Tıp camiası ile Bakanlığın diploma kavgası yargıda

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 07 Aralık 2006 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'nın iki yıllık mecburi hizmet yükümlülüğünü yerine getirmeyen hekimlerin diplomalarını vermeme uygulaması, Türk Tabipler Birliği'nin (TTB) tepkilerine ve hekimlerin açtığı davalara rağmen sürüyor.

Tıp fakültesinden mezun olan hekimlerin diplomaları, onay için Sağlık Bakanlığı'na gidiyor. Bakanlık, diplomaların onay işlemlerini tamamlayıp mezun hekimin üniversitesine iade ediyor. Ancak, iade sırasında üniversiteye, Mecburi Hizmet Yasası'nda yer alan 'Devlet hizmeti yükümlülüğü kapsamındaki personel, bu görevlerini tamamlamadan mesleklerini icra edemez' ifadesini dayanak göstererek, "Mecburi hizmetini yerine getirmeyene diploma veremezsiniz" uyarısı yapıyor.

Üniversite, Bakanlık'tan, mezun hekimin 'zorunlu hizmet yükümlülüğünü yerine getirdiğine dair' belgesi gelmeden diplomayı teslim edemiyor. Diplomasını alamayan hekim ise başka bir yerde mesleğini icra edemiyor. Sağlık Bakanlığı, bu uygulamayı 5 Temmuz 2005'ten bu yana mezun olan tüm hekimler için uyguluyor.

'Alıkoyma Anayasa'ya aykırı'

TTB Merkez Konsey Başkanı Gençay Gürsoy, Bakanlığın yeni mezun hekimlere diplomalarını vermemesinin hiçbir yasal dayanağı olmadığını belirterek, "Bakanlık, onaylama yetkisini kullanarak, diplomalara el koyuyor. Bu, yasadışı ve Anayasa'ya aykırı bir uygulama. Öğretmenler, hâkimler, zorunlu hizmetlerini yerine getirmeyince diplomalarını alamama gibi bir durum yaşamıyor ama hekimlere böyle bir sorun yaşatılıyor. Bu konuda açılmış çok sayıda davamız var ancak henüz sonuçlanmadı" dedi.

Gitmeyen, gidenden çok

Bakanlığın, devlet hizmeti yükümlülüğü için Eylül 2005'te yaptığı ilk atamada 75 uzmandan 11'i ve 20 pratisyen hekimden 10'u atandığı yere gitmemişti. Kasım 2005'teki ikinci atama döneminde 144 uzman hekimden 27'si ve 878 pratisyen hekimden 410'u görev yerine gitmeyi reddetmişti. Nisan 2006'da yapılan dördüncü atamada 842 uzman hekimden 188'i ve 769 pratisyen hekimden 191'i görev yerine gitmezken, Mayıs 2006'da yapılan beşinci atamada 268 uzman hekimden 220'si ve 62 pratisyen hekimden 44'ü zorunlu hizmeti yerine getirmeyi kabul etmedi. Bu olumsuz tablo, Haziran 2006'daki altıncı ve 31 Ağustos'taki yedinci zorunlu hizmet kuralarında değişti. Altıncı atama döneminde 232 hekimden sadece 38'i ve yedinci atama döneminde 1742 hekimden 68'i işbaşı yapmadı. Göreve başlamayan hekimlerin büyük kısmının Hakkâri, Şırnak gibi illere atandıkları görüldü. Hekimlerin son dönemlerde, zorunlu hizmet yükümlülüğünü yerine getirme eğilimlerinde Bakanlığın 'diplomaları vermeme' kararlılığının etkiliği olduğu belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber