Milli Eğitim Bakanı, ilk sınavında kısmen başarılı oldu

Yargı Kararları ve Yönetici Görevlendirmeleri

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Haziran 2016 10:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Milli Eğitim Bakanı, ilk sınavında kısmen başarılı oldu

Yargı Kararları ve Yönetici Görevlendirmeleri:

MEB'de yargı kararları sonrası yönetici görevlendirmeleri ile ilgili bir yazı ele almıştık. http://www.memurlar.net/haber/588758/

Yazıda son cümlemiz de;

"MEB'in ivedilikle karar vermesi ve bunu kamuoyu ile paylaşması gerekir." şeklinde idi.

Ayrıca aynı yazımızda MEB'in önündeki ihtimalleri de sıralamıştık.

"MEB'in 3 yolu var;

1- Yargı kararlarını hiçe saymak... Genelgelerle işi götürmeye çalışmak.

Bu yeni bakan için hiç de iyi bir başlangıç olmaz. Kaldı ki bu yeni kaoslara ve hukuksuzluklara yol açar, mağdurlar yaratır, MEB'e güvensizlik daha da artar...

2- Yargı kararlarına itiraz edip itiraz sonucunu beklemek,

Bu zaman kaybı demektir. Yöneticilik geçici görevle sürdürülmeye çalışılır. Bu yöntem; özellikle son yıllarda alışkın olduğumuz bir durum ama sayın bakanın tercih etmemesi gereken bir yöntem.

3- Yargı kararlarına göre düzenleme yapıp yola devam etmek,

Bu durumda süreç daha hızlı ve sağlıklı işletilebilir. Müdürlerle ilgili bir değerlendirme daha önce yapmıştık. http://www.memurlar.net/haber/587591/"

MEB'de bir değerlendirme yapıldı ve bu değerlendirme sonucunda bir açıklama geldi. http://www.memurlar.net/haber/589175/

Bu açıklama sunduğumuz yol haritasına göre şöyle şekillendi: MEB bu yollara göre karma bir yöntem uyguladı. Müdürler için 1. maddeyi ele alırken müdür yardımcıları için 2. maddeyi ele aldı.

Açıklama ne anlama geliyor bir kez daha belirtelim:

Müdürler için;

Takvim aynen işletilsin. Fakat Danıştay'ın durdurduğu maddeleri pas geçin. Yani mevcut müdürlere ve kurucu müdürlere mevcut okulları için verilecek ek puan (8 Puan) işletilmeyecek. Herkes aynı değerlendirmeye tabii olacak.

MEB'e uyarı;

Yargı kararı uygulanmakta gibi görülmektedir. Fakat bu yaklaşım doğru değildir. Bugün bu uygulamayı yaptığınızda gelecekte bu davaya yapılacak itirazda MEB lehine karar çıkarsa bugün yönetmeliğe göre vermeniz gereken 8 puanı vermediğiniz insanlar mağdur olurlar. Yargı kararına göre tabii ki 8 puanı veremezsiniz(verilisin de demiyoruz) fakat bunu böyle bir açıklama ile değil yönetmeliği değiştirerek yapmalısınız. Bu durumda yaptığınız işleme hukuki alt yapıyı da oluşturmuş olursunuz.

Ayrıca; 8 puanın esprisi "mevcut okulda devamı teşvik" idi. Yani bir kişi en azından 4 değil de 8 yıl aynı kurumda çalışsın mantığı idi. Bu mantığı doğru buluyorsanız bu yönde adım atılması gerekir. Bunun için de ya daha önce ele aldığımız gibi bazı yöntemler http://www.memurlar.net/haber/587591/ geliştirilmeli idi ya da daha farklı bir yöntem ivedilikle uygulamaya konulmalıydı.

MEB yargı kararını uyguluyor. Bu noktada hem fikiriz fakat bunu böyle bir açıklama ile değil yönetmelik değişikliği ile yapmalıdır. Tekrar uyarıyoruz.

Müdür Başyardımcısı/Müdür Yardımcısı için;

MEB burada mahkemeye yapacağı itirazın sonucunu beklemeyi tercih etti. Bugünlerde bize soranlara sınavın tamamen iptalinin söz konusu olmayacağını, yani MEB'in böyle bir karar almayacağını beklediğimizi söylemiştim. Aynen öyle oldu.

Ele aldığımız yazı da ; http://www.memurlar.net/haber/588758/

"Öncelikle söyleyelim ki sınav hukuken geçersizdir. Çünkü yargı kararına göre eksik konu ile yapılmıştır.

Bu kadar insanın emeği boşa mı gidecektir diye sorarsak? Cevap: bunun için MEB'in bir formül geliştirmesi gerekir."

Demiştik.

Bir çok spekülasyon yapılmıştı bu konuda. Bizim dayanağımız idari yargı kararlarının o işlem hiç tesis edilmemiş, hukuk tarihinde hiç gerçekleşmemiş konuma gelmek anlamındaki içtihatlardı. Ve bu konuda eksik kalan kısımlar bir şekilde tamamlanabilir diye önerilerde de bulunmuştuk.

Anlaşılan o dur ki MEB Mahkemeye yapacağı itirazın sonucunu bekleyecek ve bu süre içerisinde geçici görevlerle durum idare edilecek. Bu konuda valilikler tedbir alacaklar.

Bakan Sayın İsmet YILMAZ verdiği ilk sınavda kısmen başarılı olmuştur. Çünkü son yıllarda yaşadığımız yargı kararlarını hiçe sayma uygulamasına gitmemiştir. Kısmen diyoruz çünkü sayın bakandan kariyer, liyakat, kamu yararı ve hizmetin gereği ilkelerini gözeten köklü değişiklikler beklenmektedir. Bu yargı kararları fırsat olarak değerlendirilebilirdi.

Ayrıca MEB'in ivedilikle meclise sunulan MEB teşkilat yapısını da ilgilendiren tasarıya eklemeler yapmak suretiyle yönetici görevlendirmeleri konusunda değişikliğe gitmesi gerekir.

2014 yılından beri görülmektedir ki:

- Yönetici görevlendirme adı kabuğuna sığmamakta Atama sistemine dönüş olmalıdır.

- Müdür yardımcılığı için müdür inhası sistemine yargı tarafından geçit verilmemekte ve sorunlar oluşturmakta,

- eğitim kurumu yöneticiliğinin 4 yıl ile sınırlandırılması eğitimin doğasına aykırı olup süreyi uzatmak ya da kısaltmak noktasında kariyeri, liyakat,, başarıyı esas alan sistem geliştirilmelidir.

Maksut BALMUK

Öğretmen

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber