Kuruluşunun 159. yıldönümünde polisler hem kutlandı, hem de insan hakları konusunda uyarıldı

Haber Giriş : 11 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Sezer, TBMM Başkanı Arınç ve İçişleri Bakanı Aksu, Emniyet Teşkilatı'nın kuruluşunun 159. yıldönümünde polisleri hem kutladı, hem de insan hakları uyarısı yaptı

Emniyet Teşkilatı'nın kuruluşunun 159. yılı bütün yurtta törenlerle kutlanırken, mesaj yayımlayan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Bülent Arınç ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, polise 'insan haklarına saygı' çağrısı yaptı. Törenler çerçevesinde dün Ankara'da Polis Radyosu stüdyosunda ve İçişleri Bakanlığı önünde törenler düzenlendi. Liderler de mesajlarında polis teşkilatına ilişkin düşünce ve beklentilerini açıkladılar. Liderlerin mesajları şöyle:

Cumhurbaşkanı Sezer
: Emniyet örgütü; laik, demokratik, sosyal, hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin köklü ve temel kurumlarındandır. Polisimizin başarılı çalışmalar gerçekleştirmesinde, halkımızın desteğinin önemli rolü bulunmaktadır. Polisimiz, her şeyden önce halkımızın hizmetindedir. Polis-halk ilişkilerinin yürütülmesinde sevgi, saygı ve hoşgörüyü temel alan, insan haklarını üstün tutan bir anlayışın benimsenmesi, devlete duyulan güveni pekiştireceği gibi Emniyet örgütümüzün ve polisimizin saygınlığını da artıracaktır. Ülkenin her yanında özveriyle görev yapan polislerimizin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi, kuşkusuz hizmet kalitesini de yükseltecektir. Türk polisi, Cumhuriyet'in ve yasaların kalkanı olma bilinciyle hizmetlerini Atatürk ilke ve devrimlerine, insan haklarına, hukukun üstünlüğüne ve yasalara bağlı kalarak yansız biçimde sürdürecektir.

TBMM Başkanı Arınç: Temel felsefesini Büyük Önder Atatürk'ten alan güvenlik güçlerimize düşen görev, huzur ve sükûnu tavizsiz sağlamaya çalışmak, ancak insan haklarını koruma konusunda hassas davranmaktır. Demokratik düzen içerisinde, devletimizin ve milletimizin her türlü tehlikeden uzak tutulması, kanun egemenliğinin sağlanması ve korunması, suç işlemeye yönelik davranışların önlenmesi ve suçluların yakalanarak adli makamlara teslim edilmesi gibi hayati görevleri üstlenen polis teşkilatı, aynı zamanda hasta, acil ve yardıma muhtaç olan vatandaşlarımıza her zaman yardım eli uzatan bir iyilik ve sosyal hizmet kurumudur.

İçişleri Bakanı Aksu:
Üstünüzde taşıdığınız üniforma ve yıldızlar, bu milletin size bir emanetidir. O emaneti, Atatürk ilke ve inkılaplarının ışığında, Anayasa ve kanunların çizdiği 'hukuk' çerçevesi içinde korumak ve kollamak zorundayız. Son dönemde, Avrupa Birliği ile ilişkilerimizde gelinen noktada, bu tür mağduriyetler, insan hakları ihlali iddiaları olarak hep önümüze getirilebilmektedir. Bu iddialarla, AİHM'ye giden bazı dosyalar, maalesef ülkemiz aleyhine mahkûmiyetle sonuçlanabilmektedir. Göreve geldiğimiz günden itibaren, özellikle, bu tür insan hakkı ihlali iddialarının üzerinde titizlikle durduğumuz herkesin malumudur. Bünyemizde bu hususa sıfır tolerans gösteriyoruz. Artık ülkemizin hiçbir yerinde, hiçbir güvenlik birimimizde insan hakkı ihlali haberini duymak istemiyoruz. Odalarınız, kapılarınız ve gönlünüz daima vatandaşlarımıza açık olsun. İnsanlar, en ufak bir çekince duymadan, 'acaba' endişesi taşımadan yanınıza gelebilsinler.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: Sahip oldukları donanımla dünyadaki en güçlü teşkilatlardan biri olan polis teşkilatımız, milletimizin sevgisi ve güveniyle çağdaş ve demokratik hayatın gereklerine uygun olarak görevlerini layıkıyla yerine getirmektedir.
Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner: İstanbul'daki patlamalar ile Mason locasına yönelik saldırının faillerinin aydınlatılması noktasında polisin yaptığı çalışmalar hem yerli hem de yabancı çevrelerden övgü aldı. Türk polisinin uyuşturucu ile mücadelesindeki başarısı yüzünden Türkiye üzerinden yapılan kaçakçılık Karadeniz'in kuzeyine kayarak yüzde 31 azaldı.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber