrar hayata tutunması önce doktorların elindeydi sonra da benim. Hem kardeşimi hem de vicdanımın sesini dinleyerek verici 'donör' oldum. 14 yıl önce de annemi sirozdan kaybettim, keşke ona da verebilseydim de şimdi hayatta olsaydı!" diyen Sevgi Kaya nakledilen damarıyla ağabeyine can verdi. Sevgi Kaya 5, Satılmış Şeker de 10 günde taburcu oldular. Şimdi kendisini hiç olmadığı kadar iyi hissettiğini belirten Satılmış Şeker "10 gün oldu operasyon yapılalı, şu an kendimi 5 km yürüyebilecek gibi hissediyorum. Bundan sonra da kendime iyi bakacağım. Gece gündüz sporumu yapacağım." diyor.

BİR TERZİİNCELİĞİYLE...

PROF. DR. REMZİ EMİROĞLU:Hastamızın karaciğeri besleyendamarları pıhtılaşan kan nedeniyletıkanmıştı. Ameliyatta önce karaciğeregiden damarın içini temizlemeyeçalıştık ama mümkün olmadı. Çünküdamar boylu boyunca tıkalıydı.Bu kezsol böbreğinin damarını bulduk. Budamarı ana damarla birleştiği yerdenayırdık. Uzatmak için bunun ucunakadavradan aldığımız bir damarıilave ettik. Bu sırada da Sevgi'denaldığımız damarla, Satılmış'ınkaraciğerinin damar kısmınabir yama koyarak uzattık.Böylece iki uzunyama oldu elimizde.Sonra bu iki yamayı birbirine diktik.Yani artık karaciğere gelen kanböbrekten geliyor, karaciğer, böbrekdamarından kan sağlıyor.Türkiye'de canlı vericiyle ilk kez buoperasyon gerçekleştirildi. Dünyadada çok az sayıda bu tip operasyonyapıldı. Biz organ nakli için bağışlanankadavraların karaciğerini çıkarırkendamarlarını çıkarmaya başladık.Bunları dondurup saklıyoruz.Ancak yeterli damar olmayınca,hastamız Satılmış'da olduğugibi, canlı vericinin damarınıda kullanabilir miyizdiye düşününce buyöntem ortayaçıktı.

DİDEM SEYMEN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber