Kürtler PYD'ye karşı görevde

Esed rejimi ve PYD'nin baskılarıyla Suriye'den kaçmak zorunda kalan muhalif Kürtler, Şanlıurfa'da yaptıkları toplantıyla yeni platformlarını duyurdu. PYD ile mücadelede yol haritasını çizecek platformun başkanlığını, 2011'de Kamışlı'da PKK tarafından öldürülen Mişel Temo'nun kardeşi Abdülaziz Temo yürütecek.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 12 Haziran 2016 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kürtler PYD'ye karşı görevde

PKK'nın Suriye uzantısı PYD'ye ve rejime muhalif Kürt platformu Bağımsız Suriye Kürtleri Platformu (KKS) Şanlıurfa'da yaptığı toplantıyla kuruluşunu ilan etti. Platforma, Suriye'deki şiddet ortamı ve PYD baskısıyla ülkeyi terk etmek zorunda kalan Kürt liderler, siyasi parti temsilcileri, muhalif Ezidi ve Nusayri grupların üyeleri, Suriye'nin en büyük Kürt muhalif yapılanması SUK ile muhaliflerin çatı yapılanması olan SMDK temsilcileri katıldı. Toplantının ilk gününde Suriye'deki genel siyasi durum değerlendirildi. PYD hakimiyetindeki bölgelerde bulunan hapishanelerde yüzlerce Kürt muhalifin tutuklu bulunduğu ve bu tutuklulara işkence yapıldığı kaydedilirken, hapishanedeki isimlerin daha etkin bir şekilde savunulması gerektiği yönünde karara varıldı.

DÜNYAYA TİYATRO İZLETİYORLAR

KKS'nin başkanlığını, 2011'de Kamışlı'da PYD tarafından öldürülen ve Suriye Kürt toplumunda etkili bir isim olduğu işaret edilen Mişel Temo'nun kardeşi Abdülaziz Temo yürütüyor. Temo, PYD'nin Suriye halkının sadece yüzde 2'sini temsil ettiğini ancak aldığı uluslararası silah yardımı sayesinde Suriye'de hüküm sürdüğünü belirtti. Suriye'de PYD ile IŞİD arasında hiçbir farkın olmadığının altını çizen Temo, "Tüm dünyaya bir tiyatro izletiyorlar. PYD ile IŞİD danışıklı bir dövüş içinde. Aslında düşman değiller hatta birbirlerini tamamlıyorlar" dedi.

FARKLI İSİMLER ALDATMACA

"PYD, diktatör Esed adına Suriye Kürtlerine zulmediyor" ifadelerini kullanan Temo, uluslararası güçlerin PYD veya SDG adı altında PKK'yı kamufle ettiğini belirtti. Temo, "PKK, PYD, YPG, YPJ veya SDG tüm bunlar aynı kapıya çıkıyor. İsim farklı ama öz aynı. Böyle yaparak tüm dünyayı kandırıyorlar" ifadelerini kullandı.

ORTAK GELECEK VURGUSU

Platformun bildirgesinde, Esed rejimine veya PYD'ye sempati besleyen ve devrim hareketinin karşısında olanların Suriye halkına dost olmadığını belirtildi ve Kürtlerin Suriye toplumunun bir parçası olarak ortak geleceği inşa edeceği vurgulandı.

Örgüt dine izin vermiyor

Toplantıya Hasekili Nakşi Şeyhi Dr. Muhammed el Nakşibendi de katıldı. PYD'nin Suriye'de dinini yaşamak isteyen insanlara izin vermediğini ve Marksist bir ideoloji yürüttüğünü hatırlatan Dr. Muhammed el Nakşibendi, Suriye muhalefetini desteklediklerini vurguladı. KKS'nin Sosyal Politikalar ile ilgili sorumlusu Leyla Hakkari ise, PYD'nin zorla silah altına aldığı küçük çocuklarla ilgili çalışmalarını hızlandırdıklarını söyledi. Zorunlu asker yapılan çocukların sayısının bir hayli fazla olduğunu ve net bir sayı çıkaramadıklarını belirten Hakkari, uluslar arası toplumun bu konuda bir adım atması gerektiğini belirtti.

Cihat Arpacık

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber